Τούρκοι ταξιδιώτες θα τονώσουν τον τουρισμό σε 10 ελληνικά νησιά
Οι Έλληνες επιχειρηματίες αισιοδοξούν ότι η αύξηση των Τούρκων επισκεπτών θα καλύψει το κενό που αφήνει η μείωση των Ισραηλινών τουριστών.
Οι ταξιδιώτες από την Τουρκία θα μπορούν σύντομα να επισκέπτονται 10 ελληνικά νησιά με προσωρινή βίζα fast-track, όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του, τον περασμένο Δεκέμβριο, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Διαβάστε επίσης: Άγιος Συμεών: Το κατάλευκο εκκλησάκι στη Σίφνο με την πανοραμική θέα που καθηλώνει
Η επταήμερη βίζα
Η επταήμερη βίζα θα διευκολύνει την πρόσβαση σε νησιά όπως η Κάλυμνος, η Λήμνος, η Λέρος, η Κως, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ρόδος, η Σύμη και το Καστελλόριζο, όλα κοντά στις τουρκικές ακτές και ιστορικά δημοφιλή στους Τούρκους επισκέπτες.
Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αποτελούν τη μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν. Αυτή η διευκόλυνση θα είναι για όλον τον χρόνο και δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν. Αφορά και τους χειμερινούς μήνες, αλλά και νησιά που δεν έχουν τον τουρισμό της Ρόδου.
Ο δήμαρχος Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας, εξήρε την πρωτοβουλία, τονίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού. Σημείωσε τη δημοτικότητα της Σύμης μεταξύ των Τούρκων ιστιοπλόων, με το νησί να παρουσιάζει σημαντικά υψηλότερες αφίξεις σκαφών σε σύγκριση με άλλα, όπως η Ρόδος.
Προηγουμένως, οι Τούρκοι επισκέπτες αντιμετώπιζαν μια χρονοβόρα διαδικασία για την έκδοση βίζας μέσω του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη. Το νέο σύστημα fast-track απλοποιεί την είσοδο, με χιλιάδες να έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Ο Γιάννης Παπαβασιλείου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, δήλωσε ότι η εισροή επισκεπτών από την Τουρκία αναμένεται να αυξηθεί, αντισταθμίζοντας το έλλειμμα που προκλήθηκε από την έλλειψη Ισραηλινών τουριστών και ωφελώντας τελικά την τοπική οικονομία.
Η «Καραϊβική» της Εύβοιας: Το νησί με τα γαλαζοπράσινα νερά και το καταπράσινο τοπίο σε απόσταση 1,5 ώρα από την Αθήνα (video)
Υπάρχουν ορισμένα νησιά που αποτελούν πόλο έλξης για πολιτικούς, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί ένα κοντινό στην Αθήνα νησί το οποίο θεωρείται ακόμη ανέγγιχτο και φυσικά παραμένει πανέμορφο.
Οι εικόνες που θα δεις παρακάτω θα σε καθηλώσουν. Είναι η Μεγαλόνησος στους Πεταλιούς Ευβοίας που σίγουρα ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά. Και έχει μια ξεχωριστή ιστορία να σου διηγηθεί. Όπως ξεχωριστοί ήταν οι ιδιοκτήτες του αλλά και οι επισκέπτες!
Οι Πεταλιοί βρίσκονται σε απόσταση 40 λεπτών από την Αθήνα πηγαίνοντας με σκάφος ή μιάμιση ώρα αν πας πρώτα στην Εύβοια. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια μικρή γειτονιά νησιών, το ένα πιο όμορφο από το άλλο. Δεν χαρακτηρίζουν τυχαία την περιοχή ως «Καραϊβική της Ελλάδας». Η Μεγαλόνησος είναι ένα από τα εξωτικά νησιά που αξίζει να κάνεις τις βουτιές σου αν βρεθείς εκεί με σκάφος. Στη δυτική πλευρά του νησιού Μεγαλόνησος βρίσκεται ένας πανέμορφος και γραφικός όρμος που σε κάνει να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο εξωτικό νησί του εξωτερικού.
Κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά είναι το βασικό χαρακτηριστικό το οποίο θα συναντήσεις. Εκεί που μπορείς να κάνεις τις βουτιές σου. Πετώντας από ψηλά, μπορεί να δει κανείς ακριβώς τι βρίσκεται πάνω στο εξωτικό αυτό νησί δίπλα στην Αθήνα. Από τη μια θα δεις τις αμμοθίνες στην παραλία και από την άλλη, δίπλα σε αυτήν θα αντικρίσεις ερείπια κτιρίων από την εποχή της Τουρκοκρατίας, στα οποία διέμενε το χαρέμι του Ομέρ, πασά της Καρύστου. Τόσες αντιθέσεις σε ένα νησί… όνειρο!
Ένα σύμπλεγμα νησιών μοναδικής και σπάνιας ομορφιάς. Στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο βρίσκονται 10 νησιά τα οποία κάποτε, αν και πολλοί δεν το γνωρίζουν, είχαν κατοίκους και διατηρούσαν για χρόνια έναν μικρό πληθυσμό. Ανάμεσα σε αυτά που κατοικούνταν ήταν και η Μεγαλόνησος αλλά και το Χερσονήσι τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος. Τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος είναι τα Αβγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος και Φούντι. Η συνολική έκταση του συμπλέγματος είναι περίπου 22,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Τα μικρά αλλά εξωτικά νησάκια, μαγεύουν τον επισκέπτη με το χρώμα των νερών τους και τις παραλίες τους που θυμίζουν τροπικές ακτές! Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και μας καλούν να τις δούμε από κοντά.
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι Πεταλιοί είναι ακατοίκητοι. Δεν ήταν πάντα έτσι καθώς οι πρώτοι κάτοικοι έφτασαν στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Εύβοιας το 1834. Το 1870 τους αγόρασε ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ με σκοπό να δημιουργηθεί η θερινή βασιλική κατοικία. Τελικά επιλέχτηκε το Τατόι.
Στο πέρασμα των χρόνων, από εκεί πέρασαν σημαντικές προσωπικότητες του πολιτικού, επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού στερεώματος. Η οικογένεια Εμπειρίκων, η οικογένεια Καρνέση κατέχουν ιδιοκτησίες στους Πεταλιούς. Στα πανέμορφα νερά των Πεταλιών κολύμπησε η κόρη του Πάμπλο Πικάσο. Εκεί έκανε ο διακοπές ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, η Μαρία Κάλλας, ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι, η Γκρέτα Γκάρμπο.
Πηγή