Μητσοτάκης για Θεσσαλία: «Σαράντα επιστήμονες δούλεψαν 15.000 ώρες το master plan»


Μητσοτάκης για Θεσσαλία: «Σαράντα επιστήμονες δούλεψαν 15.000 ώρες το master plan»


Διαφ.


«Θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη κατάσταση σε κάποια χρόνια, η ζημιά που θα έχει γίνει στη Θεσσαλία από την εξάντληση των υδάτινων πόρων να είναι μη αναστρέψιμη», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή (11/03) συνεδρίαση με τους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο πριν συναντηθεί με τους εκπροσώπους των αγροτών της Θεσσαλίας.

Διαβάστε επίσης: Κυριάκος Μητσοτάκης: «Βάλαμε τέλος σε έναν αναχρονισμό» – Τι γράφει για μη κρατικά ΑΕΙ, ακρίβεια και… Όσκαρ

Στο επίκεντρο βρίσκεται η διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών με αναφορά και στο σχέδιο της ολλανδικής εταιρείας HVA International.

«Η παρουσίαση του master plan ξεπερνά τις 400 σελίδες και πρόκειται για την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος υδάτινων πόρων Θεσσαλίας. Δούλεψαν πάνω από σαράντα επιστήμονες από διαφορετικές ειδικότητες για περισσότερες από 15.000 ώρες, ώστε να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές. Δεν είναι θέσφατο, αλλά δίνει σαφείς κατευθύνσεις

Θα ήταν ευχής έργον να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη και να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία, κυβέρνηση – αυτοδιοίκηση – φορείς, ώστε να κάνουμε δραστική παρέμβαση και να μετατρέψουμε τη μεγάλη καταστροφή σε ευκαιρία», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων.

Κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη με αγρότες την Δευτέρα – Τα 5 βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν (video)

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας, αλλά και με τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων της Θεσσαλίας αναμένεται να έχει αύριο στις 11:00 και στις 12:30 το πρωί αντιστοίχως στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την ευκαιρία, δείτε την αναφορά του πρωθυπουργού στα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Τι θα συζητήσει ο πρωθυπουργός με τους αγρότες

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων βρίσκονται όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις πλημμύρες, αλλά και τις αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.

Το συνολικό κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία από τις θεομηνίες «Ντάνιελ» και «Ελίας» ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 2 δισ. αφορούν τις υποδομές, ενώ πάνω από ένα δισ. αφορούν τις αποζημιώσεις.

Στη διάρκεια των συναντήσεων, θα τεθεί επί τάπητος και το Master Plan για την ανάταξη και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει:

  • Κατευθυντήριες γραμμές για την οργάνωση των υποδομών
  • Αρδευτικό
  • Προστασία πόλεων / κοινοτήτων από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα
  • Συστήματα επεξεργασίας μετεωρολογικών δεδομένων / έγκαιρης προειδοποίησης
  • Πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων

Το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα ώστε να το μελετήσουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φυσικά οι ίδιοι οι Θεσσαλοί κάνοντας όπου χρειάζεται τις παρατηρήσεις τους.

«Θεσπίζουμε εντός Μαρτίου τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας στον οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των αγροτών, ώστε όλοι μαζί να οργανώσουμε σε νέες βάσεις τις ζωτικές υποδομές της περιοχής με αρωγό την επιστημονική γνώση και με συστηματική αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Το ολιστικό σχέδιο για τη Θεσσαλία για να υλοποιηθεί πρέπει να γίνει κτήμα της κοινωνίας» αναφέει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανάρτησή του στο Facebook.


Πηγή