2.000 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος – Σοκ για χιλιάδες Έλληνες οδηγούς
Πρόστιμο: Και όμως υπάρχουν κάποιες ηλεκτρονικές συσκευές που απαγορεύονται δια ροπάλου στο αυτοκίνητο και η παρουσία τους επιφέρει τσουχτερά πρόστιμα και βαριές τιμωρίες για τους οδηγούς.
Τα όρια ταχύτητας που υπάρχουν στο δρόμους ισχύουν για όλους τους οδηγούς και βρίσκονται εκεί για να διασφαλίζουν τα ελάχιστα ίσως απαιτούμενα επίπεδα οδικής ασφάλειας.
Και ενώ η μεγαλύτερη μερίδα των οδηγών που κινείται στους δρόμους της Ευρώπης τηρεί τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, υπάρχει και εκείνη που τον αψηφά συστηματικά και κάνει ό,τι μπορεί για να τον «ξεγελάσει» και να συνεχίσει ακάθεκτη με την παράνομη συμπεριφορά της.
Οι αστυνομικές αρχές που έχουν στα χέρια τους μια σειρά από «όπλα», τα οποία και χρησιμοποιούν για να συνετίσουν τους παρανομούντες οδηγούς με πιο σημαντικά από αυτά τα ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης και καταγραφής των παράνομων ενεργειών.
Δείτε επίσης: Κοίτα στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου: Έρχεται πρόστιμο 400 ευρώ για χιλιάδες οδηγούς
Πρόστιμο: Πότε επιβάλλεται
Ανάμεσα σε αυτά είναι τα σταθερά αλλά και τα κινητά ραντάρ ταχύτητας, τα οποία γίνονται όλο και πιο προηγμένα με το πέρασμα του χρόνου. Από την άλλη, τη βοήθεια της τεχνολογίας έχουν και εκείνοι που δεν συμμορφώνονται με τον ΚΟΚ για να εντοπίζουν αυτά τα ραντάρ ακόμη και να ξεγλιστρούν από τα πρόστιμα και τις λοιπές κυρώσεις που αντιμετωπίζουν για την ανάρμοστη συμπεριφορά τους.
Τα πιο δημοφιλή ηλεκτρονικά μέσα για τους παρανομούντες είναι εδώ και πολλά χρόνια τα λεγόμενα «αντιραντάρ», τα οποία είναι μάλιστα διαθέσιμα στο ελεύθερο εμπόριο και μπορούν να αποκτηθούν σε προσιτές τιμές ακόμη και μέσω Διαδικτύου.
Σε γενικές γραμμές τα αντιραντάρ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στις συσκευές που προειδοποιούν τον οδηγό ότι μπροστά του υπάρχει κάποια συσκευή ραντάρ που λειτουργεί και σε αυτές που παρεμποδίζουν τη μέτρηση ταχύτητας, στέλνοντας διαφορετικά σήμα πίσω στο πιστόλι-ραντάρ.
Οι συγκεκριμένες συσκευές είναι διαθέσιμες σε μια ευρεία γκάμα τιμών, για κάθε πορτοφόλι, και έρχονται σε σχήματα και μορφές που δεν θυμίζουν αντιραντάρ με στόχο να μην γίνουν αντιληπτές από τα όργανα της τάξης σε περίπτωση που «στηθεί» κάποιο μπλόκο. Η χρήση του ωστόσο είναι παράνομη και οι ποινές που επιβάλλονται είναι, αν μη τι άλλο, βαριές.
Ο μοναδικός τρόπος για να χρησιμοποιήσει κανείς ένα αντιραντάρ είναι η κατοχή ειδικής άδειας από το κράτος. Σε διαφορετική περίπτωση, το πρόστιμο και οι ποινές που επιβάλλονται ορίζονται στο Άρθρο 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και συγκεκριμένα στην παράγραφο 14, η οποία λέει τα εξής:
«Αυτός που οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα με εξοπλισμό εντοπισμού συσκευών μέτρησης ταχύτητας χωρίς να διαθέτει για τον εξοπλισμό αυτόν την κατά νόμο άδεια, καθώς και όποιος οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα με εξοπλισμό παρεμπόδισης συσκευών μέτρησης ταχύτητας, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ, με αφαίρεση επιτόπου της άδειας ικανότητας οδηγού για 30 ημέρες και επιτόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος για 60 ημέρες».
Πηγή