Δίκη Πισπιρίγκου – Έξαλλος ο Κούγιας: «Όνειδος! Την καταδίκασαν αγράμματοι παρουσιαστές! Δεν είμαστε Ουγκάντα»


Δίκη Πισπιρίγκου – Έξαλλος ο Κούγιας: «Όνειδος! Την καταδίκασαν αγράμματοι παρουσιαστές! Δεν είμαστε Ουγκάντα»


Διαφ.


Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη διάρκεια της δίκης της Ρούλας Πισπιρίγκου, όταν ξεκίνησε την αγόρευσή του ο συγήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης, Αλέξης Κούγιας.

Ο γνωστός ποινικολόγος μίλησε για μία ιστορική δίκη ενώ, σε έντονο ύφος, χαρακτήρισε «όνειδος» αυτήν την υπόθεση για τη δικαιοσύνη.

«Δεν τηρήθηκε ούτε μία λέξη από αυτά που προβλέπονται για την προανάκριση και ανάκριση», δήλωσε εμφατικά ο κ. Κούγιας και συνέχισε την αγόρευσή του εξαπολύοντας επίθεση στον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, τον οποίο χαρακτήρισε «ανεκδιήγητο», τον εισαγγελέα που άσκησε τη δίωξη τον οποίο χαρακτήρισε «ασυνείδητο», ενώ καταφέρθηκε και εναντίον των γιατρών.

«Δεν είμαστε Ουγκάντα», είπε σε υψηλούς τόνους ο κ. Κούγιας και στη συνέχεια απευθύνθηκε στους ενόρκους, λέγοντας: «Η κα κατηγορουμένη ζητά από εσάς όταν αποφασίσετε να κοιμάστε ήσυχοι. Να αποφασίσετε με τη συνείδησή σας και όχι με βάση όσα ακούστηκαν στις πρωινές και μεσημεριανές εκπομπές. Έστω και την ύστατη στιγμή και γι’ αυτό σας κοιτώ στα μάτια.

Διαβάστε επίσης: Εκτέλεση Χρήστου Γιαλιά: «Χοντροκομμένη δολοφονία, ρίσκαραν πολύ οι δράστες» – Οι δηλώσεις του Αλέξη Κούγια (video)

Είναι παγκόσμιο γεγονός μία μητέρα να κατηγορείται ότι σκότωσε τα τρία παιδιά της. Δεν είμαι βέβαιος, έχω αγωνία εάν έχετε συνειδητοποιήσει την κατηγορία, θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι έχει κάνει όσα αναγράφει το βούλευμα. Θα πρέπει να είστε απόλυτα βέβαιοι».

Νωρίτερα, ο κ. Κούγιας επανέφερε το αίτημα της υπεράσπισης να δοθεί γραπτώς η αγόρευση της εισαγγελέως. «Εάν δεχθεί η κα γραμματέας να παραλάβει έγγραφο ανέλεγκτο της εισαγγελικής αγόρευσης μετά την απόφαση θα προσφύγουμε νομικά», σημείωσε.

Έξαλλος ο Κούγιας στη δίκη Πισπιρίγκου
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Δίκη Πισπιρίγκου – Κούγιας: «Μαζεύω την οργή μου 13 μήνες σε μια προκατειλημμένη διαδικασία»

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο γνωστός ποινικολόγος άρχισε να διαμαρτύρεται επειδή αντιλήφθηκε μία ένορκο και την εισαγγελέα να κοιτούν τα κινητά τηλέφωνά τους.

Πρόεδρος: Ηρεμήστε, μην έχετε ένταση.

Αλέξης Κούγιας: Θα κάνω το καθήκον μου, δεν θα ανεχθώ διακοπή. Μαζεύω την οργή μου 13 μήνες σε μια προκατειλημμένη διαδικασία.

«Κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, η ανάκριση και η προανάκριση έγιναν εδώ στο δικαστήριο. Το ζητούμενο είναι να δικαστεί η κα κατηγορουμένη και όχι να καταδικαστεί. Το ερώτημα δεν είναι από τι πέθανε η Τζωρτζίνα, αλλά εάν η κατηγορούμενη σκότωσε την Τζωρτζίνα», σημείωσε ο Αλέξης Κούγιας, ενώ συμπλήρωσε πώς «η κατηγορούμενη δεν συντάσσεται με την εισαγγελική πρόταση και εμμένει στην αθωότητά της».

Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του, σχολιάζοντας την έκταση που πήρε η υπόθεση στα ΜΜΕ, σχολίασε πως με τις επικείμενες αλλαγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης «θα γίνει Πρόεδρος Εφετών ο κ.Ευαγγελάτος, η κα Στεφανίδου θα γίνει Πρόεδρος Πρωτοδικών και Ειδική Σύμβουλος στο Υπ. Δικαιοσύνης θα τοποθετηθεί η κα Κουτσελίνη».

«Καταργήθηκε το κράτος δικαίου στο πρόσωπο της κατηγορούμενης», σημείωσε ο Αλέξης Κούγιας και άσκησε δριμεία κριτική στην ανακρίτρια Χρ.Σαλάππα για τους χειρισμούς της κατά την ανάκριση, μιλώντας για προκατάληψη.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου παρέδωσε εγγράφως στο δικαστήριο το κείμενο της αγόρευσής του και κάλεσε τους ενόρκους πριν αποφασίσουν να το μελετήσουν.

«Αντί αφετερία να είναι η αντικειμενική διερεύνηση της κατηγορίας, έγινε η προκατάληψη»

Μεταξύ άλλων, ο κ.Κούγιας έκανε λόγο για μεροληψία από πλευράς της εισαγγελέως. «Η κυρία εισαγγελέας, αντί να αντιμετωπίσει το κατηγορητήριο σαν ένα μεγάλο ερώτημα, το αποδέχτηκε εκ των προτέρων σαν την απάντηση και έτσι ακολούθησε αντίστροφη πορεία σκέψης από την ορθόδοξη. Αντί αφετερία της να είναι η αντικειμενική διερεύνηση της κατηγορίας και των αποδεικτικών στοιχείων, αφετερία της έγινε η προκατάληψη, η εκ προοιμίου παραδοχή της ενοχής και η «ιερή αγανάκτηση» που μετέτρεψε την πρόταση της σε κουραστική επίκληση του συναισθήματος των μελών του δικαστηρίου και της ιδιότητα σας ως γονέων, για να θολώσει την αντικειμενική σας κρίση και την διαύγεια την σκέψη σας», τόνισε.

Επιπλέον, εξαπέλυσε επίθεση και κατά του καθηγητή τοξικολογίας Νικ.Ράικου αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η όλη ποινική διαδικασία κινήθηκε θεωρώντας εξαρχής την έκθεση του Ράικου ως «θέσφατο», σαν ένα κομμάτι της δικής που δήθεν δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ούτε να ανατραπεί, ούτε να ερευνηθεί, ωσάν να επρόκειτο για κάποιο απαραβίαστο ιερό κείμενο. Σκοπός του Ράικου ήταν να αναδειχθεί επιστημονικά μέσα από αυτή την υπόθεση, να γίνει ο «βασιλιάς των τοξικολόγων» με το να καταχωρηθεί στα παγκόσμια τοξικολογικά χρονικά ως ο τοξικολόγος που κατόρθωσε να εντοπίσει τον πρώτο στην ιστορία θάνατο παιδιού από κεταμίνη μέσα σε νοσοκομείο από πράξη γονέα και όχι από ιατρικό σφάλμα».

«Δεν υπάρχει σ’ αυτή την υπόθεση ιχνηλάτηση της κεταμίνης από την πηγή μέχρι την κατάληξή της»

Ο Αλέξης Κούγιας έθεσε μια σειρά από ερωτήματα για τη διαδρομή της κεταμίνης, πώς βρέθηκε και πώς χορηγήθηκε στο κοριτσάκι: «Δεν έχετε κανέναν αυτόπτη μάρτυρα που να βεβαιώνει ότι η κατηγορούμενη προμηθεύτηκε, κατείχε και χορήγησε κεταμίνη και μιδαζολάμη στην Τζωρτζίνα γενικώς, αλλά δεν έχετε και κανένα μάρτυρα ιατρό ή νοσηλευτή που να καταθέτει ότι οι ουσίες αυτές χορηγήθηκαν κατά την διασωλήνωση της ασθενούς. Δεν υπάρχει σ’ αυτή την υπόθεση ιχνηλάτηση της κεταμίνης από την πηγή μέχρι την κατάληξη της. Έχετε όμως ένα συγκεκριμένο αντικειμενικό και αδιάψευστο στοιχείο: Ότι το βαλιτσάκι της ανάνηψης (ή σάκος ανάνηψης) που έφερε η ιατρική ομάδα στο θάλαμο της ασθενούς, περιείχε κεταμίνη και μιδαζολάμη…. Επίσης, έχετε και το δεδομένο ότι η κεταμίνη και η μιδαζολάμη είναι ουσίες που αλληλοσυμπληρώνονται στο πλαίσιο πρωτοκόλλου για την εφαρμογή της διασωληνωσης. Ουδέποτε στα χρονικά έχει χρησιμοποιηθεί αυτό το σχήμα για την τέλεση δολοφονίας… Σε οποιαδήποτε άλλη υπόθεση, αν αντικαθιστούσαμε την κεταμίνη και την μιδαζολάμη με ένα πιστόλι ή ένα μαχαίρι και είχαμε θάνατο από πυροβολισμό ή μαχαίρωμα, η απόφαση του δικαστηρίου θα ήταν εύκολα υπέρ της καταδίκης αυτών που έφεραν το όπλο του εγκλήματος στο δωμάτιο του θύματος. Κανένα δικαστήριο δεν θα δεχόταν ότι αυτός που έφερε το όπλο του εγκλήματος στον τόπο του εγκλήματος δεν το χρησιμοποίησε, διότι κάποιος άλλος κατά σύμπτωση έφερε ένα ίδιο όπλο στον ίδιο τόπο και χρόνο και το χρησιμοποίησε λίγο πριν, αλλά δεν βρέθηκε. Γιατί λοιπόν στην συγκεκριμένη υπόθεση να δεχτούμε ότι κατά διαβολική σύμπτωση την ίδια μέρα και στον ίδιο τόπο έφεραν στο δωμάτιο της Τζωρτζίνας κεταμίνη – μιδαζολάμη τόσο η κατηγορούμενη όσο και η ομάδα ανάνηψης, αλλά η κεταμίνη – μιδαζολάμη χορηγήθηκε από την κατηγορούμενη και όχι από την ομάδα ανάνηψης;»

Η αγόρευση του κ. Κούγια θα συνεχιστεί κατά την επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου στις 21 Φεβρουαρίου.


Πηγή