Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα «μέτωπα» που απασχολούν την κυβέρνηση – Το αγροτικό, οι φοιτητές και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις


Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα «μέτωπα» που απασχολούν την κυβέρνηση – Το αγροτικό, οι φοιτητές και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις


Διαφ.


Η κυβέρνηση δεν έχει λίγα ανοικτά «μέτωπα» να αντιμετωπίσει, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του να επιχειρούν να βρουν λύση σε θέματα, όπως το αγροτικό και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, ενώ κανείς δεν έχει αφήσει ασχολίαστο το θέμα των δημοσκοπήσεων του τελευταίου χρονικού διαστήματος, αναδεικνύοντας την Νέα Δημοκρατία ακόμη κραταιά στην κορυφή, αλλά όχι και τους πολίτες ιδιαίτερα ικανοποιημένους.

Η ακρίβεια παραμένει βέβαια το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών, ενώ ενδιαφέρον έχει και το υψηλό ποσοστό των πολιτών που στηρίζει τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Με βάση τη δημοσκόπηση της Μetron Analysis το 82% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τα αιτήματα των αγροτών, ενώ να σημειωθεί πως το 62% συμφωνεί και με τη μορφή των κινητοποιήσεων.

Τα προβλήματα που έχει να λύσει η κυβέρνηση και η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων

Οι αγρότες παραμένουν με αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ, ενώ η επόμενη μεγάλη μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα δοθεί στις 26 Φεβρουαρίου. Την ημέρα εκείνη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η σύνοδος κορυφής των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ και αναμένονται νέες κινητοποιήσεις των αγροτών. Στο μεταξύ μένει να κλειδώσει και η ημερομηνία, που θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με αγρότες της Θεσσαλίας.

Την ίδια στιγμή οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο, που προβλέπει την λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Να σημειωθεί εδώ πως για το συγκεκριμένο θέμα η κοινή γνώμη φαίνεται πως παραμένει σε ένα βαθμό διχασμένη, καθώς σύμφωνα με την Metron Analysis το 51% δηλώνει υπέρ και το 45% κατά (οι πλέον αρνητικές είναι οι νεότερες ηλικίες).

Από την κυβέρνηση σημειώνουν πως δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ δεν λείπουν και οι πολιτικές κόντρες μετά και την απόφαση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να μην υπερψηφίσει. Ενδεικτική ήταν χθες η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος σημείωσε «ο, κ. Ανδρουλάκης είναι στα λόγια προοδευτικός, στην πράξη εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού. Και, ξέρετε, είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση που κάποιος, επειδή δεν θέλει κάτι, ψάχνει να βρει τη μία μετά την άλλη, τις πιο «ασόβαρες» θεωρώ, δικαιολογίες για να μην υπερψηφίσει ένα εμβληματικό νομοσχέδιο».

Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός έχει επιστρέψει με θετικά μηνύματα από την Ινδία, δεν περνά απαρατήρητο πως σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis επτά στους δέκα πολίτες λένε πως έχουν μάλλον αρνητικές εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης σε θέματα όπως η αντιμετώπιση του πληθωρισμού αλλά και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Και δεδομένο είναι πως στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές όλο το βάρος θα δοθεί στη μάχη για την τιθάσευση των τιμών αλλά και σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.

Πάντως το καθαρό «γαλάζιο» προβάδισμα διατηρείται, ενώ με μεγάλη διαφορά στη δημοσκόπηση της Metron Analysis προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός (40%). Παράλληλα πάντως κόμματα που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας – όπως η Ελληνική Λύση – «τσιμπάνε» δημοσκοπικά στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Επομένως το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθεί από την Πειραιώς η προσπάθεια να συσπειρωθεί ένα παραδοσιακό ακροατήριο του κόμματος και να μην υπάρξει ψήφος διαμαρτυρίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «H Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχει πια, είμαστε στην επικαιρότητα για τους σωστούς λόγους»

Τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ με τίτλο «Exploring Economic Collaboration Between Greece and India: Future Prospects».

Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις γόνιμες επαφές που είχε με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, και στις εποικοδομητικές συναντήσεις με επιχειρηματίες κατά την πρώτη ημέρα παρουσίας του στην Ινδία.

«Η Ελλάδα είναι στον σωστό δημοσιονομικό δρόμο»

Όπως τόνισε, «η Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχει πια, είμαστε πλέον στην επικαιρότητα για τους σωστούς και όχι για τους λάθους λόγους», προσθέτοντας ότι «εκλέχτηκα το 2019 για να φέρω την Ελλάδα σε δημοσιονομική σταθερότητα και το κατάφερα».

«Η Ελλάδα είναι στον σωστό δημοσιονομικό δρόμο και αυτό αποτυπώνεται στους επιχειρηματικούς δείκτες», συνέχισε φέρνοντας ως παράδειγμα ότι η Ελλάδα είναι καλύτερη όσον αφορά τα spread, που είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά της Γερμανίας και στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε «ελκυστικό προορισμό την Ελλάδα για την Ινδία».

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ινδία

«Η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη των ινδικών επιχειρήσεων προς την ΕΕ»

«Η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη των ινδικών επιχειρήσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά μετά το Brexit. Έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη ότι έχουμε ήδη ινδικές επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ελλάδα», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε «λαμπρό το μέλλον της συνεργασίας με την Ινδία».

Στη συνέχεια, πρότεινε «να έχουμε και μια απευθείας πτήση ανάμεσα σε Νέο Δελχί ή Βομβάη προς την Ελλάδα. Οι αερογραμμές θα έχουν άμεση ζήτηση αν δημιουργήσουν τέτοιες πτήσεις».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ακόμα, ότι στην Ελλάδα «έχουμε πολιτική σταθερότητα, έχουμε φύγει από τις χώρες στις οποίες επικράτησε ο λαϊκισμός. Το περασμένο καλοκαίρι συγκέντρωσα υψηλότερα ποσοστά από το 2019 και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη της επιτυχίας της κυβέρνησης για κοινωνική ευημερία».

Παράλληλα, σημείωσε πως «όταν δημιουργεί κανείς πλούτο οφείλουμε να τον κατανέμουμε με τρόπο ισομερή, ώστε κανείς από την κοινωνία να μην αποκλείεται από αυτό».

«Οι ινδικές επιχειρήσεις θα βρουν γόνιμο έδαφος στην Ελλάδα»

«Είμαι βέβαιος ότι μιλάμε για αρχή μιας γόνιμης συνεργασίας. Οι ινδικές επιχειρήσεις θα βρουν γόνιμο έδαφος στην Ελλάδα και το ίδιο συμβαίνει για τις ελληνικές στη χώρα σας. Ελάτε στην Ελλάδα για να εκτιμήσετε από πρώτο χέρι τον δυναμισμό μιας χώρας που αρχίζει και κινείται προς την κατεύθυνση στην οποία κινείται η Ινδία», κατέληξε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Πηγή