Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις: Συλλαλητήριο στην Καρδίτσα πριν το μεγάλο ραντεβού στην Agrotica (video)


Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις: Συλλαλητήριο στην Καρδίτσα πριν το μεγάλο ραντεβού στην Agrotica (video)


Διαφ.


Οι αγρότες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν σήμερα το πρωί ένα συλλαλητήριο στην Καρδίτσα, χρησιμοποιώντας τα τρακτέρ τους. Αυτή η απόφαση προήλθε από την πανθεσσαλική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στον Παλαμά.

Παράλληλα, υπάρχει η πιθανότητα να κλείσει η Εθνική Οδός ταυτόχρονα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο, όπως μεταδίδει τηλεοπτικός σταθμός. Οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο το μεσημέρι του Σαββάτου στην Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

Τρακτέρ από τις Σέρρες θα κάνουν την εμφάνιση τους νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην Εγνατία Οδό, στο δρόμο Σερρών-Θεσσαλονίκης. Οι Σερραίοι αγρότες θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί από την πόλη των Σερρών με προορισμό τη Θεσσαλονίκη όπου θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 13:00 στην Agrotica και όπως αποφάσισαν θα παραμείνουν εκεί μέχρι και την Κυριακή.

Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις: Συλλαλητήριο στην Καρδίτσα πριν το μεγάλο ραντεβού στην Agrotica (video)
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI

Σήμερα, οι αγρότες του βορείου Έβρου θα διοργανώσουν ένα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και μηχανοκίνητη πορεία. Η προσυγκέντρωση των τρακτέρ θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 π.μ. στον βόρειο κόμβο, και στη συνέχεια θα εισέλθουν στην πόλη, τοποθετώντας τα αγροτικά μηχανήματά τους στο κέντρο. Το συλλαλητήριο θα διαρκέσει όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο.

Έως και 10.000 ευρώ θα φθάσει η αποζημίωση στους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω των συνεχιζόμενων αγροτικών κινητοποιήσεων και πρόσθεσε οτι θα γίνουν και παρεμβάσεις σε υποδομές στη Θεσσαλία που θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ.

Από την επόμενη εβδομάδα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους, είτε πρόκειται για αναθεωρημένη αίτηση είτε για νέα, μέσω της πλατφόρμας αρωγής, arogi.gov.gr. Στη συνέχεια, θα ακολουθηθεί διαδικασία διασταυρώσεων. Στον πρώτο κύκλο έχουν ήδη χορηγηθεί 33,9 εκατομμύρια ευρώ προς 16.400 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες.

Κατά το δεύτερο κύκλο θα υπάρχει πρόσθετη αρωγή ύψους 5.000 ευρώ ανά παραγωγό, για σοβαρές ζημιές και 10.000 ευρώ ανά παραγωγό για πολύ σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, σε πρώτες ύλες, σε αποθηκευμένα προϊόντα και κατεστραμμένα οχήματα.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πρέπει να υποβάλλουν τα αντίστοιχα αιτήματα έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, προκειμένου να διεκπεραιωθούν όλες οι διαδικασίες για την καταβολή τόσο της προκαταβολής όσο και της τελικής επιχορήγησης στο πλαίσιο της κρατικής βοήθειας. Μόνο το 14% των αγροτών που υπέστησαν ζημίες έχουν υποβάλει αίτηση, και οι πληρωμές των προκαταβολών για το 50% της ζημίας θα ξεκινήσουν από την Παρασκευή.


Πηγή