Τεράστια φυσική καταστροφή: Ξεκόλλησε από την Ανταρκτική το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου – 3 φορές μεγαλύτερο από τη Νέα Υόρκη


Τεράστια φυσική καταστροφή: Ξεκόλλησε από την Ανταρκτική το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου – 3 φορές μεγαλύτερο από τη Νέα Υόρκη


Διαφ.


Το παγόβουνο, με επιφάνεια περίπου 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δημιουργήθηκε το 1986 όταν αποσπάστηκε από την παγοκρηπίδα Filchner. Ωστόσο, το βαρύ του σώμα εγκλωβίστηκε αργότερα, όταν η κορυφή του εγκλωβίστηκε στον πυθμένα της θάλασσας Weddell.

Από τότε, το A23a κατείχε τον τίτλο του μεγαλύτερου παγόβουνου στον κόσμο πολλές φορές, καθώς άλλα παγόβουνα δημιουργούνταν και εξαφανίζονταν, ενώ αυτό παρέμενε ακλόνητο, δήλωσε ο παγετωνολόγος Κρίστοφερ Σούμαν, από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Όμως, από τα τέλη του Νοεμβρίου, μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι ο Α23α είχε τελικά αρχίσει να κινείται. Πράγματι, η προσπάθεια του μεγάλου λίθου για ελευθερία ξεκίνησε το 2020, όταν άρχισε να αποσπάται από το υπέδαφος στον βυθό της θάλασσας.

Δείτε βίντεο του VOX: Το παγόβουνο A23a που αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική

Σήμερα, καθώς κατευθυνόμαστε προς το γνωστό στην καθομιλουμένη ως “νεκροταφείο παγόβουνων” – δηλαδή ζεστά νερά που δεν ευνοούν τη διατήρηση των πάγων – οι επιστήμονες και οι ειδικοί στον τομέα του κλίματος παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις του και σκέφτονται τις επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή.

Είναι φυσιολογικό να επιπλέουν τόσο μεγάλα παγόβουνα;

Το παγόβουνο A23a, με μέγεθος 4.320 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κινείται προς τον Νότιο Ωκεανό, αντιπροσωπεύοντας ένα σημαντικό γεγονός στη δυναμική του τοπίου της Ανταρκτικής που συνεχώς μεταβάλλεται. Δορυφόροι παρακολουθούν την πορεία του, καθώς ταξιδεύει στα παγωμένα νερά, προσελκύοντας την προσοχή όχι μόνο λόγω του μεγέθους του, αλλά και λόγω των πιθανών επιπτώσεων στον παγκόσμιο υδροπλάνητα και τα κλιματικά πρότυπα.

Δείτε βίντεο του CBS News: Το παγόβουνο A23a που αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική

Τα μεγάλα παγόβουνα που αποσπώνται από την Ανταρκτική δεν είναι ασυνήθιστα. Αν και είναι φυσιολογικό να επιπλέουν, η αποχώρηση του A23a αποτελεί ένα έντονο υπενθύμιση των πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων μεταξύ των παγοβουνών, των ωκεάνιων ρευμάτων και της κλιματικής αλλαγής. Συγκεκριμένα, η κίνηση των παγοβουνών είναι φυσικό αποτέλεσμα της χαμηλότερης πυκνότητάς τους σε σύγκριση με το θαλάσσιο νερό. Ωστόσο, η ανησυχία επικεντρώνεται στις πιθανές επιπτώσεις αυτών των τεράστιων παγοβουνών στον ανοικτό ωκεανό.

Καθώς απορροφώνται, μπορούν να επηρεάσουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα, να διαταράξουν τις ναυτιλιακές διαδρομές και να συμβάλουν στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά τη διάλυσή τους. Το εντυπωσιακό Α23α, ειδικότερα, έχει την ικανότητα να επηρεάσει τα ρεύματα των ωκεανών, επηρεάζοντας τα παγκόσμια κλιματικά συστήματα. Προβλέπεται ακόμα ότι μπορεί να συγκρουστεί με μια μεγάλη πιγκουίνοις θέση προστασίας πριν να ραγίσει και να λιώσει.

Τεράστια φυσική καταστροφή: Ξεκόλλησε από την Ανταρκτική το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου - 3 φορές μεγαλύτερο από τη Νέα Υόρκη

Α23α και η κλιματική αλλαγή

Η απελευθέρωση μεγάλων παγόβουνων, όπως το Α23α στον Νότιο Ωκεανό, θέτει ερωτήματα σχετικά με την ευρύτερη επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Αν και η αποκόλληση των παγοβουνών είναι φυσική διαδικασία, η αυξανόμενη συχνότητα και μέγεθος των παγόβουνων που αποσπώνται από την Ανταρκτική ανησυχούν την επιστημονική κοινότητα. Η αύξηση της θερμοκρασίας στην Ανταρκτική Χερσόνησο και άλλες περιοχές έχει επιταχύνει τη λήψη των πάγων, με αποτέλεσμα την αύξηση της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως.

Η κλιματική αλλαγή διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε αυτό το σενάριο. Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων και η αποψίλωση των δασών, οι πολικές περιοχές του πλανήτη αντιμετωπίζουν αυξημένες θερμοκρασίες. Η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας οδηγεί στη λεπτύνση και το λιώσιμο των παγοκρηπίδων, καθιστώντας τις πιο ευάλωτες στην αποκόλληση. Έτσι, οι μεγαλύτερες και πιο συχνές αποκολλήσεις παγοβουνών έχουν διττό αντίκτυπο, καθώς συμβάλλουν άμεσα στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας και επηρεάζουν τα ωκεάνια ρεύματα, επηρεάζοντας τα παγκόσμια κλιματικά μοτίβα.

Τεράστια φυσική καταστροφή: Ξεκόλλησε από την Ανταρκτική το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου - 3 φορές μεγαλύτερο από τη Νέα Υόρκη

Καθώς η γη αντιμετωπίζει την επείγουσα ανάγκη για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, γεγονότα όπως η αποκόλληση του A23a μας υπενθυμίζουν την ευαίσθητη ισορροπία των οικοσυστημάτων του πλανήτη μας και την επιτακτική ανάγκη για βιώσιμη και συλλογική δράση για την προστασία του περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές.


Πηγή