Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν: «Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που έχουν υπάρξει ποτέ»


Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν: «Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που έχουν υπάρξει ποτέ»


Διαφ.


Συνάντηση στα Χανιά, στην οικία της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι, έχουν αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Τον κύριο Μπλίνκεν υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 18.00 το απόγευμα, στην κεντρική είσοδο του σπιτιού του, στο Ακρωτήρι Χανίων. Με την ευκαιρία, δείτε το μήνυμα ελπίδας του πρωθυπουργού από τα Χανιά.

«Βεβαίως ζούμε σε πάρα πολύ δύσκολες εποχές που βρίθουν προκλήσεων και είναι πάρα πολύ σημαντικό να στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου και να ενισχύουμε τις διμερείς μας σχέσεις ως σύμμαχοι, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια θα επιστρέψουν στην περιοχή», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο ενός σύντομου διαλόγου που είχαν μπροστά στις κάμερες προτού ξεκινήσουν οι κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποδοχή αναγνωρίζοντας την τιμή να τον δέχεται στο σπίτι του στα Χανιά και υπογραμμίζοντας τη σημασία της φιλοξενίας.

«Συμφωνώ απόλυτα σχετικά με αυτό που είπατε για τις διμερείς σχέσεις», τόνισε επισημαίνοντας ότι επί 30 χρόνια που κάνει αυτή τη δουλειά δεν θυμάται καμία άλλη περίοδο που η φιλία, οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρές, κάτι που όπως είπε έχει εκφράσει και στον Αμερικανό πρέσβη κ. Τσούνη.

«Και βεβαίως αυτό οφείλεται στην εγγύτητα μεταξύ των δύο λαών, αλλά και στη δική σας ηγεσία κυρίως και είμαστε ευγνώμονες γι αυτό», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν.

«Αντιμετωπίζουμε κάποιες από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, αλλά το γεγονός ότι είμαστε ενωμένοι, είτε πρόκειται για την Ουκρανία, είτε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, είτε για τον πόλεμο στη Γάζα, αυτό μας προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη και προοπτική για το μέλλον», πρόσθεσε.

Κλείνοντας τη σύντομη συνομιλία μπροστά στις κάμερες, ο κ. Μπλίνκεν τόνισε ότι είναι πολλά τα θέματα που θα συζητήσουν, αλλά «η συνεργασία σας και η συμμαχία σας σημαίνουν πάρα πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Στη συνάντηση συμμετέχουν θα είναι από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη. Παρών στην Κρήτη, πέραν των συνεργατών του Αμερικανού υπουργού, θα είναι και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζωρτζ Τσούνης που συναντήθηκε προχθές γι’ αυτόν τον λόγο με τον κ. Γεραπετρίτη.

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών σήμερα το απόγευμα στην Ελλάδα εντάσσεται στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών που καταβάλλουν οι ΗΠΑ να αποτραπεί η διάχυση της σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο στη Μέση Ανατολή, με αφορμή τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Με τη χώρα μας να αποτελεί πυλώνα σταθερότητα και εγγυητή της ειρήνης στην περιοχή αλλά και αξιόπιστο συνομιλητή και εταίρο των ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα να θέσει μια σειρά από θέματα στον συνομιλητή του. Μεταξύ αυτών σύμφωνα με πληροφορίες θα προτάξει -με αφετηρία τα εξοπλιστικά και την υλοποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) του 2022- ότι η Ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη, δεν ετεροπροσδιορίζεται αλλά και ότι δεν μπορεί κανείς να υπαγορεύσει σε μια χώρα όπως οι Η.Π.Α., την πολιτική αμυντικών προμηθειών έναντι άλλων χωρών. Αυτή η στάση όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές αποτελεί και ένα μήνυμα προς την Τουρκία η οποία άγεται και φέρεται ανάλογα με τα συμφέροντά της αγνοώντας πολλές φορές επιδεικτικά τις υποχρεώσεις της ως χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στην ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία, η Ελλάδα έχει καταθέσει το αίτημα της για την προμήθεια μίας μοίρας F35 και αναμένει την εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης.

Επιπλέον η Αθήνα θα διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας – ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές – με προγράμματα άλλων χωρών φωτογραφίζοντας την Τουρκία.

Στην ατζέντα των δυο ανδρών θα βρεθεί και το θέμα της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.


Πηγή