«Χοντραίνει» το παιχνίδι στην Ερυθρά Θάλασσα: Η αντίδραση των Αμερικανών μετά την επίθεση των Χούθι με νεκρούς σε εμπορικό πλοίο – Ο ρόλος της Ελλάδας με την «Ύδρα»
Φαίνεται πως το πράγμα… χοντραίνει στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς χθες (6/3) έγινε γνωστό, ότι τρία μέλη του εμπορικού πλοίου True Confidence πέθαναν στον κόλπο Άντεν, ενώ τέσσερις τραυματίστηκαν, από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη, με τους Χούθι να δείχνουν πως μονάχα δεν αστειεύονται.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, ήταν η πρώτη θανατηφόρα επίθεση των ανταρτών Χούθι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στα ανοικτά της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου.
Οι υεμενίτες αντάρτες, προσκείμενοι στο Ιράν, εξαπολύουν από τα μέσα του Νοεμβρίου επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσιες οδούς μείζονος σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο.
Λένε πως βάζουν στο στόχαστρο πλοία κατ’ αυτούς συνδεόμενα με το Ισραήλ και συμμάχους του, ιδίως τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακο που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου.
Σε επιφυλακή άπαντες για τους Χούθι – Σταματούν τα δρομολόγια
Χθες περί τις 10:30 (ώρα Ελλάδας), αντιπλοϊκός βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από εδάφη ελεγχόμενα από τους Χούθι στην Υεμένη εναντίον του True Confidence, πλοίου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου «υπό σημαία Μπαρμπάντος, λιβεριανής ιδιοκτησίας», ανέφερε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).
«Ο πύραυλος έπληξε το πλοίο και το πλήρωμα έκανε λόγο για τρεις νεκρούς, τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, και μεγάλες ζημιές», διευκρίνισε η CENTCOM μέσω X (του πρώην Twitter).
Μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, ο Γιαχία Σάρι, σημείωσε από την πλευρά του πως το True Confidence χτυπήθηκε από «πυραύλους» αφού το πλήρωμά του αψήφησε «προειδοποιητικά μηνύματα».
Νωρίτερα χθες, υπηρεσίες ναυτικής ασφάλειας έκαναν λόγο για φορτηγό πλοίο που δέχθηκε επίθεση και υπέστη ζημιές ανοικτά της Άντεν, στη νότια Υεμένη, χώρα όπου μαίνεται πόλεμος την τελευταία δεκαετία.
Η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας UKMTO σημείωσε μέσω X πως το πλήρωμα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σκάφος, που πλέον είναι ακυβέρνητο. «Οι Χούθι σκότωσαν αθώους αμάχους», κατήγγειλε Αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η UKMTO αναφέρθηκε σε επέμβαση «δυνάμεων του συνασπισμού» στο πλοίο. Οι ΗΠΑ συγκρότησαν τον Δεκέμβριο πολυεθνική ναυτική δύναμη που αναπτύχθηκε στα ανοικτά της Υεμένης, για να προστατεύει εμπορικά πλοία από τις επιθέσεις του κινήματος Ανσάρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού»), πιο γνωστό με το επώνυμο της οικογένειας των ιδρυτών και ηγετών του, Χούθι.
Μετά τη φονική χθεσινή επίθεση, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας διεμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να φροντίζει πως οι Χούθι θα «λογοδοτούν».
Οι ενέργειες των ανταρτών, που ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, ανάγκασαν πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τα δρομολόγια των πλοίων τους στην περιοχή στρατηγικής σημασίας, από την οποία διερχόταν πριν από τον πόλεμο από το 12% ως το 15% του παγκόσμιου εμπορίου.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων μέσω Ερυθράς Θάλασσας μειώθηκε κατά σχεδόν 30% σε ετήσια βάση.
Εξάλλου, χθες περί τις 19:14 (ώρα Σανάα· 18:14 ώρα Ελλάδας), οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν δυο τηλεκατευθυνόμενα εναέρια μη επανδρωμένα οχήματα των Χούθι στην Υεμένη σε «νόμιμη άμυνα» καθώς «ήγειραν άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή», ανακοίνωσε σήμερα η CENTCOM.
Η Ελλάδα πρωταγωνιστής στην άμυνα της ΕΕ
Η Ελλάδα, η οποία φιλοξενεί το στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» για την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, επιθυμεί να παίξει κεντρικό ρόλο στην ασφάλεια των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.
«Πρέπει να μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», είπε ο κ. Δένδιας μιλώντας στο Reuters, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. μπορεί να το επιτύχει σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μια εγχώρια αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα και την Ευρώπη που θα υπηρετεί τις ανάγκες της Ε.Ε.» τόνισε.
Όπως επισημαίνει το Reuters, η αποστολή της Ε.Ε. στη Ερυθρά Θάλασσα, με την ονομασία «Ασπίδες», ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα και έχει ως στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι με τον τρόπο αυτόν στηρίζουν τους Παλαιστίνιους στη σύγκρουση με το Ισραήλ. Το πρακτορείο παρατηρεί ότι η Ελλάδα, στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας, διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως και βλέπει τις επιθέσεις στα πλοία της να αυξάνουν στα ανοιχτά της Υεμένης, ενώ η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά έχει υποχωρήσει 40%.
Το Reuters αναφέρει επίσης ότι η ελληνική φρεγάτα Ύδρα αναχώρησε την περασμένη εβδομάδα για την Ερυθρά Θάλασσα, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει τη διοίκηση της επιχείρησης από τη Λάρισα, ενώ ο διοικητής της ναυτικής δύναμης των 5 φρεγατών θα είναι Ιταλός.
«Είναι σημαντικό να πετύχουμε» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να είσαι το σταυροδρόμι εάν οι δρόμοι δεν λειτουργούν ή δεν υπάρχουν. Για εμάς (την Ελλάδα) αυτό αποτελεί μια τεράστια απειλή άμεσα και έμμεσα».
Όπως παρατηρεί το Reuters, η Ελλάδα και η Ε.Ε. βρίσκονται σε συναγερμό από την «εξειδικευμένη προσέγγιση» των Χούθι αναφορικά με τις επιθέσεις τους, καθώς εκτός από εναέρια drones χρησιμοποιούν θαλάσσια και υποβρύχια όπλα, πυραύλους και θαλάσσιες νάρκες στις επιθέσεις τους.
Η ασφάλεια των πληρωμάτων των 5 φρεγατών – από Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο και Γαλλία- αποτελούν επίσης λόγο ανησυχίας, είπε ο κ. Δένδιας, ζητώντας τον στενότερο συντονισμό με άλλους φιλικούς στόλους που βρίσκονται στην περιοχή όπως των ΗΠΑ και της Ινδίας. «Το να έχουμε στενό συντονισμό και όσο το δυνατό πιο κοινή προσέγγιση με τους άλλους στόλους. είναι ενδεδειγμένο και σημαντικό» επεσήμανε.
Η Ε.Ε., μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θέλει να ενισχύσει τον ρόλο της συλλογικά ως ένωση αντί η κάθε μία από τις 27 χώρες να ακολουθεί την δική της αμυντική πολιτική, ανέφερε επιπλέον ο υπουργός Άμυνας.
Το Reuters σημειώνει ότι η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, θέλει να αναδιοργανώσει τις ένοπλες δυνάμεις της, να αναβιώσει την αμυντική της βιομηχανία και τις δραστηριότητες των ναυπηγείων της, καθώς αναρρώνει από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.
Η Ελλάδα επιδιώκει την παραγωγή εναέριων και θαλάσσιων drones, συστημάτων anti-drone και την συμμετοχή της στην σχεδίαση και την κατασκευή των νέας γενιάς φρεγατών των ΗΠΑ κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία, είπε ο κ. Δένδιας. «Αυτό αποτελεί μία τεράστια πρόκληση» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Είμαστε ένα υπερήφανο ναυτικό έθνος και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που θα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε από κοινού μία πλατφόρμα τόσο σημαντική όπως η Constellation».
Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι για να συμφωνηθεί ο προσδιορισμός των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών των πλοίων θα απαιτηθεί διάστημα περίπου 2 ετών. Πρόσθεσε ότι τα ελληνικά ναυπηγεία θα μπορούν να συντηρούν τα πλοία ανάλογης κλάσης άλλων χωρών.
Στο σχετικό δημοσίευμά του, το Reuters αναφέρει ότι η Ελλάδα σκοπεύει να δαπανήσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ στην τρέχουσα δεκαετία για την απόκτηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων όπως τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, τις γαλλικές φρεγάτες Belhara ενώ σκοπεύει να αποκτήσει στόλο σύγχρονων ελικοπτέρων Black Hawk από τις ΗΠΑ.
Πηγή