30 μέρες «ψυγείο» από τα Μερομήνια: «Μόνο ένας μήνας δύσκολος – Αυτός θα είναι ο…»


30 μέρες «ψυγείο» από τα Μερομήνια: «Μόνο ένας μήνας δύσκολος – Αυτός θα είναι ο…»


Διαφ.


Μερομήνια: Μόλις λίγες μέρες αφότου υποδεχθήκαμε το 2024 και οι προβλέψεις για τις επερχόμενες μέρες αναφέρουν (επιτέλους) την άφιξη του χειμώνα για φέτος. Αυτόν τον χειμώνα αναμένεται να φέρει μεγάλες παγωνιές, χιονοπτώσεις και αρνητικές θερμοκρασίες ρεκόρ!

Παρότι οι μεθοδολογίες που ακολουθούνται για την πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών δεν έχουν επιστημονική βάση, οι μετρήσεις καταγράφουν τάσεις που υποδεικνύουν έναν δυνατό χειμώνα με χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με την εκπομπή του Κώστα Τσουρού, με τίτλο “Ακόμη δεν είδες τίποτα”, προβλέπεται χιόνια και πολικό ψύχος για τις μελλοντικές ημερομηνίες. Παρόλα αυτά, τα φετινά Χριστούγεννα δεν αναμένεται να είναι χιονισμένα.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, αναμένεται η πρώτη χιονόπτωση το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ενώ οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Ειδικά για τον Ιανουάριο προβλέπεται έντονη ψύχρα, με παγωνιά και χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να σπάσουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Μερομήνια: Η ανάλυση για τον καιρό των επόμενων ημερών

Μερομήνια: Ιανουάριος 2024

Ο Ιανουάριος πιθανώς να είναι και ιστορικός από πλευράς κρύου. Δηλαδή θα σπάσουν κάποια ρεκόρ, με πολικές θερμοκρασίες το τρίτο δεκαήμερο, ενώ οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν νότια και θα επηρεάσουν την Αττική, την Εύβοια και πιθανώς και την Πελοπόννησο.

Χιόνια και στην Αττική θα φέρει το Aegean Lake Effect – Η πρόγνωση του Μαρουσάκη (video)

Χιόνια αναμένονται από αύριο Παρασκευή (12.1.2024) σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, καθώς από σήμερα το απόγευμα αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού με τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις.

Σε ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης για τις επικείμενες χιονοπτώσεις σημειώνει πως τόσο η πορεία του βαρομετρικού χαμηλού όσο και οι θερμές θαλάσσιες εκτάσεις από τις οποίες θα περάσει δυσκολεύουν την πρόβλεψη καιρού των επόμενων ημερών και την «αντίδραση του Αιγαίου και το πώς αυτό θα αλληλεπιδράσει με την πολύ ψυχρή αέρια μάζα την οποία τα μετεωρολογικά μοντέλα τη θεωρούν με ένα εύρος θερμοκρασιών από -4° έως -8°. Αυτή η απόκλιση από μόνη της μόλις δύο περίπου 24ωρα από την εκδήλωση του φαινομένου δείχνει και το δυσκολοπροβλέψιμο της όλης κατάστασης».

Σημειώνει, δε, πως για αυτό τον λόγο τα γεωγραφικά διαμερίσματα που βρίσκονται ανατολικά της οροσειράς της Πίνδου και νότια της Χαλκιδικής θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα.

Στην ανάλυση του Κλέαρχου Μαρουσάκη στην τηλεόραση του Open, ο ίδιος μίλησε για το Aegean Lake Effect: «Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην επίδραση του Αιγαίου, ονομάζεται Aegean Lake Effect, δημιουργεί αυτές τις γραμμές, τις μάζες υετού, δηλαδή λειτουργεί το Αιγαίο σαν μια λίμνη, περνά το ψυχρό μέτωπο, μαζεύει υδρατμούς και δίνει αυτά τα φαινόμενα στις περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο».

Για την Αττική, σημείωσε πως «θα χιονίσει μέχρι τα βόρεια προάστια. Δεν αποκλείεται το απόγευμα του Σαββάτου – βράδυ Σαββάτου και προς Κυριακή να δούμε λίγο χιόνι να πέφτει και στο κέντρο της πόλης, χωρίς όμως να είναι οι συνθήκες ικανές για χιονόστρωση».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

«Νέα επιδείνωση του καιρού από σήμερα το απόγευμα και από τα δυτικά με τα χιόνια αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο να κατεβαίνουν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΔΥΣΚΟΛΟΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΙ:

1. Η πορεία του βαρομετρικού χαμηλού και αν τελικά θα είναι ένα ή περισσότερα.

2. Οι αρκετά θερμές θαλάσσιες εκτάσεις από τις οποίες θα περάσει αυτό τα βαρομετρικό χαμηλό (θερμοκρασίες θαλασσίων εκτάσεων 17° – 18° και πάνω).

3. Λαμβάνοντας υπόψη μας τα 1,2 παραπάνω, δυσκολευόμαστε να προβλέψουμε την αντίδραση του Αιγαίου και το πώς αυτό θα αλληλεπιδράσει με την πολύ ψυχρή αέρια μάζα την οποία τα μετεωρολογικά μοντέλα τη θεωρούν με ένα εύρος θερμοκρασιών από -4° έως -8°. Αυτή η απόκλιση από μόνη της μόλις δύο περίπου 24ωρα από την εκδήλωση του φαινομένου δείχνει και το δυσκολοπροβλέψιμο της όλης κατάστασης.

Έτσι λαμβάνοντας υπόψη μας τα παραπάνω, καλό είναι να υπάρχει μια ετοιμότητα σε γεωγραφικά διαμερίσματα που βρίσκονται ανατολικά της οροσειράς της Πίνδου και νότια της Χαλκιδικής.

Υπενθυμίζουμε ότι με νόμο του κράτους είναι υποχρεωτική η παρουσία αντιολισθητικών μέσων στα οχήματά μας καθώς και να γνωρίζουμε να τα χρησιμοποιούμε όπου κριθεί αναγκαίο.

Επισυνάπτεται χάρτης χιονόπτωσης σύμφωνα με τη νεότερη θεώρηση του μετεωρολογικού μας μοντέλου.

Όμορφη ημέρα σε όλες και όλους!»


Πηγή