Όλα τούμπα: Έγινε η «ανατροπή» με την αλλαγή ώρας, να τι πραγματικά θα συμβεί με την κατάργησή της
Η αλλαγή ώρας, από χειμερινή σε θερινή, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου, στις 31 του μηνός.
Έτσι, οι πολίτες καλούνται να γυρίσουν τα ρολόγια τους μια ώρα μπροστά, οπότε τα ρολόγια θα δείχνουν 04:00 από 03:00 τα ξημερώματα.
Στην Ελλάδα, η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.
Η ιδέα εγκαταλείφθηκε γρήγορα, αλλά το 1973, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας. Το νέο μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε στη Ελλάδα το 1975 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, η Κομισιόν πρότεινε τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την ΕΕ, ενώ παράλληλα άφησε τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους.
Για ποιο λόγο προτάθηκε να καταργηθεί η αλλαγή ώρας
Η Κομισιόν προχώρησε στην πρόταση αυτή, γιατί «το σύστημα των εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο από τους πολίτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ανέλυσε τα διαθέσιμα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν εναρμονισμένοι ενωσιακοί κανόνες στον τομέα αυτό για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς.
Την άποψη αυτή υποστηρίζουν επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και άλλοι παράγοντες (π.χ. στον τομέα των μεταφορών). Η Επιτροπή διεξήγαγε επίσης δημόσια διαβούλευση, κατά την οποία ελήφθησαν περίπου 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις, εκ των οποίων το 84 % ήταν υπέρ του τερματισμού των εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, ενώ το 16 % υποστήριζε τη διατήρησή τους. Εκπονήθηκε έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης».
Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας έως το 2021. Το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg «η ΕΕ σχεδίαζε να σταματήσει την αλλαγή της ώρας το 2021, αλλά ήρθε το Brexit και η πανδημία και κάποια άλλα ζητήματα διεθνούς γραφειοκρατίας».
Όμως, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να γίνει κάτι στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Από το 1996, ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, προκειμένου να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα γυρίζουμε μία ώρα πίσω.
Πηγή