Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην Ινδία ο πρωθυπουργός – Ο λόγος που επιδιώκει αυξημένες επαφές με την ασιατική χώρα


Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην Ινδία ο πρωθυπουργός – Ο λόγος που επιδιώκει αυξημένες επαφές με την ασιατική χώρα


Διαφ.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ταξίδι στην Ινδία, ευελπιστώντας να πείσει την πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί σε στρατηγική, γεωπολιτική και εμπορική πύλη προς την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός, την ίδια στιγμή που βλέπει την αντιπολίτευση να του στρέφει τα «βέλη» εντός συνόρων, μέσα από αυτή την επίσκεψη επιδιώκει την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών, τόσο πολιτικά όσο και σε επίπεδο οικονομικό και επενδυτικό. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, τον κ. Μητσοτάκη ακολουθεί πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκόγιαννη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα (21/2) θα γίνει επισήμως δεκτός από τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, που υπενθυμίζεται πως είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα είναι βασικός ομιλητής στο 9th Raisina Dialogue 2024 και αύριο αναχωρεί για τη Βομβάη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ θα χαιρετίσει το ελληνο-ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Η εκτίμηση είναι πως υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα (ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών, της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) αλλά και για ενίσχυση της παρουσίας ελληνικών εταιρειών στην Ινδία (ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας). Έμφαση δίνεται στον τουρισμό καθώς η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος, και αυτό εκτιμάται πως είναι ένα πεδίο όπου υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και μεγάλες ευκαιρίες.

Οι συνεχόμενες επαφές και οι στόχοι

Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει αναπόσπαστο μέρος του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) και να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. Χθες (20/2) σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ τόνισε-σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- ότι είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να υπάρχει διαφοροποίηση στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, του εμπορίου, και να διερευνηθούν εναλλακτικοί δρόμοι. Σε αυτό το πλαίσιο ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες να φέρει κοντά την Ινδία και την Ελλάδα μέσω της Μέσης Ανατολής.

«Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη, με τα ελληνικά λιμάνια να λειτουργούν ως κόμβος του Διαδρόμου IMEC» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννης, μιλώντας στο 2ο Κονκλάβιο Ευρώπης – Ινδίας για την Επιχειρηματικότητα και τη Βιωσιμότητα.

Να σημειωθεί πως στην αποστολή στην Ινδία συμμετέχουν περισσότερες από 70 ελληνικές επιχειρήσεις και έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων. Συνολικά προβλέπονται τρεις σταθμοί : η αρχή έγινε από το Νέο Δελχί και ακολουθούν Βομβάη και Μπάνγκαλορ.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα της οικονομικής διπλωματίας με στόχο το άνοιγμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε μια τεράστια και ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά καθώς και τη γενικότερη ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας. Οι κλάδοι αιχμής που εκπροσωπούνται στην αποστολή και που θα αποτελέσουν το αντικείμενο συζήτησης στις θεματικές εκδηλώσεις είναι: ενέργεια, ναυτιλία, φαρμακοβιομηχανία, τεχνολογία, βιομηχανικός εξοπλισμός, τρόφιμα και ποτά, τουρισμός, αγορά ακινήτων, κατασκευές και οπτικοακουστική βιομηχανία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα χειρότερα είναι πίσω μας στην ακρίβεια – Όσα ανέφερε για κατώτατο μισθό, αγρότες, μη κρατικά πανεπιστήμια και ενοίκια

Ότι τα χειρότερα σε ό,τι αφορά στην ακρίβεια «είναι πίσω μας» εκτίμησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Star και τη Μάρα Ζαχαρέα. Τι ανέφερε για κατώτατο μισθό, αγρότες, μη κρατικά πανεπιστήμια και ενοίκια;

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι έχουν γίνει βήματα αλλά πως «ειδικά στα τρόφιμα η πίεση του πληθωρισμού είναι επίμονη».

Μιλώντας για την ακρίβεια, ανέφερε συγκεκριμένα: «Πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Ενθαρρυντικό ότι έχουμε αποκλιμάκωση. Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε όμως ότι οι τιμές σήμερα είναι πολύ ψηλότερα από εκεί που ήταν πριν από τρία χρόνια. Έχουμε κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις που ήδη αρχίζουν και αποδίδουν. Η ΔΙΜΕΑ έχει επιβάλλει πρόστιμα 12 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε κάνει σειρά από παρεμβάσεις για την τιμή στο ράφι.

Τα χειρότερα είναι πίσω μας, αλλά ειδικά στα τρόφιμα η πίεση του πληθωρισμού είναι επίμονη. Δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο είναι ευρωπαϊκό. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, έχουμε αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 20% και είναι δέσμευσή μας να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ. Δεν θέλω να προεξοφλήσω τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, ούτε τη διαδικασία αλλά θα σας συνιστούσα λίγο υπομονή. Θα είναι σίγουρα πάνω από τα 800 ευρώ. Βλέπουμε μια συνολική αύξηση των μισθών».

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Λελογισμένες οι κινητοποιήσεις των αγροτών»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε λελογισμένες τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής από τις κινητοποιήσεις τους «ήταν περιορισμένες».

«Οι αγρότες έχουν πολλά και δικαιολογημένα αιτήματα. Το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων είναι σοβαρό. Αυτή η κυβέρνηση έχει ασχοληθεί σοβαρά και έχει περιορίσει το πρόβλημα.

Μπορεί και ο ίδιος ο καταναλωτής να μας βοηθήσει να λειτουργήσει καλύτερα ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές. Το συζήτησα με τον υπουργό Προστασίας και καταλήξαμε στο εξής: Αν έπρεπε να πάμε με το νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν έχουν θέση σε εθνικές οδούς και βασικούς άξονες, αλλά καταλαβαίνω ότι θέλουν να κάνουν μια συμβολική κινητοποίηση.

Θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία. Τους ζητώ να είναι σε ανοιχτό δίαυλο για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη η αναταραχή. Να μην κλείνουν οι δρόμοι και να αποφεύγεται οποιαδήποτε ακρότητα. Οι κινητοποιήσεις ήταν σχετικά λελογισμένες, η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν περιορισμένη».

«Οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι και δικό μου μέσω πίεσης στην Ευρώπη. Πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω και νομίζω ότι και οι αγρότες το αναγνωρίζουν».

Κυριάκος Μητσοτάκης συνέντευξη

«Τα υψηλά ενοίκια είναι μεγάλο πρόβλημα για εκείνους που νοικιάζουν»

«Γι αυτούς που νοικιάζουν είναι μεγάλο πρόβλημα. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ήταν πολύ επιτυχημένο. Έχουμε μια σειρά από προγράμματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί και έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα να ανακαινίσουν κλειστά διαμερίσματα και να βγουν στην αγορά.

Ο ιδιοκτήτης έχει ένα κλειστό διαμέρισμα. Πριν 2-3 χρόνια θα έλεγε πού να βάλω λεφτά; Τώρα τα ενοίκια έχουν ανέβει και με μια έξτρα βοήθεια από το κράτος, έχει κίνητρο. Ο ΟΠΕΚΑ διαθέται σημαντική στεγαστική στήριξη σε πολλές οικογένειες. Αυξήσαμε και το επίδομα ενοικίου για τους φοιτητές μας. Θα κάνουμε κι άλλα πράγματα. Golden Visa. Συμπίπτουμε με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ σ’ αυτό το κομμάτι».

Μητσοτάκης: Τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι κορυφαία προεκλογική δέσμευσή μας

«Δεν πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν φοιτητές δύο ταχυτήτων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι κορυφαία προεκλογική δέσμευσή μας».

Μάλιστα, ήταν κατηγορηματικός: «Δεν θα επιτρέψουμε μπίζνα στα μη κρατικά πανεπιστήμια». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι θα υπάρχει πλήρης έλεγχος σχετικά με τη λειτουργία τους, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υποβαθμιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις καταλήψεις που γίνονται στα δημόσια πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι «όποτε χρειάζεται θα υπάρχει επέμβαση της Αστυνομίας».


Πηγή