Αλλαγή σκηνικού από την Χριστίνα Σούζη: Έρχεται «υγρό» 48ωρο – Σε ποιές πριοχές θα βρέξει; (video)
Καιρός: Με ψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, νοτιάδες και τοπικές βροχές κυρίως την Πέμπτη και την Κυριακή θα κυλήσει το υπόλοιπο της εβδομάδας, σύμφωνα με την πρόγνωση της Χριστίνας Σούζη.
Με την ευκαιρία, δείτε την πρόβλεψη του καιρού από τα Μερομήνια.
Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη (7/2) θα σημειωθεί λίγη συννεφιά και αρκετή ηλιοφάνεια, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.
Την Πέμπτη τοπικές βροχές θα σημειωθούν στα δυτικά, τα νότια, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα που την Παρασκευή θα περιοριστούν στα ΝΑ και σχετικά γρήγορα θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγη συννεφιά παροδικά αυξημένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν Ν – ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση την Πέμπτη.
Τέλος το Σάββατο , αραιή συννεφιά , ενισχυμένοι νοτιάδες κυρίως στο Ιόνιο και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
Θοδωρής Κολυδάς: «”Πιγκουινίδες” ημέρες! Αντικυκλωνική κυκλοφορία πάνω από την Αττική…» – Η ανάλυσή του για τις Αλκυονίδες (photos)
Ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής της ΕΜΥ, δίνει την ανάλυσή του για το πώς ορίζονται οι Αλκυονίδες ημέρες στην καρδιά του χειμώνα. Παράλληλα, διαβάστε εδώ την πρόγνωση του Παναγιώτη Γιαννόπουλου για την εξέλιξη του καιρού.
Η ανάλυση του Θοδωρή Κολυδά για τις Αλκυονίδες ημέρες
«Αλκυονίδες ημέρες ορίζονται οι «ημέρες καλοκαιρίας» μεταξύ της 16ης Δεκεμβρίου και της 16ης Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων η ελάχιστη θερμοκρασία δεν κατεβαίνει κάτω από τους 4 βαθμούς και η μέγιστη υπερβαίνει τους 16 βαθμούς Κελσίου.
Τις ημέρες αυτές, για να τις ονομάσουμε Αλκυονίδες, ο καιρός θα πρέπει να «κυλήσει» με λίγα σύννεφα και η μέση ταχύτητα του ανέμου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 6 κόμβους, δηλαδή η μέση ένταση του ανέμου να μην ξεπερνά τα 2 μποφόρ.
Η συμπεριφορά των Αλκυονίδων δεν είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα. Θα είχαμε την εμφάνιση ακόμη περισσότερων τέτοιων ημερών, αν δεν υπήρχε κυρίως το κριτήριο της ελάχιστης θερμοκρασίας. Ετσι, μπορεί σε κάποιες περιοχές της χώρας να έχουμε αλκυονίδες ημέρες και σε άλλες να μην έχουμε.
Πάντως στο λεκανοπέδιο της Αττικής οι Αλκυονίδες διαρκούν συνήθως περισσότερο και γίνονται πιο εύκολα αισθητές. Αυτό συμβαίνει γιατί με την αύξηση της θερμοκρασίας στην καρδιά του χειμώνα δημιουργείται αντικυκλωνική κυκλοφορία πάνω από την Αττική, δηλαδή δημιουργείται ένα πεδίο υψηλών πιέσεων, που «παγιδεύει» τις θερμές μάζες της ατμόσφαιρας στο ίδιο σημείο για περισσότερες ημέρες»
PENGUIN DAYS vs HALCYON DAYS
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) February 6, 2024
Ακόμη και όταν έχουμε #Αλκυονίδες Ημέρες υπάρχουν πολλές περιοχές στη χώρα μας που δεν τηρείται το όριο των ελαχίστων θερμοκρασιών και το κρύο εξακολουθεί να είναι τσουχτερό .
Νεολογισμός η λέξη “πιγκουινίδες” ημέρες ????!
Καλημέρα σας . pic.twitter.com/vjvJYwXsqI
Πηγή