Ηλεία: Έκκληση για βοήθεια από ζευγάρι κτηνοτρόφων – Ζουν χωρίς στέγη πάνω απ’ το κεφάλι τους


Ηλεία: Έκκληση για βοήθεια από ζευγάρι κτηνοτρόφων – Ζουν χωρίς στέγη πάνω απ’ το κεφάλι τους


Διαφ.


Ο Νικόλαος Νικολούλιας και η σύζυγός του, Αικατερίνη, ζουν υπό δύσκολες συνθήκες στην περιοχή της Ηλείας.

Την περασμένη Κυριακή, αντιμετώπισαν τον εφιάλτη της φωτιάς που κατέκαυσε το σπίτι τους. Παρόλες αυτά, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με αξιοπρέπεια και αντοχή.

Όπως τονίζουν, την Κυριακή το πρωί, όπως συνήθως κάνουν, αναχώρησαν από το σπίτι τους για να βγάλουν τα πρόβατά τους στο βοσκότοπο. Κατά τις 3 το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους, παρατήρησαν έντονο καπνό και αμέσως κατάλαβαν ότι προερχόταν από το σπίτι τους, το οποίο είναι το μοναδικό στην περιοχή.

Άμεσα σπεύδησαν να διασώσουν ό,τι ήταν εφικτό και με τη βοήθεια ενός πιεστικού μηχανήματος που διέθεταν στο σπίτι τους, κατάφεραν να περιορίσουν ελαφρώς την πύρινη φλόγα πριν φτάσει η πυροσβεστική, η οποία ανέλαβε την τελική κατάσβεσή της.

Μετά το αρχικό σοκ, μπήκαν μέσα στο σπίτι και αντίκρισαν μια απίστευτα τραγική εικόνα. Η στέγη είχε καεί σχεδόν ολοσχερώς και η φωτιά είχε επεκταθεί ακόμα και στο εσωτερικό, καταστρέφοντας παπλώματα, κουβέρτες και άλλα αντικείμενα του νοικοκυριού. Η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική.

Ευτυχώς, όπως υπογραμμίζεται, η φωτιά δεν εξαπλώθηκε σε όλο το σπίτι και δεν το κατέστρεψε εντελώς. Επίσης, δεν φτάσαμε στο σημείο να επηρεάσει τη στάνη που βρίσκεται δίπλα από το σπίτι τους. Έτσι, η καταστροφή θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Ηλεία: Έκκληση για βοήθεια από ζευγάρι κτηνοτρόφων - Ζουν χωρίς στέγη πάνω απ’ το κεφάλι τους

Για την φωτιά και τις ζημιές που προκάλεσε στο σπίτι του ο κ. Νικόλαος Νικολούλιας τόνισε στην εφημ. «Πατρίς».

«Η πυρκαγιά πρέπει να ξεκίνησε στις 2:30 το μεσημέρι, εμείς 3:00 η ώρα που φτάσαμε εδώ, το σπίτι καιγόταν. Ήμασταν απέναντι και είδαμε τον καπνό, τρέξαμε για να προλάβουμε, αλλά με τα πόδια πόσο γρήγορα να κάνουμε; Είχαμε φύγει από το σπίτι κατά τις 9:00 το πρωί, για να πάμε τα ζώα για βοσκή. Δεν είχαμε αφήσει το τζάκι αναμμένο, έτσι ώστε η φωτιά να προήλθε από αυτό. Το είχαμε σβήσει. Δεν ξέρουμε πώς έπιασε η φωτιά, αφού δεν ήμασταν εδώ».

Πως όμως κατάλαβαν από αρκετά μακριά ότι η φωτιά ήταν από το σπίτι τους;

«Το καταλάβαμε αμέσως ότι η φωτιά είναι από το δικό μας σπίτι, αφού δεν υπάρχει άλλο σε αυτή την περιοχή. Όταν είδαμε τη φωτιά, καταλάβαμε ότι κάτι γίνεται. Αλλά αργήσαμε να φτάσουμε, γιατί είναι ανηφόρα και πόσο να την κάνεις με τα πόδια; Ήταν η γυναίκα μου μπροστά μαζί με τον κουνιάδο μου και μου λέγανε φωτιά – φωτιά. Και εμείς τρέχαμε για να προλάβουμε ότι μπορούμε να σώσουμε. Προσπαθήσαμε να μαζέψουμε και τα πρόβατα. Η πυροσβεστική ήρθε γρήγορα δεν μπορώ να πω, είχαμε και το πιεστικό, ρίξαμε λίγο νερό και κάπως μειώθηκε η ένταση της φωτιάς, αλλά δεν μπορέσαμε να την σβήσουμε τελείως μέχρι να έρθει η πυροσβεστική. Μάλιστα το νερό κάποια στιγμή σταμάτησε, αφού λειτουργεί με ρεύμα το πιεστικό και κόπηκε το ρεύμα από τη φωτιά. Ήρθε η πυροσβεστική μετά και την έσβησε τελείως τη φωτιά».

Ο κ. Νικόλαος Νικολούλιας μας τόνισε ακόμη ότι δεν έχουν που να πάνε και αναγκάζονται και ζουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

«Είναι η μόνιμη κατοικία μας, εδώ μένουμε χειμώνα – καλοκαίρι. Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη, αλλά δεν μπορούμε να την υπολογίσουμε ακόμα. Έχει καεί η σκεπή, βλέπετε πώς είναι η κατάσταση, κάηκαν οι κουβέρτες και τις πετάξαμε, η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη. Δεν έχει μείνει ούτε στρώμα από τη φωτιά».

«Έχουμε ξεκινήσει να το φτιάχνουμε το σπίτι, όποιος μπορεί ας μας βοηθήσει»

Και τώρα τι μπορεί να γίνει και πόσο μπορούν να αντέξουν να ζουν σε ένα σπίτι χωρίς στέγη;

«Έχουμε ξεκινήσει σιγά-σιγά να το φτιάχνουμε το σπίτι, αφού δεν έχουμε που αλλού να μείνουμε. Προκειμένου να αντέξουμε το κρύο, βάζουμε μία κουβέρτα, έχουμε και μία μικρή φωτίτσα, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Στο κρεβάτι είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον. Αν βρέξει θα είναι πολύ δύσκολη κατάσταση και για αυτό αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί περιμένουμε να έρθει μάστορας για να φτιαχτεί η στέγη του σπιτιού. Πιστεύω ότι τουλάχιστον δύο μέρες θα χρειαστεί για την επισκευή της στέγης και για να μπορέσουμε να μείνουμε μέσα στο σπίτι χωρίς πρόβλημα».


Πηγή