Μητσοτάκης για νομοσχέδιο ομόφυλων ζευγαριών: «Είμαι περήφανος που εισηγήθηκα μία απόφαση-ορόσημο για τη χώρα μου»
Με αναφορά στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διάσκεψη του Μονάχου.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην εναρκτήρια ανοιχτή συζήτηση της Διάσκεψης του Μονάχου με θέμα «Currency for Change: World Politics on a Budget», ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε τα συγχαρητήρια της συντονίστριας του πάνελ αναφορικά με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, για να απαντήσει: «Σας ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια. Είμαι εδώ με λίγες ώρες ύπνο, αλλά είναι μία απόφαση-ορόσημο για τη χώρα μου» και πρόσθεσε: «Είμαι περήφανος που εισηγήθηκα αυτό το νομοσχέδιο ως επικεφαλής της Κεντροδεξιάς».
«Δαπανούμε περισσότερα στην άμυνα, ενώ ταυτόχρονα μειώνουμε το χρέος μας»
Ερωτηθείς για τις δαπάνες της Ελλάδας στην Άμυνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η χώρα «δεν είχε ποτέ ένα μέρισμα ειρήνης», καθώς «διαρκώς αντιμετωπίζαμε στη γειτονιά μας γεωπολιτικές απειλές».
Υπογράμμισε, ακόμη, τις προκλήσεις στην κινητοποίηση πόρων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, «σε μια εποχή που δεχόμαστε πίεση στους προϋπολογισμούς, γιατί έχουμε να χρηματοδοτήσουμε την τεχνολογική και την πράσινη μετάβαση».
«Η Ελλάδα έχει καταφέρει να πετύχει αυτό που περιγράψατε νωρίτερα ως μία κατάσταση που δαπανούμε περισσότερα στην άμυνα, ενώ ταυτόχρονα μειώνουμε το χρέος μας, γιατί η οικονομία μας τρέχει πολύ πιο γρήγορα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης», σημείωσε προσθέτοντας: «Στο τέλος της ημέρας, αν η οικονομία δεν αναπτύσσεται, δε θα υπάρξουν οι απαραίτητοι πόροι για τη χρηματοδότηση της άμυνας».
Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι μία από τις προκλήσεις είναι πώς κάνουμε περισσότερα στην άμυνα. «Αυτό που σημαίνει σίγουρα – και μιλώ από την πλευρά ενός αγοραστή στο κομμάτι της αμύνης – είναι μία προτεραιοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, που τώρα είναι κατακερματισμένη. Για παράδειγμα, όταν θέλουμε να αγοράσουμε μία νέα φρεγάτα ή κορβέτα έχουμε πέντε- έξι διαφορετικές προσφορές από διαφορετικά κράτη και αυτό δεν έχει νόημα. Πρέπει να συμφωνήσουμε ποια είναι τα project όπου πρέπει να αφιερώσουμε πόρους και πού μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί έναντι των ΗΠΑ», εξήγησε.
Πηγή