Με γρίπη Η1Ν1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Αναβάλλεται το αυριανό (23/1) υπουργικό συμβούλιο


Με γρίπη Η1Ν1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Αναβάλλεται το αυριανό (23/1) υπουργικό συμβούλιο


Διαφ.


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε από το Νταβός με πυρετό λόγω γρίπης Η1Ν1, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Ως εκ τούτου, είπε ο κ. Τσιόδρας, δεν ξέρω αν η κατάσταση της υγείας του θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο για αύριο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί το νομοσχέδιο γαι τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. «Αν δεν γίνει αύριο, θα γίνει μεθαύριο, παραμεθαύριο» είπε για το υπουργικό συμβούλιο ο κ. Τσιόδρας.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Κυριακή (21/1) στην καθιερωμένη ανάρτησή του, να μην έκανε αναφορά στο θέμα της ισότητας στο γάμο των ομοφύλων και στις αντιδράσεις που υπάρχουν, αλλά τόσο στον σημερινό πρωινό καφέ στο Μαξίμου όσο και αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα είναι το κυρίως πιάτο.

Χθες πάντως Ιεράρχες από άμβωνος εξέφρασαν τη διαφωνία τους μετά τη Θεία Λειτουργία, στο καθιερωμένο κήρυγμα της Κυριακής. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν αποκλείεται να έχουμε και την πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργού για το θέμα εντός Κοινοβουλίου. Στο Μαξίμου πάντως εκτιμούν ότι πάνω από 110 βουλευτές του κόμματος θα υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση και το σχέδιο νόμου το αργότερο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει γίνει νόμος του κράτους.

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τον καθιερωμένο κυβερνητικό «απολογισμό της εβδομάδας» που πέρασε. Ο πρωθυπουργός μίλησε για την επιστολική ψήφο, την ακρίβεια και την Greek Mafia, ενώ τόνισε ότι ελπίζει να βρει χρόνο για να δει τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «Poor Things».

Για επιστολική ψήφο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επιστολική ψήφο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μια ιστορική μεταρρύθμιση για τη χώρα μας, και χαίρομαι πρωτίστως επειδή υλοποιούμε τη δέσμευσή μας προς τους απόδημους Ελληνες. Τους διευκολύνουμε στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο τον ακατάλυτο δεσμό τους με την πατρίδα.

Χαίρομαι όμως και γιατί η πρωτοβουλία μας εξασφάλισε ευρεία πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Τη Δευτέρα εισάγεται στην Ολομέλεια και θα έχω την ευκαιρία να επισημάνω πόσο σημαντικό είναι τέτοιες μείζονες αλλαγές, αλλαγές που προάγουν τη συμμετοχή των εκτός αλλά και εντός Ελλάδας πολιτών στις εκλογές, να στηρίζονται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Γιατί τελικά έτσι ενδυναμώνεται η Δημοκρατία και μαζί της η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην πολιτική».

Σε ό,τι αφορά την ενιαία λίστα χειρουργείων, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα εφαρμοστεί από την 1η Φεβρουαρίου με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην ΗΔΙΚΑ θα απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Η λίστα θα ενημερώνεται με τα απαραίτητα στοιχεία της κλινικής εκτίμησης του εκάστοτε πολίτη που κρίνεται από τον θεράποντα ιατρό – χειρουργό ότι χρήζει επέμβασης και διαλειτουργεί με κάθε αναγκαίο πληροφοριακό σύστημα δεδομένων, όπως τα Εθνικά Μητρώα Ασθενών και τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας. Για την τελική επιβεβαίωση της παραμονής ή της διαγραφής των ασθενών στη λίστα θα πραγματοποιείται τηλεφωνική επικοινωνία.

Για το θέμα της ακρίβειας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με τα νέα πρόσθετα μέτρα ώστε να σταματήσουν οι αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Προβλέπονται βαριά πρόστιμα μέχρι 2 εκατομμύρια ευρώ και δημοσιοποίηση των εταιριών που υιοθετούν αθέμιτες πρακτικές. Με την εφαρμογή των μέτρων η κυβέρνηση ελπίζει να δει μια μείωση 10-20% στο βρεφικό γάλα.

60 Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης σε όλη τη χώρα

Στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της επαγγελματικής εκπαίδευσης υπογραμμίζοντας πως τώρα ιδρύονται 60 ΚΕΕΚ, τα λεγόμενα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, με οργανωμένα campuses σε όλη τη χώρα.

«Με τον ίδιο νόμο μετονομάζουμε τα ΙΕΚ σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα οποία επίσης προικίζουμε με 130 νέους οδηγούς κατάρτισης που συμπεριλαμβάνουν πολλά νέα επαγγέλματα υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας. Στα Εργαστηριακά Κέντρα αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο που είχε να τροποποιηθεί από το 1985, αλλά κυρίως τα αναβαθμίζουμε με σύγχρονο εξοπλισμό άνω των 114 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο οποίος ήδη παραδίδεται».

Μέτρα για τον Εβρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στο τέλος Μαρτίου θα ολοκληρωθεί το masterplan για τον Εβρο, ακολουθεί η επεξεργασία του από τη Διαχειριστική Αρχή και η διαβούλευση από την περιφέρεια, ώστε στο τέλος Σεπτεμβρίου να αρχίσει η διαγωνιστική διαδικασία για τα έργα που θα τρέξουν.


Πηγή