Καιρός σήμερα 28/1: Χιόνια στα βόρεια προάστια της Αττικής! Οι 13 περιοχές που θα δουν "άσπρη" ημέρα – Συναγερμός Καλλιάνου, Αρνιακού, Τσατραφύλλια, Γιαννόπουλου και Κολυδά (Video)


Καιρός σήμερα 28/1: Χιόνια στα βόρεια προάστια της Αττικής! Οι 13 περιοχές που θα δουν “άσπρη” ημέρα – Συναγερμός Καλλιάνου, Αρνιακού, Τσατραφύλλια, Γιαννόπουλου και Κολυδά (Video)


Διαφ.


Καιρός σήμερα 28/1: Επιδείνωση σε δύο κύματα θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα Κυριακή 28 Ιανουαρίου και μέχρι την Τετάρτη, με το δεύτερο, από το μεσημέρι της Τρίτης να φέρνει χιόνια και στην Αττική, με τους έμπειρους μετεωρολόγους Γιάννη Καλλιάνο, Τάσο Αρνιακό, Γιώργο Τσατραφύλλια, Παναγιώτη Γιαννόπουλο και Θοδωρή Κολυδά να κρούουν καμπανάκι για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

Όπως αναφέρει το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του τριημέρου Κυριακής – Τρίτης (της τάξεως των 10 βαθμών Κελσίου) και οι χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα. Παράλληλα, θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα.

«Καταιγισμός» από τον Γιάννη Καλλιάνο: «Παγάκι» η χώρα για 3 ημέρες – Πότε έρχονται τα χιόνια στην Αττική; (video)

Καιρός: Επιδείνωση θα παρουσιάσει από αύριο Κυριακή ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας, με χαρακτηριστικά τους ισχυρούς ανέμους και την πτώση της θερμοκρασίας. Με την ευκαιρία, δείτε την πρόβλεψη του καιρού από τα Μερομήνια.

Στη ανατολική και βόρεια Ελλάδα αναμένονται βροχές και ισχυρές καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις έως και τα 300μ. για την Θράκη.

Στη δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος με ηλιοφάνεια καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η θερμοκρασία έως 16 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι από 4 – 7 μποφόρ.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και χιονοπτώσεις πάνω από τα 600μ. Η θερμοκρασία από 4 – 11 βαθμούς και οι άνεμοι στα 4 – 7 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται συννεφιά, με τη θερμοκρασία από 3 – 10 βαθμούς και τους ανέμους στα 4 – 6 μποφόρ.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες
Τη Δευτέρα, το σκηνικό του καιρού θα είναι παρόμοιο με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των βοριάδων.

Την Τρίτη, ο καιρός θα κυλήσει σε παρόμοιο μοτίβο, με τους βοριάδες να φτάνουν έως και τα 9 μποφόρ τοπικά.

Καταλυτικός ο Τάσος Αρνιακός: Χιονοστρώσεις και στην Αττική – Πότε θα πέσουν χιόνια στην Αθήνα; (video)

Καιρός: Ψυχρές αέριες μάζες αναμένονται να κατέβουν από την Βόρεια Ευρώπη από την Κυριακή (28/1), σύμφωνα με τον Τάσο Αρνιακό, με ισχυρούς ανέμους έως 7 μποφόρ. Με την ευκαιρία, δείτε την πρόβλεψη του καιρού από τα Μερομήνια.

Λίγα χιόνια θα σημειωθούν την Κυριακή σε ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία, ενώ από το μεσημέρι το Μεσημέρι με απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται ένταση των φαινομένων σε Πελοπόνησο, Εύβοια, Αττικοβοιωτία και Κρήτη με σφοδρές χιονοπτώσεις έως την Τρίτη.

Δείτε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον Τάσο Αρνιακό:

Έβαλε την «φυτιλιά» ο Γιώργος Τσατραφύλλιας – «Δεν αποκλείω χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας» (video)

Καιρός: Για την πρώτη σοβαρή ψυχρή εισβολή έκανε λόγο ο Γιώργος Τσατραφύλλιας μιλώντας για το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα χτυπήσει την χώρα, όπως προειδοποίησε με έκτακτο δελτίο η ΕΜΥ.

Από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη αναμένονται σφοδρές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, την Βοιωτίας, της Εύβοιας, της Κρήτης, ενώ χιόνια αναμένονται και σε χαμηλά υψόμετρα.

Η Αττική θα βρεθεί επίσης στο «μάτι του κυκλώνα», ενώ δεν αποκλείονται χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας, όπως επεσήμανε ο μετεωρολόγος του Alpha.

Ο νέος χιονιάς είναι γεγονός: Ξεδιαλύνει τα «σενάρια» ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος – Που θα υπάρξουν χιονοπτώσεις και πόσης διάρκειας; (video)

Καιρός: Την Κυριακή ξεκινά η πρώτη φάση της ψυχρής εισβολής σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Με την ευκαιρία, δείτε την πρόβλεψη του καιρού από τα Μερομήνια.

Από το απόγευμα της Δευτέρας η 2η φάση με περισσότερο κρύο, πολύ θυελλώδεις ανέμους και τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Aπό την Τετάρτη αν και με ισχυρό παγετό , η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο, τα φαινόμενα θα συνεχίζονται κυρίως στην Κρήτη, από αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι.

Το επόμενο Σάββατοκύριακο η θερμοκρασία ενδεικτικά στην Αθήνα θα είναι στους 17 με 18οC.

Πιο αναλυτικά την Κυριακή:

Στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της Εύβοιας και της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ανατολικά. Θα κυμανθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά από -03 (μείον 3) έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -01 (μείον 1) έως 14 και στη νησιωτική χώρα από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με τοπικές βροχές και στα ορεινά (κυρίως στην Πάρνηθα) ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί στα ανατολικά από το απόγευμα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και το πρωί έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Επαγρύπνηση Θοδωρή Κολυδά: «Ψυχρή μάζα “αγκαλιάζει” την Ελλάδα. Η ποσότητα του χιονιού…» (photos)

Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού προβλέπει η ΕΜΥ από την Κυριακή με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος του Star Θοδωρής Κολυδάς, o χιονιάς θα έρθει σε δύο κύματα. Ένα ασθενές κύμα την Κυριακή και το άλλο από Δευτέρα απόγευμα προς την Τρίτη.

Κάνει βουτιά ο υδράργυρος ακόμη και 10 βαθμούς μέχρι την Τρίτη

Η θερμοκρασία την Κυριακή θα πέσει κατά 5 με 6 βαθμούς και συνολικά έως την Τρίτη κατά 10 βαθμούς Κελσίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αθήνα, όπου από τους 16 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο η θερμοκρασία την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα βρίσκεται στους 6 βαθμούς Κελσίου!

Για τον αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να δούμε χιόνι και σε χαμηλότερα υψόμετρα στην Αττική και πού θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα, ο Θ. Κολυδάς επισήμανε: «Στην Αττική δεν έχει η κατάσταση πλήρως ξεκαθαρίσει, όμως μπορεί να δούμε χιόνι και σε χαμηλότερα υψόμετρα, εκτός από την Πάρνηθα που έχουμε συνηθίσει να τη βλέπουμε «άσπρη». Ο χιονιάς θα επηρεάσει τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη»

«Ψυχρή μάζα “αγκαλιάζει” την Ελλάδα»

Απότομα αναμένεται να αλλάξει ο καιρός από το απόγευμα της Κυριακής (28/01), με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και εμφάνιση χιονιού, ενδεχομένως ακόμα και στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Αν και τα δεδομένα φαίνεται να είναι ακόμη αβέβαια, όπως σημειώνει ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, το ιδιαίτερο της κακοκαιρίας είναι πως το κύμα του σκληρού χειμώνα δεν έρχεται, όπως συμβαίνει συνήθως από τη Βόρεια Ευρώπη, αλλά από τα βορειοανατολικά της Τουρκίας.

Η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, τα χιόνια και οι θυελλώδεις βοριάδες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από την Κυριακή (28/01) και μετά. Ο χιονιάς θα έρθει σε δύο κύματα: Ένα ασθενές κύμα την Κυριακή (28/01) και το άλλο από Δευτέρα απόγευμα (29/01) προς την Τρίτη (30/01). Η θερμοκρασία την Κυριακή (28/01) θα πέσει κατά 5 με 6 βαθμούς και συνολικά έως την Τρίτη (30/01) κατά 10 βαθμούς Κελσίου, όπως σημείωσε.

«Πολύ μακρινό ταξίδι θα κάνει το ανώτερο χαμηλό στη στάθμη των 500hPa και η ψυχρή μάζα που το συνοδεύει, καθώς από τη Μαύρη Θάλασσα γίνεται οπισθοδρομούν και κινείται από τα ανατολικά προς τα δυτικά, μια κίνηση που δεν είναι τόσο συνηθισμένη, αλλά συμβαίνει, ειδικά όταν έχουμε αυτή τη διάταξη του αντικυκλώνα στα δυτικά», ανέφερε ο κ. Κολυδάς σε ανάρτησή του και πρόσθεσε:

«Η αβεβαιότητα του προσδιορισμού της ακριβούς θέσης του είναι μεγάλη και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι και η ένταση του χιονιά για την ερχόμενη Τρίτη (30/01) δεν έχει πλήρως ξεκαθαρίσει. Το Σάββατο (27/01) θα έχουμε σαφώς μια καλύτερη εικόνα για την εξέλιξη του καιρού. Στη γενική πρόγνωση δίνουμε μια σαφή εικόνα για την καιρική εξέλιξη. Δείτε την κίνηση του ανώτερου χαμηλού μαζί με την ψυχρή μάζα που το συνοδεύει».

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού ανά περιοχή από την ΕΜΥ για σήμερα Κυριακή 28 Ιανουαρίου

Πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας και της Κρήτης θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για την Κυριακή, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.

Στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές και στο Αιγαίο πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ανατολικά. Θα κυμανθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά από -3 έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -1 έως 14 και στη νησιωτική χώρα από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες στην Αττική με τοπικές βροχές και στα ορεινά (κυρίως στην Πάρνηθα) ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά από το απόγευμα έως 7 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 4 έως 10 βαθμούς κελσίου.

Λίγες παροδικές νεφώσεις στη Θεσσαλονίκη, με τους ανέμους να πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και το πρωί έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 3 και 8 βαθμούς κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά κατά τόπους αυξημένες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και κατά τόπους στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -3 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα νότια.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και νωρίς το πρωί στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί τοπικά 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -1 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στην Εύβοια και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.
  • Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -1 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές, πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες και από το μεσημέρι – απόγευμα χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.
  • Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 6 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 7 έως 14 βαθμούς.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στα ανατολικά και τις Σποράδες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Στις Σποράδες το πρωί πιθανώς να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις Σποράδες νωρίς το πρωί έως 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -2 έως 10 βαθμούς Κελσίου.


Πηγή