ΣΥΡΙΖΑ: Στήριξη… με ημερομηνία λήξης στον Κασσελάκη – Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι, η «τρόικα» και το «Βατερλώ» του Τσίπρα


ΣΥΡΙΖΑ: Στήριξη… με ημερομηνία λήξης στον Κασσελάκη – Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι, η «τρόικα» και το «Βατερλώ» του Τσίπρα


Διαφ.


Το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε ένα πρωτοφανές αλαλούμ, με τη συνάντηση των μελών του να αναδεικνύει την ένταση ανάμεσα σε όλους, μαζί με ένα τρομερό παρασκήνιο, που φανερώνει κατάσταση «διάλυσης», αν και το τετραήμερο κατέληξε σε μια στήριξη… μέχρι νεωτέρας στον Στέφανο Κασσελάκη.

Μετά τη φλογερή στιχομυθία ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και την Όλγα Γεροβασίλη, ο Πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος ανέγνωσε από βήματος την κοινή του πρόταση με τον Νίκο Παππά και το Γιώργο Τσίπρα, εισηγούμενοι την ακύρωση των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου. Τότε, ξεκίνησε η ψηφοφορία επί της πρότασης, την οποία ενέκρινε ο Παύλος Πολάκης, δι’ ανάτασης των καρτών των συνέδρων, με την εικόνα της αίθουσας να δείχνει ότι η «πρόταση των 3» περνούσε συντριπτικά. Η ετυμηγορία είχε διαμορφωθεί σχεδόν συντριπτικά μέχρι τη στιγμή που παρενέβη τότε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, κηρύσσοντας το τέλος των εκλογών. «Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά» ανέφερε ξαφνικά ο κ. Κασσελάκης, για να επικρατήσει πανδαιμόνιο στην αίθουσα.

Ακολούθησε μια «Βαβέλ» ερμηνειών και επεξηγήσεων από όλα τα στρατόπεδα με επίδικα το εάν τελικά ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, εάν είναι σε ισχύ η πρόταση που υπερψηφίστηκε, και τελικά, αν υπήρξαν νικητές και ηττημένοι.

Από την πλευρά Κασσελάκη, η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη υποστήριξε πως «το συνέδριο ομόφωνα επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο. Είπε ξεκάθαρα ότι «έχουμε πρόεδρο, επομένως δεν χρειάζεται να πάμε σε εκλογές. Πάμε με εδραιωμένη την εμπιστοσύνη στις επόμενες εκλογικές μάχες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με εντολή να τα αλλάξουμε όλα». Επιπλέον, «η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν ενιαία για εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, στις 10 Μαρτίου» σημείωσε η κ. Αυγέρη, για να καταλήξει πως «η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε “αν θες εκλογές στις 10 Μαρτίου κάντο μόνος σου”. Έγινε ξεκάθαρο στο συνέδριο ότι απέσυρε την υποψηφιότητα και ότι αρνήθηκε να πάει σε εκλογές».

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το αποτέλεσμα τους βρίσκει ικανοποιημένους, καθώς τόσο η εμπιστοσύνη του Προέδρου έλαβε επιβεβαίωση και μάλιστα για «τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις», ενώ το «Πολιτικό Κέντρο», ένα νέο όργανο που θα δημιουργηθεί, θα αποκτήσει αντίστοιχη νομιμοποίηση με την Πολιτική Γραμματεία και θα φέρει εις πέρας τις δομικές αλλαγές που επιθυμεί ο Στέφανος Κασσελάκης, με λυμένα τα χέρια του. Άλλωστε, ο Στέφανος Κασσελάκης καταχειροκροτήθηκε στην ομιλία του.

Ωστόσο, ο κ. Κασσελάκης δεν εξασφάλισε τον ορίζοντα τριετίας, όπως είχε ζητήσει στην αρχική του τοποθέτηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με ζητούμενο τη «λευκή επιταγή» στο πρόσωπό του. Και αυτό γιατί, «πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών» επισημαίνεται στην κοινή πρόταση των Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα, όπως διαφαίνεται από την ανάρτηση της πρότασης από τον τελευταίο, όπου εμφανίζεται καθαρά το πρώτο ορόσημο της πορείας του κ. Κασσελάκη στο εξής, δηλαδή: οι Ευρωεκλογές.

Η πρόταση, η «τρόικα», η Γεροβασίλη, οι προθέσεις Κασσελάκης και η χασούρα του Τσίπρα

Η πρόταση των τριών δεν εξασφαλίζει στον κ. Κασσελάκη διάδρομο τριετίας και εξουσιοδότηση για εν λευκώ αλλαγές, αλλά αντιθέτως επισφραγίζει ένα είδος επιτροπείας του, πριμοδοτώντας στο εσωτερικό του κόμματος τους Σωκράτη Φάμελλο, Νίκο Παππά, Γιώργο Τσίπρα και δευτερευόντως τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος ωστόσο είναι σε δυσμένεια από το περιβάλλον Κασσελάκη.

Μάλιστα, το Συνέδριο «όχι μόνο γύρισε στην Τετάρτη» δηλαδή δεν έλυσε το χάσμα με την Πολιτική Γραμματεία, αλλά έθεσε τα θεμέλια μιας νέας συμμαχίας με όσους συντάχθηκαν στην πρόταση περί ακύρωσης των εκλογών, επιτρέποντάς τους να αυτονομηθούν σε κάποιο βαθμό από τον Στέφανο Κασσελάκη και τη σκληρή ομάδα υποστηρικτών του, η οποία απομονώθηκε, ζητώντας εδώ και τώρα εκλογές.

Από πλευράς της, σε συνομιλία της με δημοσιογράφους, η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε μετά το επεισοδιακό πέρας του Συνεδρίου πως «δεν απέσυρα ποτέ την υποψηφιότητά μου», ενώ επισήμανε με νόημα πως «έπρεπε να μπει πρώτη η πρόταση του Προέδρου» προς ψηφοφορία. «Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια» τόνισε για τα τεκταινόμενα, αλλά σε κάθε περίπτωση, «το συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα, πήρε μια απόφαση και είναι απολύτως σεβαστή από μενα» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ακόμη πως «το προεδρείο επέλεξε και έβαλε πρώτη την πρόταση του Φάμελλου».

Για την επόμενη ημέρα, «πρέπει δώσουμε την μάχη ενωμένοι» σημείωσε η Αντιπρόεδρος της Βουλής, υπό την προϋπόθεση ότι ο Πρόεδρος δεν θα έχει πολωτική και διχαστική στάση. «Η πρόταση μου είναι κατατεθειμένη. Και σχολίασα πάνω στην πρόταση μου» αντέτεινε στις αιτιάσεις περί απόσυρσης της υποψηφιότητάς της η κυρία Γεροβασίλη, παρατηρώντας πως «οι άλλες δυο προτάσεις δεν μπήκαν καθόλου σε ψηφοφορία», ενώ επιλέχθηκε να προταθεί αυτή των τριών στελεχών. «Διότι δεν έπρεπε να φανεί ότι καταψηφίζεται η πρόταση του προέδρου» συνέχισε η κ. Γεροβασίλη, για να συμπληρώσει πως «το καταστατικό πρέπει να το θυμόμαστε σε όλα τα άρθρα για όσους το συντάξαμε και το γνωρίζουμε» και ότι «λευκή επιταγή δεν υπάρχει για κανέναν μας». «Όλοι κρινόμαστε καθημερινά», κατέληξε.

Στην πράξη, ακυρώνονται πλην των εκλογών του Προέδρου και οι εκλογές για τα τοπικά Συντονιστικά και τις Νομαρχιακές οργανώσεις, όπως και η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να διατηρεί προσώρας τα παλιά του όργανα, δηλαδή την «αντιπολιτευόμενη» στον Πρόεδρο Πολιτική Γραμματεία, αλλά και την υπάρχουσα Κεντρική Επιτροπή, η οποία παραμένει ως εκ τούτου στον σχεδόν απόλυτο έλεγχο του Νίκου Παππά.

Πάντως, από το περιβάλλον της Όλγας Γεροβασίλη, επισημαίνεται πως «η πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος είναι ότι ο Πρόεδρος ζήτησε εκλογές και δεν πέρασε η πρότασή του στο συνέδριο». «Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Ο Στέφανος Κασσελακης στη πραγματικότητα ποτέ δεν ήθελε εκλογές», όπως υπογραμμίζεται, καθώς «είναι προφανές ότι είχε τη πλειοψηφία σε ένα συνέδριο 2.800 συνέδρων που στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν εκλέχτηκαν αλλά ορίστηκαν». «Αν ήθελε πραγματικά εκλογές λοιπόν θα το κέρδιζε. Αντιθέτως δεν το τόλμησε αλλά έβαλε τους δικούς του ανθρώπους να δουλεύουν για τη συλλογή υπογραφών για να μη γίνουν εκλογές», όπως σημειώνεται.

«Είχαμε συνεπώς το εξής ευτράπελο: Ο Στέφανος Κασσελάκης να προκαλεί εκλογές από τη βάση και οι άνθρωποι του Κασσελάκη να δουλεύουν για το αντίθετο. Γνωρίζοντας βεβαίως ότι η θέση «ας μη κάνουμε τίποτα» είναι πιο ελκυστική, πιο εύκολη από τη επίπονη θέση «να δώσουμε διέξοδο τώρα». Στο συνέδριο αυτό πράγματι έπεσαν οι μάσκες. Αλλά όχι για την Όλγα Γεροβασίλη», όπως τονίζουν, καθώς όπως είπε η Αντιπρόεδρος της Βουλής «είχε το σθένος να δηλώσει παρούσα στη πρόσκληση».

«Στο συνέδριο έπεσαν οι μάσκες για μια σειρά από στελέχη που υποκριτικά στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη με ημερομηνία λήξης. Ίσως τελικά όλοι αυτοί θα έπρεπε να είχαν προβλέψει το συνέδριο αυτό να τελειώσει τη Κυριακή των Βαΐων και όχι σήμερα», καταλήγουν οι πηγές που πρόσκεινται στην Αντιπρόεδρο της Βουλής. Μολονότι η κυρία Γεροβασίλη δεν συγκρότησε πλειοψηφικό ρεύμα, εντούτοις αντιμετώπισε με παρρησία το «γηπεδικού τύπου» κλίμα με τις διαρκείς αποδςκιμασίες και τα γιουχαϊσματα, παρουσίασε μια πολιτική πλατφόρμα με αναφορά στην παράδοση της Αριστεράς και το βλέμμα στραμμένο στον προοδευτικό χώρο, ξεδίπλωσε τις ηγετικές της ικανότητες και απέδειξε για άλλη μια φορά την απόλυτη πίστη και αφοσίωσή της στον Αλέξη Τσίπρα, σηκώνοντας ένα γάντι όχι μεταξωτό, αλλά μάλλον μολυβένιο και ως τέτοιο, ασήκωτο.

Παρά τον… ενθουσιασμό της αρένας και τα κρεσέντα αποθέωσης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη από τους περίπου 3.000 συνέδρους, εκείνος δεν συγκαταλέγεται στους κερδισμένους της μεγάλης συνεδριακής ημέρας. Και αυτό, γιατί αποχώρησε από το Τάε Κβον Ντο χωρίς «λευκή επιταγή», με ανυπόγραφο από τη βάση το «συμβόλαιο τριετίας», με την νέα «τρόικα» να επιβάλει όρους επιτροπείας στον ίδιο μέσα από το νέο Πολιτικό Κέντρο.

Και αν ο Στέφανος Κασσελάκης ηττήθηκε στο τακτικό επίπεδο από εσωκομματικούς φίλους και αντιπάλους του, οι απώλειες σε επίπεδο υψηλής στρατηγικής άγγιξαν τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε την απουσία του, διαρρηγνύοντας τα απομεινάρια της προσωπολατρικής του σχέσης με το σώμα των Συνέδρων, δεν κατάφερε να διαμορφώσει ισχυρούς συσχετισμούς υπέρ της Όλγας Γεροβασίλη, απέτυχε να συνενώσει τα κομμάτια της «φρουράς» του στην ίδια κατεύθυνση και είδε την επίκλησή του από τον διάδοχό του να αποκτά περιεχόμενο αναμέτρησης του παρόντος με το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τα όσα συνέβησαν στο συνέδριο και την απόρριψη της παρέμβασής του για εκλογή προέδρου, η αντίδραση του περιβάλλοντός του ήταν ότι όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης Τσίπρας απαντά στον Στέφανο Κασσελάκη με μία φράση μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου

«Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα» είναι το σχόλιο από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα για τα όσα διαδραματίστηκαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του Αλέξη Τσίπρα «ο,τι είχε να πει, το έχει πει στη δήλωση του. Δεν υπάρχει άλλο σχόλιο», αναφορικά με την εσωκομματικής κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ που κορυφώθηκε στη διάρκεια του Συνεδρίου.

Και καταλήγει με… μήνυμα στον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας πως «όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα».

Υπενθυμίζεται πως με μια ηχηρή παρέμβαση, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το 4o συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει στη βάση, και του άσκησε σκληρή κριτική αναφέροντας ότι «Φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της».

«Ο Πρόεδρος, έθεσε προχθές καθαρά θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Και πιστεύω ορθώς το έπραξε. Εκλέχτηκε χωρίς να προλάβει να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του. Για να οδηγήσει το κόμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη πρέπει να είναι σαφές ότι διαθέτει, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας. Μόνο που την ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλει να τη ζητήσει από αυτούς που τον εξέλεξαν Πρόεδρο και όχι από την Πολιτική Γραμματεία. Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας. Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο. Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις. Και όσοι έχουν άλλο σχέδιο, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις και τις υποψηφιότητές τους. Τώρα ανοιχτά και δημοκρατικά».

Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην μακροσκελή του παρέμβαση αναφέρεται και στους εσωκομματικούς αντιπάλους και όσους αμφισβητούν τον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας: «[…]Ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν».

Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί στην δήλωσή του τον λόγο για τον οποίο προχωρά σε αυτή την παρέμβαση και προτείνει ως λύση νέες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου ασκεί κριτική σε όσους ίδρυσαν τη Νέα Αριστερά λέγοντας: «Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του», και καλεί όλους να σοβαρευτούν.

Αναφέρει: «Δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας. Ένα συνέδριο, όπου θα υποκριθούμε όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είμαστε και το κοινό θα μας χειροκροτήσει. Όχι. Προσωπικά εμένα δεν μου λείπει ούτε το βήμα, ούτε το χειροκρότημα. Δεν είναι ώρα για χειροκροτήματα, αλλά για να ειπωθεί η αλήθεια. Αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό».


Πηγή