Βασιλιάς Κάρολος: Αντιδράσεις και ανησυχία με τον γιατρό που τον κουράρει – Το «νύχι του διαβόλου» και το «κεράτινο κατσικίσιο ζιζάνιο»
Αντιδράσεις και ανησυχία έχουν προκαλέσει οι πρακτικές που χρησιμοποιεί ο γιατρός του Βασιλιά Καρόλου. Τι είναι το «νύχι του διαβόλου» και το «κεράτινο κατσικίσιο ζιζάνιο»;
Όταν πριν από ακριβώς δύο μήνες ο βασιλιάς Κάρολος αποφάσισε να διορίσει επικεφαλής των βασιλικών ιατρικών υπηρεσιών έναν εναλλακτικό γιατρό, είναι βέβαιο ότι δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο γρήγορα θα δικαιώνονταν οι επικριτές του. Το πρόβλημα υγείας με τον διογκωμένο προστάτη και ακολούθως η διάγνωση με καρκίνο, φέρνουν τον βασιλιά στο δρόμο -και την ανάγκη- της συμβατικής ιατρικης, αναγκάζοντάς τον να αφήσει, για την ώρα, τα βότανα και τις εναλλακτικές θεραπείες.
Ο διορισμός του δρ Μάικλ Ντίξον, επί σειρά ετών προσωπικού του γιατρού που είναι πάντοτε μαζί του και τον συνοδεύει σε όλα τα ταξίδια του, είχε χαρακτηριστεί επειικώς “ακατάλληλη” κίνηση.
Γνωστός για την πίστη του στη βοτανοθεραπεία, ο 71χρονος Ντίξον κατείχε ατύπως και πριν τον διορισμό του τη θέση του βασιλικού γιατρού επί τουλάχιστον ένα χρόνο, όπως είχαν αποκαλύψει οι Sunday Times. Από το 2022, οπότε και αφοσιώθηκε στον Κάρολο, είναι επικεφαλής του Royal Medical Household, μιας ιατρικής ομάδας διαθέσιμης όλο το 24ωρο.
Δεδομένου ότι τα καθήκοντά του περιλαμβάνουν τη συνολική ευθύνη για την υγεία του βασιλιά και της ευρύτερης βασιλικής οικογένειας, ακόμη και την εκπροσώπησή τους στις συνομιλίες με την κυβέρνηση, πολλοί είχαν εκφράσει την απορία τους για την καταλληλότητα του Ντίξον.
«Το νύχι του διαβόλου« και το «κεράτινο κατσικίσιο ζιζάνιο»
Ο Ντίξον υπήρξε επί σχεδόν 40 χρόνια γιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS), αλλά πάντοτε ήταν οπαδός της εναλλακτικής ιατρικής. Λέγεται ότι κάποτε προσκάλεσε έναν χριστιανό θεραπευτή στο ιατρείο του για να θεραπεύσει ασθενείς με χρόνιες νόσους, ενώ πειραματιζόταν συνταγογραφώντας κατάπλασμα από έναν αφρικανικό θάμνο που ονομάζεται “νύχι του διαβόλου” για τον πόνο στις αρθρώσεις και ειδικά στους ώμους, όπως έχουν γράψει οι Sunday Times. Ένα άλλο εναλλακτικό “φάρμακο” που συνταγογραφεί είναι το “κεράτινο κατσικίσιο ζιζάνιο“, ένα φυτικό συμπλήρωμα, το οποίο χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική εδώ και περισσότερα από 2.000 χρόνια και πλέον πωλείται σε όλο τον κόσμο ως σκεύασμα για τη θεραπεία της σεξουαλικής ανικανότητας.
Επίσης, τον περασμένο Οκτώβριο είχε προωθήσει μέσω του Prince’s Foundation (του Ιδρύματος του Κάρολου επί σειρά ετών) μια εναλλακτική θεραπευτική πρακτική που δεν είναι τίποτε άλλο από το παίξιμο της σκωτσέζικης γκάιντας ,για τη βελτίωση ορισμένων παθήσεων των πνευμόνων και την θεραπεία αναπνευστικών δυσκολιών.
Στα επικριτικά σχόλια προ δύο μηνών είχε απαντήσει ένας εκπρόσωπος του Παλατιού: “Ο δρ Ντίξον είναι παθολόγος, μέλος του Royal College of GPs, (Βασιλικό Κολλέγιο Γενικών ιατρών) και έχει τιμηθεί με το παράσημο του Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE) για τις υπηρεσίες του στην πρωτοβάθμια περίθαλψη”.
Στην ανακοίνωση δινόταν επίσης η διευκρίνιση ότι “ο δρ Ντίξον δεν πιστεύει ότι η ομοιοπαθητική μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο. Η θέση του είναι ότι συμπληρωματικές θεραπείες μπορούν να συμβαδίζουν με τις συμβατικές θεραπείες, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ασφαλείς, κατάλληλες και βασισμένες σε στοιχεία”.
Ενώ για τη σχέση του με τον Κάρολο αναφερόταν: “Ως Πρίγκιπας της Ουαλίας, η θέση του βασιλιά σχετικά με τις συμπληρωματικές θεραπείες, την ολιστική υγεία και την ολιστική ιατρική και το δικαίωμα επιλογής των ασθενών είναι επαρκώς τεκμηριωμένη. Δεν πρόκειται για απόρριψη των συμβατικών φαρμάκων υπέρ άλλων θεραπειών: ο όρος “συμπληρωματική” ιατρική σημαίνει ακριβώς αυτό που λέει”.
Σύμφωνα πάντως με το έγκυρο βρετανικό πρακτορείο Press Association (PA) ο γιατρός που έκανε την επέμβαση προστάτη στον Κάρολο είναι ο ουρολόγος χειρουργός Ρανάν Ντασγκούπτα που εργάζεται στο ιδιωτικό νοσοκομείο London Clinic.
Πηγή