Κορωνοϊός: Έντονη ανησυχία των ειδικών με την έξαρση του ιού – 229 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σε ένα 24ωρο – Πότε αναμένεται η κορύφωση των κρουσμάτων; (video)


Κορωνοϊός: Έντονη ανησυχία των ειδικών με την έξαρση του ιού – 229 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σε ένα 24ωρο – Πότε αναμένεται η κορύφωση των κρουσμάτων; (video)


Διαφ.


Ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού κατά τη διάρκεια των εορτών.

Με την ευκαιρία, δείτε την τοποθέτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη πριν λίγες ημέρες για την πίεση στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 18-24 Δεκεμβρίου, καταγράφεται αύξηση οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 37%, αριθμός υψηλότερος από τον αντίστοιχο του 2022, ενώ καταγράφηκαν 62 θάνατοι. Παράλληλα ανιχνεύθηκαν 102 στελέχη JN.1 υποπαραλλαγή της ΒΑ.2.86 που αναγνωρίστηκε από τον ΠΟΥ ως υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος.

«Έχουμε υπερτριπλασιασμό των ασθενών με κορωνοϊό και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση», τόνισε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης. «Ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να φύγει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του», ανέφερε μεταξύ άλλων.

229 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σε ένα 24ωρο

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 229 νέες εισαγωγές κρουσμάτων κορονοϊού εκ των οποίων οι 64 στην Αθήνα. Παράλληλα, 142 άνθρωποι πήραν εξιτήριο. Συνολικά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας 1.395 ασθενείς με covid σε απλές κλίνες και 83 σε ΜΕΘ.

Σαρηγιάννης: Θα φτάσουμε σε κορύφωση των κρουσμάτων στις 10 Ιανουαρίου

Ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες.

«Αυτή τη στιγμή βάσει τα υπολογιστικά μοντέλα που “τρέχουμε” και χρησιμοποιώντας και τα δεδομένα της Επιδημιολογίας Λυμάτων, περιμένουμε να δούμε μια αύξηση των κρουσμάτων μετά από 1-2 εβδομάδες. Δηλαδή θα φτάσουμε σε μια κορύφωση αυτού του κύματος -που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Νοεμβρίου- περίπου στις 10 Ιανουαρίου, και μετά θα αρχίσουμε μια σταδιακή ελάττωση των κρουσμάτων», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης και συμπλήρωσε «ότι όσοι είναι να επιστρέψουν στη δουλειά τους να κάνουν ένα τεστ κορωνοϊού, και όπου υπάρχει συγχρωτισμός να χρησιμοποιούν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό.

Βασιλακόπουλος: Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό

Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, της τάξεων του 35-40% μετά για γιορτές αναμένει με τη σειρά του ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, όπως ανέφερε στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», ενώ τόνισε την σημαντικότητα της μάσκας στους κλειστούς χώρους και τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε αρχικά: «Θα πρέπει όλοι μας να μάθουμε να ζούμε με κορωνοϊό γιατί θα μείνει κοντά μας για πολύ καιρό ακόμη. Το ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την λήξη της πανδημίας δεν σημαίνει πως κήρυξε την εξαφάνιση του κορωνοϊού. Έγινε ενδημικός. Κάποιες φορές θα κάνει εξάρσεις, όπως τώρα και κάποιες φορές θα κάνει υφέσεις. Χρειάζεται μια συμπεριφορική προσαρμογή του πολίτη στην εποχή».

«Πεθαίνουν περίπου 200 άτομα από κορωνοϊό κάθε μήνα»

«Αυτό σημαίνει αρχικά πρόληψη, κάτι που δεν κάνουμε. Το ολοκαίνουριο εμβόλιο που βγαίνει κάθε χρόνο, καλύπτει τα στελέχη του κορωνοϊού. Υπάρχουν 2 εκατομμύρια που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα τουλάχιστον έπρεπε να το είχαν κάνει. Μέχρι τώρα, το έχουν κάνει περίπου 125.000, το 5% και το ακόμα πιο παράξενο είναι πως κάθε μήνα χάνουμε περίπου 200 Έλληνες από κορωνοϊό και από την αρχή του Σεπτέμβρη έχουμε χάσει γύρω στους 700 συνανθρώπους μας και 5 από γρίπη. Πολύς περισσότερος έκανε το εμβόλιο της γρίπης, και σωστά το έκανε, και πολύ λιγότεροι του κορωνοϊού, ενώ ο κίνδυνος είναι δυσανάλογος. Πρέπει να αλλάξουμε την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζουμε την επιστήμη».

Βασιλακόπουλος: Αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, κατά 35-40%

Ο καθηγητής τονίζει πως «αν έχουμε κορωνοϊό ή γρίπη κανονικά δεν πρέπει να πάμε στο τραπέζι που μας έχουν καλέσει. Αν πάμε, θα πάρουμε μια μάσκα υψηλής προστασίας και θα καθίσουμε μακριά, σε έναν καναπέ ή μια καρέκλα. Αν είμαστε σε ευπαθή ομάδα, θα πάρουμε τηλέφωνο το γιατρό μας για να κανονίσει να λάβουμε αντιική θεραπεία γιατί αν τη λάβουμε έγκαιρα τις πρώτες μέρες πολύ μικρότερη είναι η πιθανότητα να πάμε στο νοσοκομείο».

«Αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, κατά 35-40%. Το μόνο καλό είναι πως αντιλαμβάνομαι πως υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν και κάνουν το εμβόλιο. Είναι νωρίς ακόμα τώρα ξεκινάει ο χειμώνας, άρα τώρα πρέπει να εμβολιαστούμε», κατέληξε ο κ. Βασιλακόπουλος.


Πηγή