Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις 4 Απριλίου επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο – Κρίσιμο το ταξίδι στην Αίγυπτο την Κυριακή
Έχουν περάσει κάτι λιγότερο από δύο χρόνια από την τελευταία φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου για να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν.
Τότε, τον Μάιο του 2022, ο Τζο Μπάιντεν υποδεχόταν τον πρωθυπουργό με μια γραβάτα με ελληνικές σημαίες.
Δύο χρόνια μετά, τα πράγματα είναι διαφορετικά: ο κ. Μητσοτάκης έχει κερδίσει πρόσφατα εκ νέου τις εθνικές εκλογές και έχει μπροστά του τις ευρωεκλογές, ενώ ο κ. Μπάιντεν έχει μπροστά του τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, όπου θα δώσει μια εξαιρετικά δύσκολη μάχη απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτή τη φορά, φαίνεται ότι η επέτειος της ελληνικής επανάστασης είναι η αφορμή προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να δώσει το παρών στον Λευκό Οίκο.
Ο Αμερικανός πρέσβης Τζωρτζ Τσούνης «μαρτύρησε» τον σχεδιασμό για μια επίσκεψη στις 4 Απριλίου, αν και η κυβέρνηση αποδόθηκε αμέσως μετά σε μια προσπάθεια να «μαζέψει» τη φημολογία, επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι δεν έχει λάβει επισήμως πρόσκληση.
Κατά πληροφορίες του protothema.gr, πάντως, ο κ. Τσούνης… δεν είπε ψέματα, ενώ συζητείται και το σενάριο η συνάντηση των δύο ανδρών να γίνει στις 3 Απριλίου, με δεδομένο ότι στις 5 του μήνα ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να βρίσκεται στην Αθήνα, όπου ξεκινά το συνέδριο της ΝΔ στο Ζάππειο με υψηλούς προσκεκλημένους από το εξωτερικό.
Σύντομα, πάντως, το «πότε» της επίσκεψης θα αποκρυσταλλωθεί, ενώ για τις 4 Απριλίου είναι προγραμματισμένη σε κάθε περίπτωση η εκδήλωση με την Ομογένεια για την 25η Μαρτίου που λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση προς τιμήν της ελληνικής επανάστασης.
Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, είναι σαφές ότι θα πήγαινε στην Ουάσιγκτον, εφόσον υπήρχε πρόσκληση από τον κ. Μπάιντεν για μια διμερή συνάντηση.
«Αν δεχτούμε πρόσκληση, θα ανταποκριθούμε», είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης σε δημοσιογράφους στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν το ότι οι Αμερικανοί έχουν εκλογές τον Νοέμβριο προβληματίζει την ελληνική πλευρά ως προς το timing.
«Το σίγουρο είναι ότι θα είμαι εδώ για το συνέδριο της ΝΔ», προσέθεσε χαριτολογώντας ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν επιβεβαίωσε κάποια ημερομηνία, ούτε όμως διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες και βεβαίως τα όσα δημοσίως ειπώθηκαν από τον κ. Τσούνη.
Τι θα περιλαμβάνει η ατζέντα στον Λευκό Οίκο
Μια συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν, βεβαίως, απαιτεί και προσεκτική προετοιμασία στην ατζέντα.
Σε κάθε περίπτωση, θα συζητηθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις που είναι σε ιστορικό υψηλό, ενώ μένει να φανεί ποιο θα είναι το ακριβές περιεχόμενο αυτής της συζήτησης.
Τα ελληνοτουρκικά θα τεθούν επί τάπητος, με δεδομένο το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, με την Ελλάδα να εμπλέκεται ενεργά στο μέτωπο της Ερυθράς Θάλασσας με τη φρεγάτα ΥΔΡΑ.
Η συγκυρία της συνάντησης, βεβαίως, είναι ενδιαφέρουσα.
Ο μεν Τζο Μπάιντεν που έχει εκλογές μπροστά του επιθυμεί την ενεργό υποστήριξη της ελληνικής κοινότητας.
Ο κ. Μητσοτάκης που επίσης έχει εκλογές μπροστά του ζητά την ενεργό εμπλοκή της ομογένειας μέσω της επιστολικής ψήφου.
Και γενικά η Αθήνα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Ουάσιγκτον, με δεδομένο ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η επαναφορά Τραμπ στην αμερικανική προεδρία από το επόμενο έτος.
Την Κυριακή «προσγειώνεται» στην Αίγυπτο ο Μητσοτάκης
Μέχρι τότε, πάντως, υπάρχει επαρκής χρόνος και ο κ. Μητσοτάκης έχει μπροστά του ένα σημαντικό ταξίδι στην Αίγυπτο την Κυριακή, όπου θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει και με τον πρόεδρο Αλ Σίσι κατ’ ιδίαν.
Ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Κάιρο μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον προεδρεύοντα της Ε.Ε. πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κροο και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.
Για τους Ευρωπαίους είναι εξαιρετικά κρίσιμη η στήριξη της οικονομίας της Αιγύπτου, η οποία κλυδωνίζεται επικίνδυνα, με τελευταίο επεισόδιο τις επιθέσεις των Χούτι που έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις διελεύσεις πλοίων από το Σουέζ.
Γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι βάζουν στο τραπέζι ένα πακέτο 7,4 δισ., συνδυαστικά με τη βοήθεια που θα λάβει η Αίγυπτος από το ΔΝΤ.
Πλην όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητείται και η ενεργότερη συνεργασία της Αιγύπτου στο μεταναστευτικό, με δεδομένο ότι έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται οι ροές προς την Ευρώπη μέσω της Βόρειας Αφρικής.
Πηγή