Τριπλό «χτύπημα» από τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο – «Από τα 20άρια στα χιόνια και μετά…» (video)
Το εντυπωσιακό του καιρού, σύμφωνα με το μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, δεν είναι η χειμωνιάτικη αλλαγή του Σαββάτου από τα βόρεια της χώρας, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες που θα διατηρηθούν για ένα πενθήμερο, ως το Σάββατο, στα νότια με θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν ακόμα και τους 20 βαθμούς στα πιο νότια τμήματα. Με την ευκαιρία, δείτε την πρόβλεψη του καιρού από τα Μερομήνια.
Ειδικότερα Πέμπτη και Παρασκευή θα υπάρχουν πολύ ισχυροί νοτιάδες στο Αιγαίο. Το Σάββατο κυρίως μετά το μεσημέρι θα χιονίσει όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές στα βόρεια, πολύ πιθανόν και σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας.
Την Κυριακή, με πολύ ισχυρούς και τοπικά θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σημαντικά σε όλη τη χώρα. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε ημιορεινές περιοχές στα κεντρικά ενώ από Τρίτη η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ξανά….
Στην Αττική σήμερα θα υπάρξουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι από δυτικές διευθύνσεις με ισχύ 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν επίσης λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι ασθενεί και η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 13 βαθμούς Κελσίου.
Σήμανε «συναγερμό» η ΕΜΥ: Έρχεται χειμωνιάτικο Σαββατοκύριακο με τσουχτερό κρύο – Που θα χιονίσει;
Καιρός: Για μεταβολή της θερμοκρασίας που θα φέρει κύμα ψύχους αναφέρεται με διαδοχικές αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς ο οποίο μίλησε και για τις χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν στη χώρα. Με την ευκαιρία, δείτε την πρόβλεψη του καιρού από τα Μερομήνια.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η μεταβολή της θερμοκρασίας θα κυμαίνεται αρχικά κατά 6 περίπου βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Το Σάββατο θα έχουμε πτώση στα βόρεια, ενώ στα κεντρικά και τα νότια θα διατηρηθεί υψηλή. Την Κυριακή θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο.
Από πλευράς βροχοπτώσεων τοπικά φαινόμενα ως την Παρασκευή στα δυτικά και το Ανατολικό Αιγαίο, ενώ το Σάββατο θα έχουμε μεταβολή του καιρού με τοπικές βροχές αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία από το απόγευμα στις υπόλοιπες περιοχές πλην της Κρήτης. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το απόγευμα στα βόρεια ηπειρωτικά σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα κεντρικά και τα βόρεια θα ενταθούν και θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Την Κυριακή βροχές και στα ανατολικά και νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ενώ βαθμιαία θα σημειωθούν και στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της δυτικής Κρήτης. Τα φαινόμενα βαθμιαία από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και στα βορειοανατολικά θα σταματήσουν.
???? Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΥ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) January 16, 2024
✅ Ξεκινάμε από την μεταβολή της θερμοκρασίας που θα κυμαίνεται κατά 6 περίπου βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Το Σάββατο θα έχουμε πτώση στα βόρεια, ενώ στα κεντρικά και τα νότια θα διατηρηθεί υψηλή . Την… pic.twitter.com/9KoTNkfzRT
Οι άνεμοι από το μεσημέρι του Σαββάτου θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν στο βόρειο Αιγαίο στα 7 και από τις βραδινές ώρες στα 8 μποφόρ ενώ την Κυριακή Β-ΒΑ 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 τοπικά 9 μποφόρ.
Δεν θα σημειωθούν πολλές χιονοπτώσεις
Σε δεύτερη ανάρτησή του ο κ. Κολυδάς αναφέρεται στις χιονοπτώσεις, επισημαίνοντας ότι «για να μπορέσει μια περιοχή να δεχτεί μεγάλα ύψη χιονιού δεν αρκεί μόνο η παρουσία χαμηλών θερμοκρασιών στα κατώτερα στρώματα (850 hPa), αλλά χρειάζεται και η υποστήριξη από τις μέσες στάθμες της ατμόσφαιρας (500hPa).
Τo Jet Stream (αεροχείμαρρος) τις επόμενες ημέρες δεν δείχνει να έχει τη δυναμική να κατέβει σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη και επικρατεί ζωνική κυκλοφορία με Δ-ΝΔ ρεύμα».
???? Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ JET STREAM -ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΙΟΝΙΑ
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) January 16, 2024
✅Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στις μελέτες οι οποίες μας πληροφορούν ότι κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η συχνότητα εμφάνισης της ζωνικής κυκλοφορίας στην ατμόσφαιρα (κίνηση… pic.twitter.com/hGjQwXzOIP
Πηγή