Κακοκαιρία Emil: Υπερχείλισε ο Πηνειός Τρίκαλα! (video)


Κακοκαιρία Emil: Υπερχείλισε ο Πηνειός Τρίκαλα! (video)


Διαφ.


Κακοκαιρία Emil: Η αστυνομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε επιφυλακή στα Τρίκαλα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των έντονων βροχοπτώσεων που πλήττουν την περιοχή.

Το πρωί του Σαββάτου, ο ποταμός Πηνειός παραχώρησε ελαφρώς στο Ζάρκο, σημείο αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς τα νερά κατευθύνονται προς τη Λάρισα και την εκβολή του ποταμού.

Χθες, ο Πηνειός είχε φτάσει στα όριά του, ωστόσο έπειτα από τις παρεμβάσεις των αρμόδιων συνεργειών, οι κάτοικοι του Βαλομανδρίου, του Παραποτάμου και της Φωτάδας, ηρέμησαν βλέποντας τους παραποτάμους να περιορίζονται στις βασικές κοίτες.

Καιρός σήμερα (02/03): Άστατος με βροχές, καταιγίδες και αφρικανική σκόνη – Πότε αλλάζει το σκηνικό;

Η πρόγνωση καιρού σήμερα: Αναμένονται βροχές και καταιγίδες, με σταδιακή βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι του Σαββάτου 2 Μαρτίου 2024.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα μέχρι το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με πρόβλεψη της ΕΜΥ.

Αρχικά, αναμένονται βροχές κυρίως στη Μακεδονία, τα δυτικά της Θράκης και στη Θεσσαλία. Περιμένονται επίσης βροχές και καταιγίδες με πιθανότητα σποραδικών χαλαζοπτώσεων στο Βόρειο, Ανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Από το μεσημέρι και μετά, αναμένονται τοπικές νεφώσεις και βροχές σε όλη τη χώρα, με σταδιακή υποχώρηση. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες και μερικές περιοχές θα αντιμετωπίσουν λασποβροχές.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη από 7 έως 15, στη Θεσσαλία από 6 έως 19, στην Ήπειρο από 4 έως 17, στη Στερεά από 6 έως 19, στην Πελοπόννησο από 4 έως 18 στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 16, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 10 έως 18, στις Κυκλάδες από 12 έως 17, στα Δωδεκάνησα από 14 έως 18 και στην Κρήτη από 9 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στο Βόρειο Αιγαίο, οι άνεμοι θα ξεκινήσουν από ανατολικές κατευθύνσεις με 3 έως 5 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα στραφούν στους βορειοανατολικούς με 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο, οι άνεμοι θα ξεκινήσουν από νότιες κατευθύνσεις με 3 έως 5 μποφόρ, αλλά το πρωί θα γίνουν δυτικοί με την ίδια ένταση. Στο Νότιο Αιγαίο, οι άνεμοι θα φυσούν από δυτικές κατευθύνσεις με 3 έως 5 μποφόρ και από το πρωί 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο, οι άνεμοι θα ξεκινήσουν από νότιες κατευθύνσεις μέχρι 3 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι θα γίνουν δυτικοί με 2 έως 4 μποφόρ, ενώ στα νότια θα φθάσουν τα 3 έως 5 μποφόρ.

Καιρός σήμερα

Σήμερα στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με διαστήματα ασθενών βροχοπτώσεων έως το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις, μεταβαλλόμενοι από 2 έως 4 μποφόρ το απόγευμα. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις. Ασθενείς, τοπικές βροχές θα σημειώνονται έως το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το απόγευμα θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Συγκεκριμένα, στα βόρεια ηπειρωτικά και τα ανατολικά και νότια νησιά της χώρας, αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα καιρικά φαινόμενα θα είναι έντονα κατά τόπους τις πρωινές ώρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου καθώς και στα Δωδεκάνησα. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται μερική αύξηση των νεφώσεων, με τοπικές βροχές πιθανές μέχρι το απόγευμα.

Βελτίωση αναμένεται το βράδυ σε όλη τη χώρα.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα δυτικά τις βραδινές ώρες.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα κεντρικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν τις πρωινές ώρες στην ανατολική νησιωτική χώρα νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Σταδιακά όμως θα επικρατήσουν άνεμοι δυτικών διευθύνσεων εντάσεως έως 6 μποφόρ στα νότια πελάγη.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 14 με 17 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Αττική με πιθανότητα τοπικών βροχών μέχρι το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία δυτικοί έως 4 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 13 έως 17 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, από τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 11 και 17 βαθμούς κελσίου.


Πηγή