Επανέρχεται το εισιτήριο στην Αγία Σοφία για αλλοδαπούς τουρίστες – Δωρεάν οι μουσουλμάνοι προσκυνητές


Επανέρχεται το εισιτήριο στην Αγία Σοφία για αλλοδαπούς τουρίστες – Δωρεάν οι μουσουλμάνοι προσκυνητές


Διαφ.


Σε ισχύ τίθεται από αύριο Δευτέρα (15/1) η επιβολή εισιτηρίου εισόδου στην Αγία Σοφία για τους αλλοδαπούς τουρίστες, σύμφωνα με απόφαση του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Το υπουργείο ολοκλήρωσε τον διαχωρισμό των εισόδων για εκείνους που θα εισέρχονται στο μνημείο ως προσκυνητές και εκείνους που θα το επισκέπτονται για πολιτιστικούς ή τουριστικούς σκοπούς. Η είσοδος για τους αλλοδαπούς που θα εισέρχονται στο ιστορικό τέμενος για τουριστικούς σκοπούς ανέρχεται στα 25 ευρώ.

Επανέρχεται το εισιτήριο στην Αγία Σοφία για αλλοδαπούς τουρίστες

Σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού αναφέρει: «Στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης και προστασίας του μνημείου που ξεκίνησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Έρσοϊ προβλέπεται η εγκατάσταση εκδοτηρίου εισιτηρίων σε συγκεκριμένο μέρος που έχει ήδη προετοιμαστεί για τους επισκέπτες και θα τεθεί σε λειτουργία στις 15 Ιανουαρίου. Επιπλέον, έχει γίνει η εγκατάσταση καμερών ασφαλείας, συστημάτων ανίχνευσης πυρκαγιάς καθώς και συστημάτων ανακοίνωσης έκτακτης ανάγκης, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας κατά μήκος της διαδρομής περιήγησης στα αξιοθέατα του τεμένους».

Δείτε επίσης: Επιμένει ο Ευθύμης Λέκκας: «Θέμα χρόνου σεισμός έως 7,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη»

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι υπήκοοι της Τουρκικής Δημοκρατίας που θα επισκέπτονται για σκοπούς θρησκευτικής λατρείας το τέμενος θα συνεχίσουν να εισέρχονται δωρεάν από την προβλεπόμενη για αυτόν τον λόγο είσοδο».

«Όσο το ρήγμα της Ανατολίας δεν ενεργοποιείται, θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό»: Έντονη ανησυχία από τον Ευθύμη Λέκκα για τεράστιο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη – Φόβοι για την Αγία Σοφιά

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, χαρακτήρισε ανησυχητικό τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στην Τουρκία.

«Ανησύχησα για την Κωνσταντινούπολη, δεδομένου ότι ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος και είχε πολύ μικρές ζημιές, έγινε αισθητός όμως στην Προύσσα, στην Κωνσταντινούπολη και το Ιζμίτ. Είναι περιοχές που είχαν πάθει κατστροφές το 1999 με τον σεισμό που είχε γίνει» είπε στο MEGA ο κ. Λέκκας.

Αν και ο σεισμός στην Τουρκία δεν ήταν μεγάλος κατά τον καθηγητή Γεωλογίας, «είναι σε κομβικό σημείο που δρομολογεί τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Το ρήγμα της Ανατολίας διατρέχει όλη την Τουρκία, έχει μήκος της τάξης 1.500 χλμ κι αυτό το ρήγμα ενεργοποιείται σταδιακά και κατά τμήματα».

Ειδικά για το ρήγμα της Ανατολίας για το οποίο υπήρχε η εκτίμηση ότι θα έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί μέχρι το 2020, ο Ευθύμιος Λέκκας σηείωσε ότι «όσο το ρήγμα δεν ενεργοποιείται, σημαίνει ότι θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό. Εάν δώσει ισχυρό σεισμό, περίπου 100.000 κτίρια μπορεί να καταρρεύσουν».

Κατά τον ίδιο «υπάρχει κίνδυνος και για την Αγία Σοφία, γιατί είναι κτίριο συμβολικό, ένα κτίριο που έχει ηλικία της τάξης 1.500 ετών. Κατά περιόδους στους σεισμούς στο Βυζάντιο και στη συνέχεια έπαθε ζημιές από μεγάλους σεισμούς, όμως τώρα κουβαλά μία ιστορία 1.500 ετών», είπε ο κ. Λέκκας.


Πηγή