Μακελειό στο Ιράν: Τουλάχιστον 50 νεκροί από εκρήξεις κοντά στον τάφο του Κασέμ Σουλεϊμανί (video)


Μακελειό στο Ιράν: Τουλάχιστον 50 νεκροί από εκρήξεις κοντά στον τάφο του Κασέμ Σουλεϊμανί (video)


Διαφ.


Τουλάχιστον 50 είναι οι νεκροί μετά από εκρήξεις που σημειώθηκαν, το μεσημέρι της Τετάρτης (3/1), κοντά στο νεκροταφείο όπου είναι θαμμένος ο Κασέμ Σουλεϊμανί στην πόλη Κερμάν στο νοτιοανατολικό Ιράν.

Όπως μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην τέταρτη επέτειο της δολοφονίας του διοικητή της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης σε αμερικανική επιχείρηση στη Βαγδάτη.

Ο Σουλεϊμανί, 62 ετών, κατά τη στιγμή του θανάτου του, θεωρούνταν ο κύριος παράγοντας των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ιράν στη Μέση Ανατολή και συμμετείχε επί πολλά χρόνια σε δραστηριότητες σε όλη την περιοχή.

Τραγωδία στο Τόκιο: 5 νεκροί στο αεροπλάνο της ακτοφυλακής – Συγκρούστηκε με το επιβατικό της Japan Airlines (video)

Νεκρά βγήκαν τα πέντε μέλη του αεροπλάνου της ακτοφυλακής, το οποίο συγκρούστηκε με το αεροσκάφος της Japan Airlines, κατά την προσγείωσή του.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK, σκοτώθηκαν τα πέντε από τα έξι μέλη του πληρώματος του αεροπλάνου της ακτοφυλακής. Ταυτόχρονα, δεκάδες οι νεκροί από τα φονικά 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία.

Η ιαπωνική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι ο πιλότος του αεροσκάφους της διέφυγε, ενώ τα άλλα πέντε μέλη του πληρώματος βρέθηκαν νεκρά.

Σημειώνεται πως οι 379 επιβαίνοντες του επιβατικού αεροπλάνου απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το αεροσκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής βρισκόταν καθ’οδόν προς την αεροπορική βάση Νιιγκάτα για να παραδώσει βοήθεια στην πληγείσα περιοχή από τον σεισμό της χερσονήσου Νότο, στο βόρειο άκρο του νομού Ισικάουα, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με αρκετά τοπικά μέσα ενημέρωσης, το αεροσκάφος των Ιαπωνικών Αερογραμμών εκτελούσε την πτήση JAL 5016 και προερχόταν από το Σαπόρο (βόρεια Ιαπωνία). Πρόκειται για ένα Airbus A350-900 το οποίο φαίνεται πως προσέκρουσε σε αεροπλάνο της ιαπωνικής ακτοφυλακής.

«Δεν είναι ξεκάθαρο εάν υπήρξε σύγκρουση ή όχι. Αλλά το σίγουρο είναι ότι το αεροπλάνο μας ενεπλάκη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της ακτοφυλακής στο αεροδρόμιο Χανέντα.

Το Haneda είναι ένα από τα δύο διεθνή αεροδρόμια της ιαπωνικής πρωτεύουσας και ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στον κόσμο.

Τα πλάνα από το αεροδρόμιο Haneda είναι συγκλονιστικά, με τον πυκνό μαύυρο καπνό να βγαίνει από τα παράθυρα του αεροσκάφους και τους πυροσβέστες να προσπαθούν να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς. Στο μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και την ενημέρωση της Japan Airlines, 379 άτομα, 367 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος, πρόλαβαν και απομακρύνθηκαν έγκαιρα από το φλεγόμενο αεροπλάνο, χρησιμοποιώντας τις ειδικές τσουλήθρες.

Επιβάτες που επέβαιναν στο αεροπλάνο «πνίγηκαν» στους καπνούς. Το πλήρωμα της Japan Airlines έδρασε άμεσα όπως και τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στο φλεγόμενο αεροπλάνο. Οι ειδικές τσουλήθρες άνοιξαν αμέσως και από το Α350 βγήκαν σώοι και οι 379 επιβαίνοντες σε αυτό.

Πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ΝΗΚ δείχνουν το επιβατικό αεροσκάφος να έχει τυλιχτεί στις φλόγες ενώ είναι καθηλωμένο στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου και επιβάτες του να απομακρύνονται από αυτό χρησιμοποιώντας την φουσκωτή τσουλήθρα εγκατάλειψης αεροσκάφους.

Σημειώνεται πως τα ατυχήματα που αφορούν αεροσκάφη είναι εξαιρετικά σπάνια στην Ιαπωνία. Το πιο σοβαρό από αυτά συνέβη το 1985, όταν ένα αεροπλάνο της Japan Airlines συνετρίβη μεταξύ Τόκιο και Οσάκα, σκοτώνοντας 520 ανθρώπους, μια από τις χειρότερες αεροπορικές τραγωδίες στον κόσμο.


Πηγή