Κατώτατος μισθός: Αυτά τα επιδόματα αυξάνονται από την 1η Απριλίου
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κατώτατος μισθός συνδέεται με μια σειρά επιδομάτων, όπως είπε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Μετά την αύξηση έως και 6,5% που θα ισχύσει για τον κατώτατο μισθό από την 1η Απριλίου, αναμένεται να παρατηρήσουν αύξηση και τα επιδόματα. Φαίνεται ότι αυτό το ποσοστό αύξησης ενδέχεται να επηρεάσει τουλάχιστον 10 επιδόματα ευαίσθητων ομάδων.
Τα 10 επιδόματα που αναμένεται να αυξηθούν
- Το επίδομα τακτικής επιδότησης ανεργίας: το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως του αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).
Το ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. - Το ειδικό εποχικό βοήθημα: το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών-τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
- Το βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων: το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.
- Το ειδικό βοήθημα της ΔΥΠΑ, που σήμερα ανέρχεται σε 718 ευρώ και αφορά 18.000 άτομα, μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα έμφυλης βίας και βίας εμπορίας ανθρώπων, αποφυλακισμένους και απεξαρτημένους, το οποίο θα αυξηθεί στα 764,6 ευρώ.
- Τα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ), που ισούνται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
- Οι αποδοχές στους μαθητές-σπουδαστές που απέχουν από την εργασία τους για συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις της σχολής που φοιτούν και ισούνται για τους προπτυχιακούς φοιτητές με το 30πλάσιο του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και για τους μεταπτυχιακούς με το 10πλάσιο αυτού.
- Τα προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, όπου καταβάλλεται στους ωφελούμενους αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό.
- Τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, που καταβάλλουν καθαρές αμοιβές οι οποίες αντιστοιχούν στις κατώτατες νομοθετημένες μεικτές αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ καλύπτεται και το μη μισθολογικό κόστος.
- Τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας που συνδέονται έμμεσα με τον κατώτατο μισθό, καθώς η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.
Να σημειωθεί ότι 4-6 ποσοστιαίες μονάδες χωρίζουν την πρόταση της ΓΣΕΕ από τις εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες αναμένεται να κινηθούν σε αυξήσεις της τάξης του 4%-6,5%, με τους περισσότερους φορείς να τάσσονται υπέρ της διαδικασίας επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στους εταίρους.
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τις προτάσεις ο νέος κατώτατος μισθός αναμένεται να κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ και, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, θα χρειαστούν τέσσερις ετήσιες αυξήσεις έως το 2027 της τάξεως των 40-45 ευρώ, αρχής γενομένης από το 2024, ώστε να επιτευχθεί ο προεκλογικός στόχος. Η δέσμευση προβλέπει τη διαμόρφωση του κατώτατου από τα 780 ευρώ στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ, από τα 1.176,5 ευρώ που είναι σήμερα.
Πηγή