Πρωτοφανές «σμήνος» σεισμών στην Κεφαλονιά!


Πρωτοφανές «σμήνος» σεισμών στην Κεφαλονιά!


Διαφ.


Δύο νέες σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν πριν από λίγο (4/3) στην Κεφαλονιά, προκαλώντας προβληματισμό.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η πρώτη σεισμική δόνηση στην Κεφαλονιά ήταν μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 4 χλμ δυτικά του Άσσου Κεφαλληνίας και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11,3 χλμ.

Ο δεύτερος σεισμός σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 12 χλμ δυτικά του Άσσου Κεφαλληνίας και το εστιακό βάθος στα 16,1 χλμ.

σεισμοι-στην-κεφαλονια
Σεισμοί στην Κεφαλονιά

Παπαδόπουλος για τη «ζωηρή» σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά: Το καθησυχαστικό και το πιο επικίνδυνο σενάριο

Στον ρυθμό των Ρίχτερ «χορεύει» τις τελευταίες ώρες η Κεφαλονιά, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους του νησιού, αν και ασθενείς στην πλειονότητά τους. Χθες, σημειώθηκε σεισμός και στα Φάρσαλα.

«Η σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου αλλά εντάθηκε σήμερα», τόνισε ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, στην ΕΡΤ.

«Σήμερα έφτασε τα 3,5 Ρίχτερ, που είναι και ο μεγαλύτερος σεισμός μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και συνέχισε: «Παρακολουθούμε την εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα. Υπάρχουν δύο δυνατότητες σε τέτοιες περιπτώσεις που εξετάζουμε».

«Μία να είναι αυτό που ονομάζουμε ‘‘σμηνοσειρά’‘, δηλαδή σχετικώς μικρά μεγέθη που είναι περίπου ίδια μεταξύ τους 3,5, 3,4, 3,3 Ρίχτερ, όπως είναι η τρέχουσα περίπτωση και η δεύτερη, η πιο επικίνδυνη, να είναι προσεισμοί. Δεν είμαι υπέρ της δεύτερης άποψης», πρόσθεσε.

Οι έξι τελευταίες σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν από τις 16:00 και μετά, σημειώθηκαν με απόσταση λίγων λεπτών, ακόμη και δύο λεπτών, χωρίς να ξεπερνούν όμως τα 2 Ρίχτερ. Τις προηγούμενες ώρες, οι σεισμοί στην περιοχή κυμαίνονταν περί τα 3 Ρίχτερ.


Πηγή