Έκρηξη από καταγγελίες για φοροδιαφυγή και αποδείξεις


Έκρηξη από καταγγελίες για φοροδιαφυγή και αποδείξεις


Διαφ.


Στην πλατφόρμα “Καταγγελίες Πολιτών” έχουν καταχωρηθεί ορισμένες μεγάλες υποθέσεις παραβατικότητας και ήδη έχουν ξεκινήσει έλεγχοι για μερικές από αυτές. Εντυπωσιακό είναι ότι τον τελευταίο μήνα οι καταγγελίες αυξήθηκαν κατά 231%.

Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο λειτουργίας της, καταχωρήθηκαν 2.075 καταγγελίες, ενώ μέχρι στιγμής, κατά το τρέχον τρίμηνο, έχουν καταγραφεί 6.874 καταγγελίες. Από αυτές, το 89% αφορά περιπτώσεις φορολογικών παραβάσεων.

Συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί 5.759 ανώνυμες αναφορές, από τις οποίες 476 αφορούν περιπτώσεις διαφθοράς, 102 αφορούν τελωνειακές παραβάσεις και 5.181 αφορούν φορολογικές παραβάσεις. Επίσης, υπάρχουν 1.115 επώνυμες αναφορές, από τις οποίες 153 αφορούν διαφθορά, 9 αφορούν τελωνειακές παραβάσεις και 953 αφορούν φορολογικές παραβάσεις.

Έκρηξη από καταγγελίες για φοροδιαφυγή και αποδείξεις
ΕUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η εφαρμογή appodixi είναι δημοφιλής για κινητά τηλέφωνα. Μέσω αυτής, οι πολίτες μπορούν να σκανάρουν τις αποδείξεις που λαμβάνουν και να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ σε περίπτωση που εντοπίσουν παραπλανητικά ή μη δηλωμένα παραστατικά που δεν έχουν διαβιβαστεί στον Φορολογικό Μηχανισμό. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 155.794 καταγγελίες, από τις οποίες 70.274 είναι επώνυμες και 85.520 είναι ανώνυμες.

Το ποσό που θα λαμβάνουν οι καταγγέλλοντες ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής, με ελάχιστο όριο ανταμοιβής τα 100 ευρώ και μέγιστο τις 3.000 ευρώ.

Κάθε παραποιημένη απόδειξη που αποστέλλεται επώνυμα από τους φορολογούμενους στη φορολογική διοίκηση συμπεριλαμβάνεται στον έλεγχο και την επιβολή προστίμου στην επιχείρηση για παραβίαση της ταμειακής.


Πηγή