Επαγρύπνηση Θοδωρή Κολυδά: «Ψυχρή μάζα "αγκαλιάζει" την Ελλάδα. Η ποσότητα του χιονιού…» (photos)


Επαγρύπνηση Θοδωρή Κολυδά: «Ψυχρή μάζα "αγκαλιάζει" την Ελλάδα. Η ποσότητα του χιονιού…» (photos)


Διαφ.


Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού προβλέπει η ΕΜΥ από την Κυριακή με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος του Star Θοδωρής Κολυδάς, o χιονιάς θα έρθει σε δύο κύματα. Ένα ασθενές κύμα την Κυριακή και το άλλο από Δευτέρα απόγευμα προς την Τρίτη.

Κάνει βουτιά ο υδράργυρος ακόμη και 10 βαθμούς μέχρι την Τρίτη

Η θερμοκρασία την Κυριακή θα πέσει κατά 5 με 6 βαθμούς και συνολικά έως την Τρίτη κατά 10 βαθμούς Κελσίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αθήνα, όπου από τους 16 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο η θερμοκρασία την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα βρίσκεται στους 6 βαθμούς Κελσίου!

Για τον αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να δούμε χιόνι και σε χαμηλότερα υψόμετρα στην Αττική και πού θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα, ο Θ. Κολυδάς επισήμανε: «Στην Αττική δεν έχει η κατάσταση πλήρως ξεκαθαρίσει, όμως μπορεί να δούμε χιόνι και σε χαμηλότερα υψόμετρα, εκτός από την Πάρνηθα που έχουμε συνηθίσει να τη βλέπουμε «άσπρη». Ο χιονιάς θα επηρεάσει τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη»

«Ψυχρή μάζα “αγκαλιάζει” την Ελλάδα»

Απότομα αναμένεται να αλλάξει ο καιρός από το απόγευμα της Κυριακής (28/01), με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και εμφάνιση χιονιού, ενδεχομένως ακόμα και στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Αν και τα δεδομένα φαίνεται να είναι ακόμη αβέβαια, όπως σημειώνει ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, το ιδιαίτερο της κακοκαιρίας είναι πως το κύμα του σκληρού χειμώνα δεν έρχεται, όπως συμβαίνει συνήθως από τη Βόρεια Ευρώπη, αλλά από τα βορειοανατολικά της Τουρκίας.

Η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, τα χιόνια και οι θυελλώδεις βοριάδες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από την Κυριακή (28/01) και μετά. Ο χιονιάς θα έρθει σε δύο κύματα: Ένα ασθενές κύμα την Κυριακή (28/01) και το άλλο από Δευτέρα απόγευμα (29/01) προς την Τρίτη (30/01). Η θερμοκρασία την Κυριακή (28/01) θα πέσει κατά 5 με 6 βαθμούς και συνολικά έως την Τρίτη (30/01) κατά 10 βαθμούς Κελσίου, όπως σημείωσε.

«Πολύ μακρινό ταξίδι θα κάνει το ανώτερο χαμηλό στη στάθμη των 500hPa και η ψυχρή μάζα που το συνοδεύει, καθώς από τη Μαύρη Θάλασσα γίνεται οπισθοδρομούν και κινείται από τα ανατολικά προς τα δυτικά, μια κίνηση που δεν είναι τόσο συνηθισμένη, αλλά συμβαίνει, ειδικά όταν έχουμε αυτή τη διάταξη του αντικυκλώνα στα δυτικά», ανέφερε ο κ. Κολυδάς σε ανάρτησή του και πρόσθεσε:

«Η αβεβαιότητα του προσδιορισμού της ακριβούς θέσης του είναι μεγάλη και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι και η ένταση του χιονιά για την ερχόμενη Τρίτη (30/01) δεν έχει πλήρως ξεκαθαρίσει. Το Σάββατο (27/01) θα έχουμε σαφώς μια καλύτερη εικόνα για την εξέλιξη του καιρού. Στη γενική πρόγνωση δίνουμε μια σαφή εικόνα για την καιρική εξέλιξη. Δείτε την κίνηση του ανώτερου χαμηλού μαζί με την ψυχρή μάζα που το συνοδεύει».


Πηγή