Πέθανε ο Δημήτρης Φύσσας
Θρήνος επικρατεί στον χώρο του Τύπου και της λογοτεχνίας, καθώς πέθανε σε ηλικία 68 ετών ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Δημήτρης Φύσσας, ο οποίος για χρόνια υπήρξε συνεργάτης του Αθήνα 9.84, αλλά και της Athens Voice και του Athens Review of Books, τη στιγμή που την χώρα μας απασχολεί ένας ακόμη θάνατος.
Ποιος ήταν ο Δημήτρης Φύσσας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία και Πολιτική Επιστήμη. Άφησε πίσω πλούσιο έργο, όπως το «Η γενιά του Πολυτεχνείου. Ένα βιογραφικό λεξικό» (εκδόσεις Δελφίνι, 1993) και το «Αυστηρώς ακατάλληλον. Προγράμματα αθηναϊκών κινηματογράφων σεξ. Συμβολή στην Κοινωνιολαογραφία» (εκδόσεις Δελφίνι, 1994).
Τη δεκαετία του 2000 εκδίδει τα πρώτα λογοτεχνήματά του: Τα διηγήματα με τίτλο «Αγύριστο κεφάλι», το 2004 και, τον επόμενο χρόνο, το μυθιστόρημα «Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος», και τα δύο από τις εκδόσεις Εστία.
Το 2008, από τις εκδόσεις Γνώσεις εμφανίζεται το μυθιστόρημά του εναλλακτικής ιστορίας, με τίτλο «Στρατιώτης του Χριστού. Ημερολόγιο δυσμετάφραστο». Την ίδια χρονιά, στις εκδόσεις Γιαου. Κε. παρουσιάζει συλλογή ποιημάτων, την «Οι αστικοί χώροι είναι ποίηση από μόνοι τους. Ποιήματα 1972-2008».
Το 2012 επανέρχεται στις εκδόσεις Εστία, με το μυθιστόρημα «Ο αναγνώστης του Σαββατοκύριακου» και τον επόμενο χρόνο εμφανίζει την έρευνα «Τα σινεμά της Αθήνας 1896 – 2013. Ιστορίες του αστικού τοπίου» καθώς και την ποιητική συλλογή «Της καύλας + Ου φωνητά. Βωμολοχικά ποιήματα και βωμολοχικές παρωδίες».
Νέο μυθιστόρημά του, με τίτλο «Ο κηπουρός κι ο καιροσκόπος» παρουσιάζουν οι εκδόσεις Εστία το 2014 καθώς και το μυθιστόρημα «Η Νιλουφέρ στα χρόνια της κρίσης», το 2015.
Λεβέντης μέχρι τέλους: 10 χρόνια χωρίς τον Σάκη Μπουλά – Είχε κεράσει τους φίλους του στην κηδεία του αφήνοντας 1.000 ευρώ φιλοδώρημα
Ο Σάκης Μπουλάς άφησε το δικό του μοναδικό σημάδι στον κλάδο της μουσικής και του θεάτρου. Απεβίωσε στις 21 Φεβρουαρίου 2014, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Υγεία έπειτα από μάχη με καρκίνο του πνεύμονα.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Μπουλάς πέθανε πάνω στη σκηνή που τόσο αγαπούσε. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με τον καρκίνο, αλλά δεν το έβαζε κάτω. Μέχρι και λίγες μέρες πριν από τον θάνατό του εμφανιζόταν στην «Ακτή Πειραιώς», συμμετέχοντας στη μουσική παράσταση «ΓκαΓκαΝτίν: Οι γενναίοι της νύχτας», πλάι στους Διονύση Σαββόπουλο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Γιάννη Ζουγανέλη. Διέκοψε τις εμφανίσεις του, όταν η υγεία του επιδεινώθηκε και εισήχθη στο νοσοκομείο «Υγεία», όπου άφησε την τελευταία του πνοή.
Στην κηδεία του αγαπητού καλλιτέχνη παρέστησαν πολλοί φίλοι του καλλιτέχνες από το χώρο της μουσικής και της υποκριτικής. Στη συνέχεια, συγγενείς και κοντινοί φίλοι συγκεντρώθηκαν σε μια ταβέρνα για να τιμήσουν το δικό τους άνθρωπο, τρώγοντας την «κλασική ψαρόσουπα», όπως είχε αφηγηθεί ο Διονύσης Σαββόπουλος από τη σκηνή της Ακτής Πειραιώς όπου εμφανιζόταν εκείνη την εποχή. Μετά το γεύμα και ενώ ζήτησαν τον λογαριασμό, έμαθαν από τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας, ότι τα πάντα ήταν πληρωμένα από τον ίδιο τον Σάκη Μπουλά…
«Μετά την κηδεία πήγαμε σε ένα παρακείμενο μαγαζί για την κλασσική ψαρόσουπα και τι μαθαίνω; Ο μακαρίτης είχε κανονίσει το μενού και είχε πληρώσει την μακαριά. Μείναμε άφωνοι!», επιβεβαίωνε τότε ο Σαββόπουλος.
Ο Μπουλάς είχε επισκεφθεί το μαγαζί 10 μέρες προτού «φύγει», ζητώντας από τον ιδιοκτήτη να ετοιμάσει τραπέζι για 40-50 άτομα. Έπειτα, πλήρωσε το γεύμα της κηδείας και άφησε φιλοδώρημα 1.000 ευρώ.
Φίλοι και συνεργάτες του θυμούνται ιστορίες με τον Μπουλά
Φίλοι και συνεργάτες του αείμνηστου Σάκη Μπουλά έχουν μοιραστεί διάφορες ιστορίες μαζί του, βοηθώντας να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.
«Μια ζωή γεμάτη αγάπη, ενδιαφέρον, φλερτ. Μιλάγαμε για την τέχνη, για τη ζωγραφική. Πολλές Κυριακές τρώγαμε μαζί με τις οικογένειες μας. Ήταν και είναι ακόμη αδερφός μου. Συνυπάρχω ακόμη μαζί του», έχει πει στο παρελθόν ο Γιάννης Ζουγανέλης.
Επίσης έχει δηλώσει: «Δεν ήταν αισιόδοξος και αυτό ήταν κάτι στο οποίο δεν μπορούσα να ισορροπήσω. Όταν διαγνώστηκε με καρκίνο, στην αρχή είχε θυμό για όλο αυτό που του συνέβη, αλλά μετά ισορρόπησε. Ο Σάκης ήταν από τους πιο καλλιεργημένους και ωραίους ανθρώπους που είχα γνωρίσει».
«Ο Σάκης Μπουλάς δεν έμοιαζε με τίποτα. Μου έκανε εντύπωση όταν τον γνώρισα πόσο σπασίκλας ήταν με την τάξη και την καθαριότητα. Τον είχαμε πάρει στους Αχαρνείς και φορούσε μια περικεφαλαία φτιαγμένη από εφημερίδα. Έβγαινε και έκλεβε την παράσταση. Δεν έμοιαζε με κανέναν. Τόσο συμπαθητικός, τόσο φιλικός», είχε δηλώσει ο Διονύσης Σαββόπουλος προσθέτοντας: «Ήταν άρρωστος αλλά δεν μας επέτρεψε να καταλάβουμε τίποτα από αυτά.
Μετά την κηδεία του πήγαμε σε μια ταβέρνα που ο ίδιος μας είχε υποδείξει να πάμε. Όταν πήγαμε στην ταβέρνα μετά την κηδεία ρώτησα τον Γιάννη Ζουγανέλη πώς θα πληρώσουμε το γεύμα και μάθαμε ότι το είχε πληρώσει ο μακαρίτης για όλους. Ο Σάκης μου φαινόταν σαν ένα μεγάλο παιδί που θέλει να το αγαπάμε αλλά ντρέπεται να το πει. Αυτή την αίσθηση μου άφηνε».
«Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος και φίλος. Όποτε ήμουν κακοδιάθετος ή είχαμε πολύ πρωί γύρισμα ερχόταν κι εκείνος αγουροξυπνημένος και με το που τον πείραζα ξεκίναγε. Αν του έλεγες ότι σου αρέσει κάτι που φοράει, την άλλη μέρα μπορεί και να στο έδινε. Ήταν από τους λίγους ανθρώπους που μπορούσε να με κάνει να διαλυθώ από τα γέλια. Ο Σάκης ήταν γενναιόδωρος, καλόψυχος, μια υπεροχή καρδιά για όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης.
Ο Δημήτρης Σταρόβας είχε μοιραστεί: «Τον Σάκη Μπουλά τον αγαπούσα πολύ. Τον γνώρισα στα γυρίσματα του «Τετράγωνα των αστέρων» και μέσα σε 8 ώρες είχε καπνίσει 13 πούρα και ήπιε 17 εσπρέσο. Είχε ένα ανικανοποίητο. Πήγε στην Τουρκία και τον ρώτησα πως πέρασε, εκείνος μου απάντησε “καλά” του έλεγα “τι καλά ρε συ” και τον έβριζα. Τις απολαύσεις του τις έκανε με κάποια αναστολή».
Πηγή