Ευθύμης Λέκκας για σεισμό 4,8 Ρίχτερ στην Κύμη: «Η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερο»


Ευθύμης Λέκκας για σεισμό 4,8 Ρίχτερ στην Κύμη: «Η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερο»


Διαφ.


Ησύχασε τα πνεύματα ο Ευθύμης Λέκκας αναφορικά με τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ στην Εύβοια, που έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική.

Για τη σεισμική δόνηση που έγινε αρκετά αισθητή και στην Αττική, ανατολικά της Κύμης, μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας. «Δεν εμπνέει ανησυχία, αν και η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ευθύμης Λέκκας για τον σεισμό στην Κύμη

«Ο σεισμός προήλθε από το θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Κύμης, μεταξύ Σκύρου και Κύμης. Έγινε έντονα αισθητός και στην Αττική, ιδίως σε μεγάλες κατασκευές. Δεν εμπνέει ανησυχία αν και η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. (…) Έχει ιστορικό η περιοχή αλλα συνήθως περιορίζεται η γύρω από αυτή, η οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι θαλάσσια και αραικατοικημένη».

Σε αναμονή οι σεισμολόγοι μετά τον σεισμό 4,8 Ρίχτερ στο Κρανίδι: Δεν είναι σίγουροι αν είναι ο κύριος – «Το ρήγμα μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, δεν έχουμε όμως ιστορικό»

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης (16/1) με το επίκεντρο να εντοπίζεται 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Λεωνιδίου, σύμφωνα με τη νεότερη εκτίμηση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι σήμερα, στις 07:20 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,8 στην κλίμακα Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 101 χλμ. ΝΔ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 16 χλμ. ΒΑ του Λεωνιδίου.

Στην πρώτη εκτίμηση το επίκεντρο εντοπιζόταν 11 χιλιόμετρα δυτικά νοτιοδυτικά του Κρανιδίου Αργολίδας. Η πρώτη εκτίμηση έκανε επίσης λόγο για μέγεθος 4,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. To Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο κάνει επίσης λόγο για σεισμό 4,8 Ρίχτερ. Είχαν προηγηθεί νωρίτερα μέσα στη νύχτα μικρότερης έντασης σεισμοί.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική. Κάτοικοι της Αργολίδας και της Επιδαύρου που μίλησαν στο Mega ανέφεραν ότι ξύπνησαν από τον σεισμό και ταρακουνήθηκαν αρκετά.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Αθανάσιο Γκανά, ο σεισμός σημειώθηκε ανοιχτά του Λεωνιδίου, στη μέση περίπου του Αργολικού Κόλπου. «Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα, πρέπει να περιμένουν για να δούμε. Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι (σ.σ. αν είναι ο κύριος σεισμός), πρέπει να περιμένουμε. Το βάθος του ρήγματος είναι μεγάλο, μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, δεν έχουμε όμως ιστορικό. Η περιοχή ενώ έχει μεγάλα ρήγματα, δεν έχει σεισμικόττητα».

Χρειαζόμαστε χρόνο, επέμεινε ο κ. Γκανάς στην ΕΡΤ, ενώ είπε ότι έγιναν δύο μετασεισμοί σε κοντινή περιοχή από το επίκεντρο της τάξεως 3,1 και 3,3 Ρίχτερ και «αυτό είναι καλό».


Πηγή