Θεσσαλονίκη: Το Γενί Τζαμί κατάλληλο για μουσουλμανική προσευχή


Θεσσαλονίκη: Το Γενί Τζαμί κατάλληλο για μουσουλμανική προσευχή


Διαφ.


Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, αποφάσισε το Γενί Τζαμί, ένα σημαντικό μνημείο της περιόδου της Τουρκοκρατίας και του Ισλάμ να παραχωρηθεί για πρώτη φορά στους μουσουλμάνους για την τέλεση της προσευχής στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου (Eid al Fitr) στις 10 Απριλίου 2024.

Όπως επισημαίνει η kathimerini.gr, δεδομένης της λειτουργίας του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, δεν υφίσταται ανάγκη παραχώρησης χώρων από τον Δήμο Αθηναίων και τους όμορους δήμους για την τέλεση της προσευχής κατά την 10η Απριλίου. Ωστόσο, ειδικά για τις περιοχές της Ρόδου και της Θεσσαλονίκης θα δοθεί προς χρήση από τους μουσουλμάνους συμπολίτες και επισκέπτες της περιοχής, για την προσευχή της 10ης Απριλίου, το Τέμενος «Σουλεϊμανίγιε» και το Τέμενος «Γενί Τζαμί» αντίστοιχα. Ο ιμάμης θα επιλεγεί από το ελληνικό κράτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, στην Αττική εκτός από το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών λειτουργούν ακόμη 15 αδειοδοτημένα τζαμιά, ενώ τα ανεπίσημα υπολογίζονται σε 55 με 60. Στη Θράκη λειτουργούν περί τα 300 τζαμιά, και από ένα στην Κω, τη Ρόδο, τη Θήβα και τη Θεσσαλονίκη (στον τελευταίο όροφο της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ), ενώ το Γενί Τζαμί χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης.

Το Γενί Τζαμί κατάλληλο για μουσουλμανική προσευχή

Οι μουσουλμάνοι Ελληνες πολίτες είναι περίπου 125.000 και ζουν κατά κύριο λόγο στη Θράκη. Στην Αττική οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες και μετανάστες υπολογίζονται σε 250.000, με τη μεγαλύτερη κοινότητα να είναι η πακιστανική. Βεβαίως, πολλοί λιγότεροι υπάρχουν και σε διάφορες περιοχές της χώρας (Ηλεία, Κρήτη, Θήβα), για να καλύψουν τις ανάγκες των γεωργικών καλλιεργειών σε εργατικά χέρια.

Δεδομένης της λειτουργίας του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, δεν υφίσταται ανάγκη παραχώρησης χώρων από τον Δήμο Αθηναίων και τους όμορους δήμους.

Ετσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις ή σωματεία σε περιοχές της χώρας στις οποίες δεν λειτουργούν χώροι προσευχής για μουσουλμάνους, μπορούν να απευθυνθούν στους κατά τόπους δήμους, προκειμένου να τους παραχωρηθούν περίκλειστοι χώροι που θα εξυπηρετούν την τέλεση της προσευχής την 10η Απριλίου.

Διαβάστε επίσης: Στη δημοσιότητα για 1η φορά: O ιερός τόπος όπου προσευχήθηκε για τελευταία φορά ο Χριστός πριν την μαρτυρική σταύρωση

Να σημειωθεί ότι κατά τη νηστεία (περίπου από την Ανατολή έως τη Δύση του ηλίου) του Ραμαζανίου δεν επιτρέπεται η βρώση και η πόση οιασδήποτε τροφής ή υγρού (υφίστανται εξαιρέσεις που προβλέπονται αναλυτικά) και ότι οι ώρες προσευχής δεν είναι κοινές για όλη τη χώρα, αλλά διαφοροποιούνται.

Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλαντζής, η Ελλάδα από το 2011 παραχωρεί δωρεάν δημοτικούς χώρους σε μουσουλμάνους συμπολίτες μας για την τέλεση της προσευχής του Eid al Fitr και του Eid al Adha καθώς και ορισμένα τεμένη που όλο τον υπόλοιπο χρόνο λειτουργούν ως μνημεία, όπως το Σουλεϊμανίγιε στη Ρόδο ή το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη. «Δεν γνωρίζω άλλη ευρωπαϊκή χώρα που να πράττει κάτι τέτοιο. Επίσης, είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που κατασκεύασε και λειτουργεί με δικά της χρήματα ένα τέμενος στην πρωτεύουσά της. Και αυτό δεν το έχουμε κάνει για καμία άλλη θρησκευτική κοινότητα της Ελλάδας», τόνισε ο ίδιος. Παράλληλα, όπως συμπλήρωσε, «η Ελλάδα συντηρεί, δαπανώντας εκατομμύρια ευρώ, πολλά τεμένη που είναι μνημεία και ανήκουν στον πολιτιστικό της πλούτο. Το Τέμενος Ζινζιρλί στις Σέρρες ή το Τέμενος Σουλεϊμανίγιε στη Ρόδο είναι μόνο δύο παραδείγματα. Το υπουργείο Πολιτισμού κάνει μια εκπληκτική δουλειά. Η τεχνογνωσία των Ελλήνων αρχαιολόγων στη συντήρηση μνημείων είναι η κορυφαία παγκοσμίως».

Σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις περιστατικών εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, τα περιστατικά εις βάρος τζαμιών που έγιναν τα τελευταία 8 χρόνια αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό, περίπου το 1% του συνόλου, ενώ το 96% αφορά την Ορθόδοξη Εκκλησία και το 1,5% τον Εβραϊσμό.

Οπως παρατηρεί ο κ. Καλαντζής, «αυτά είναι τα γεγονότα και μιλούν από μόνα τους. Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία που εγγυάται και προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία όλων των πολιτών της. Συγχρόνως, όμως, γνωρίζει ότι πρέπει να προστατεύει τους πολίτες της από τον κίνδυνο κάθε είδους ριζοσπαστικοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής».

Μητσοτάκης σε Ερντογάν για μειονότητα Θράκης: «Είναι μουσουλμανική και εμείς διασφαλίζουμε την αρμονική συνύπαρξη» (video)

Αναφορά στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές τους δηλώσεις.

«Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του πολιτιστικού μας πλούτου […] Διατύπωσα τις προσδοκίες για τη βελτίωση της κατάστασης της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη», είπε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα για πρώτη φορά ύστερα από έξι χρόνια.

Μετά την τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε ξανά τον λόγο για ένα σχόλιο επί του ζητήματος των μειονοτήτων, όπως είπε ο πρωθυπουργός. «Για εμάς, και προσωπικά για εμένα, η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν – και αγωνιζόμαστε πάντα να διασφαλίζουμε στην πράξη – ίσες ευκαιρίες. Σε αυτήν την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος δικό μας, της ελληνικής έννομης τάξης, είναι να διασφαλίζουμε και να ενισχύσουμε αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, και όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, πως προς αυτήν την κατεύθυνση, η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν».

Μήνυμα Ερντογάν: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί»
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί» ανέφερε στο πρώτο του μήνυμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζητά η Ελλάδα και η Τουρκία να δώσουν το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο με τα κοινά βήματά τους.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας που να μην μπορεί να λυθεί.

Η ανάρτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ως εξής:

«Πραγματοποιήσαμε σήμερα την πέμπτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Αθήνα

Με τη Διακήρυξη των Αθηνών για Φιλία και Καλή Γειτονία, επιβεβαιώσαμε στο υψηλότερο επίπεδο τη βούλησή μας να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας.

Συμφωνούμε να αυξήσουμε τον όγκο των εμπορικών μας συναλλαγών από περίπου 5 δισ. δολάρια σε 10 δισ. δολάρια.

Στις συνομιλίες μας, επισημάναμε τη σημασία των συγκοινωνιακών έργων, όπως η κατασκευή δεύτερης γέφυρας στο συνοριακό πέρασμα των Ιψάλων-Κήπων.

Συζητήσαμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου.

Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ελληνική μειονότητα στη χώρα μας αποτελούν τα δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου.

Η ενίσχυση της ηρεμίας και της ευημερίας των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις μας.

Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί θα ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή.

Είναι ειλικρινής επιθυμία μας να επιλύσουμε τα υφιστάμενα προβλήματά μας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, καλής γειτονίας και κοινών προσπαθειών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία, το ίδιο κλίμα και ακόμη και τον ίδιο πολιτισμό σε πολλούς τομείς.

Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας.

Θέλουμε να δώσουμε το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο με κοινά βήματα που θα κάνουμε ως Τουρκία-Ελλάδα.

Σας λέω ειλικρινά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας που να είναι τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί».


Πηγή