Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2024: Για εκείνες που διεκδίκησαν τα δικαιώματα ενός φύλλου που βρισκόταν στη «σκιά» των ανδρών


Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2024: Για εκείνες που διεκδίκησαν τα δικαιώματα ενός φύλλου που βρισκόταν στη «σκιά» των ανδρών


Διαφ.


Ημέρα μνήμης αποτελεί η 8η Μαρτίου, των γυναικείων αγώνων για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, γεγονός που την έχει καθιερώσει ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Για πρώτη φορά θεσπίστηκε το 1977, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων των γυναικών καθώς και την προώθηση των δικαιωμάτων τους.

Δείτε επίσης: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Το doodle της Google

Ωστόσο, η συγκεκριμένη εορτή έχει τις ρίζες της στις απαρχές του 20ου αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που τότε ονομαζόταν «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας», γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, κατόπιν εισήγησης της Τερέζα Μαλκίελ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες ενδυμάτων, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αρκετοί, βέβαια, ερευνητές δεν επιβεβαιώνουν το παραπάνω περιστατικό, θεωρώντας ότι πρόκειται για μύθο.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2024

Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολλοντάι και ο Βλαντιμίρ Λένιν όρισαν την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία στη Σοβιετική Ένωση, αλλά συνέχισε να είναι εργάσιμη μέρα μέχρι το 1965.

Στις 8 Μαΐου 1965, με το διάταγμα του ΕΣΣΔ Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ, η Διεθνής Ημέρας της Γυναίκας κηρύχθηκε ως μη εργάσιμη ημέρα στην ΕΣΣΔ.

Το παράδειγμα της Σοβιετικής Ένωσης ακολούθησαν και άλλες κομμουνιστικές χώρες, όπως η Κίνα. Ειδικότερα, μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας την 1η Οκτωβρίου 1949, το Κρατικό Συμβούλιο κήρυξε την συγκεκριμένη ημέρα ως επίσημη αργία, με τις γυναίκες να δικαιούνται μισή ημέρα άδεια.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 και ΄70 η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση έδωσε νέα πνοή στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με κύρια ζητούμενα την εξάλειψη των διακρίσεων και των στερεοτύπων κατά των γυναικών.


Πηγή