Αδιανόητο ψύχος σε Σουηδία και Φινλανδία: Στους -43 βαθμούς η θερμοκρασία (photos)


Αδιανόητο ψύχος σε Σουηδία και Φινλανδία: Στους -43 βαθμούς η θερμοκρασία (photos)


Διαφ.


Η Σουηδία και η Φινλανδία κατέγραψαν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες του φετινού χειμώνα, με τα θερμόμετρα να δείχνουν -40 βαθμούς Κελσίου. Ένα κύμα πολικού ψύχους σαρώνει τις σκανδιναβικές χώρες, προκαλώντας αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Kvikkjokk της Λαπωνίας ο υδράργυρος βούτηκε στους -43,6, όπως ανέφερε την Τετάρτη το μετεωρολογικό ινστιτούτο SMHI στην πλατφόρμα Χ.

«Είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία που είχαμε ως τώρα τον φετινό χειμώνα και το ψύχος θα συνειχτεί στα βόρεια», δήλωσε ο μετεωρολόγος Νιλς Χόλμκβιστ του σουηδικού κρατικού δικτύου SVT.

Πανικός στις μετακινήσεις από το ψύχος και το χιόνι στη Σκανδιναβία

Το κύμα ψύχους και η πυκνή χιονόπτωση προκάλεσαν αναστάτωση στις μετακινήσεις σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας. Ένας αυτοκινητόδρομος στα νότια κλείστηκε, ενώ τα πορθμεία ανέστειλαν τα δρομολόγιά τους. Ο οργανισμός σιδηροδρόμων της Σουηδίας αναφέρει ότι το ψύχος προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στην κίνηση των τρένων στον αρκτικό βορρά της χώρας.

Μολονότι το θερμόμετρο έδειξε -41,6 στο μικρό χωριό Νικαλουόκτα των αυτοχθόνων Σάμι της βόρειας Σουηδίας, δεν έσπασε το ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας των -52,6 της χώρας που κατέγραψε τον Φεβρουάριο του 1966 μετεωρολογικό σταθμός στο Vuoggatjålme.

Στη γειτονική Φινλανδία η χαμηλότερη θερμοκρασία αυτού του χειμώνα καταγράφηκε νωρίς την Τρίτη στην πόλη Ιλιβιέσκα στα βορειοιδυτικά, με τον υδράργυρο να δείχνει -37,8C και τους μετεωρολόγους να προβλέπουν πτώση κάτω των -40C εντός της εβδομάδας. Στο Ελσίνκι οι θερμοκρασίες αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ -15C και -20C.

Στην πόλη Αρένταλ της νότιας Νορβηγίας τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα καθώς οι Αρχές δεν μπόρεσαν να καθαρίσουν τα πεζοδρόμια από το χιόνι.


Πηγή