Καιρικό «κοκτέιλ» από τα Μερομήνια: Καταποντισμοί και πολικό ψύχος τον Ιανουάριο του 2024


Καιρικό «κοκτέιλ» από τα Μερομήνια: Καταποντισμοί και πολικό ψύχος τον Ιανουάριο του 2024


Διαφ.


Αρκετοί είναι αυτοί που διαβάζουν τα Μερομήνια για τον καιρό των επόμενων μηνών, πολλοί επιστήμονες όμως – ιδίως οι μετεωρολόγοι- τα αμφισβητούν, προειδοποιώντας ότι δεν μπορούν να προβλέψουν με ασφάλεια τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν. Με την ευκαιρία, δείτε την πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου.

Η μέθοδος πάντως είναι απλή. Όσοι γνωρίζουν, παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Δηλαδή, η πρώτη ημέρα δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη αφορά τον καιρό του Σεπτεμβρίου, η τρίτη του Οκτωβρίου, κ.ο.κ.

Η πρόβλεψη για τον Ιανουάριο 2024

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχε κάνει ο συγγραφέας – λαογράφος Μιχάλης Γεροντής, η νέα χρονιά μπαίνει με ψύχος που συνεχίζεται μέχρι και μετά τα Φώτα. Δυσκολίες παρουσιάζει ο καιρός καθημερινά, σχεδόν έως τις 8 με 10 Ιανουαρίου 2024. Στη συνέχεια αρχίζει μία ολιγοήμερη ανομβρία αλλά με πολύ κρύο, βροχοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα και πλημμύρες σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Καιρικό «κοκτέιλ» από τα Μερομήνια: Καταποντισμοί και πολικό ψύχος τον Ιανουάριο του 2024

Οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Ιανουαρίου, με ψύχος να εμφανίζεται το τρίτο δεκαήμερο. Θα έχει βροχές- αέρα-κρύο και αρκετά χιόνια στο τέλος του μήνα.

Από την πλευρά του ο Νίκος Βογιατζής που μελετά τον καιρό προβλέπει για τον Ιανουάριο: Κανένα σύννεφο 1 έως 10. 11 έως 20 ήπιος καιρός με αέρα, ίσως βροχές και κρύο. 21 έως 31 ίσως βροχές και αέρας.

Τέλος, σύμφωνα με τον Λαρισαίο αναλυτή καιρού Θεοφάνη Χατζηγρίβα, ο Ιανουάριος 2024 θα κυλήσει ως εξής: Αρχή του χρόνου με χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανές χιονοπτώσεις σε πεδινά της βόρειας χώρας. Στα μισά του μήνα πιθανότητα πρωτοφανούς ψύχους για την εποχή και πιθανός πανελλαδικός χιονιάς σταδιακά.


Πηγή