ΗΠΑ: Ένα βήμα πριν την απαγόρευση του TikTok


ΗΠΑ: Ένα βήμα πριν την απαγόρευση του TikTok


Διαφ.


Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε εχθές με ψήφους 352 υπέρ και 65 κατά υπέρ ενός νομοσχεδίου που προβλέπει την απαγόρευση της χρήσης του TikTok στις ΗΠΑ, εάν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν διακόψει κάθε σχέση με τη μητρική εταιρεία του ByteDance, δηλαδή την Κίνα. Ουσιαστικά, υποχρεώνεται η κινεζική εταιρεία που διαχειρίζεται και ελέγχει την πλατφόρμα TikTok είτε να πουλήσει την εφαρμογή είτε να αποσυρθεί από τις ΗΠΑ.

Είναι μία από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις όπου ένα νομοσχέδιο υπερψηφίζεται και απο τα δύο κόμματα της Βουλής των Αντιπροσώπων, τα οποία συνήθως διαφωνούν. «Ανυπομονούμε να εργαστούμε από κοινού, προκειμένου αυτό το νομοσχέδιο να περάσει από τη Γερουσία και να υπογραφεί σε νόμο», επισημαίνουν σε μια κοινή ανακοίνωση οι γερουσιαστές Μαρκ Γουόρνερ και Μάρκο Ρούμπιο, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής και ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος αντίστοιχα.

ΗΠΑ: Ένα βήμα πριν την απαγόρευση του TikTok

«Πρόκειται για μια απαγόρευση. Ελπίζουμε πως η Γερουσία θα αναλογιστεί τα γεγονότα, οι γερουσιαστές θα ακούσουν τους ψηφοφόρους τους και θα συνειδητοποιήσουν τον αντίκτυπο στην οικονομία, τις επτά εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις και τους 170 εκατομμύρια Αμερικανούς που χρησιμοποιούν την υπηρεσία μας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος Tύπου του TikTok.

Τι λέει η εταιρεία

Από τη μεριά του το TikTok αντέκρουσε τους ισχυρισμούς των βουλευτών ότι το νέο νομοσχέδιο, εάν τελικά ψηφιστεί, θα αφήσει κάποια «παραθυράκια» για υπό όρους χρήση της εφαρμογής στη χώρα. «Αυτή η νομοθεσία έχει ένα προκαθορισμένο αποτέλεσμα: την πλήρη απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ», έγραψε η εταιρεία σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να στερήσει από 170 εκατ. Αμερικανούς (σ.σ. το σύνολο των χρηστών) το συνταγματικό τους δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση. Αυτό θα βλάψει εκατομμύρια επιχειρήσεις, θα στερήσει από τους καλλιτέχνες το κοινό και θα καταστρέψει τα προς το ζην αμέτρητων δημιουργών σε όλη τη χώρα».

Διαβάστε επίσης: Καταρρέει η Evergrande: Διατάχθηκε η εκκαθάριση του γίγαντα ακινήτων της Κίνας

Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Σου Τσέου, προσπάθησε να προγραμματίσει συναντήσεις της τελευταίας στιγμής με υψηλόβαθμα μέλη του Κογκρέσου, χωρίς όμως να καταφέρει κάτι. Η εταιρεία απέστειλε επίσης επιστολές σε πολλούς βουλευτές τη Δευτέρα κατηγορώντας τους ότι παρερμηνεύουν την καμπάνια του TikTok για κάλεσμα των χρηστών σε δράση, λέγοντας ότι είναι «προσβλητικό» για ένα εκλεγμένο πρόσωπο να περιφρονεί τις απόψεις των ψηφοφόρων που έχουν κατακλύσει τα γραφεία του Κογκρέσου με επιστολές και τηλεφωνήματα.

Σε ναυπηγείο του κόσμου μετατρέπεται η Κίνα

Στην κορυφή του κλάδου, σε ό,τι έχει να κάνει με τις νέες παραγγελίες πλοίων, βρέθηκαν τα κινεζικά ναυπηγεία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Clarkson Research.

Την ίδια ώρα, οι νοτιοκορεάτες ανταγωνιστές έμειναν πίσω, εξαιτίας -σε μεγάλο βαθμό- της συρρίκνωσης της παγκόσμιας ζήτησης.

Οι αριθμοί

Οι παγκόσμιες εκκρεμείς παραγγελίες νέων πλοίων ανήλθαν σε 9,13 εκατομμύρια CGT στα τέλη Ιανουαρίου, μειωμένες κατά 770.000 CGT σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι εκκρεμείς παραγγελίες της Κορέας ανήλθαν σε 37,58 εκατομμύρια CGT, ή το 34%, ενώ για την Κίνα, ήταν 49,19 εκατομμύρια CGT, αυξημένα κατά 30.000 CGT (0,06%).

Ο δείκτης Clarkson’s Newbuilding, ένα βαρόμετρο των μεταβολών των τιμών στα νεότευκτα πλοία, διαμορφώθηκε στις 162,51 στα τέλη Ιανουαρίου, αυξημένος κατά 8,25 μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Όπως ανέφερε η Clarkson Research την Τρίτη, τα ναυπηγεία της Νοτίου Κορέας κέρδισαν 640.000 ολική χωρητικότητα CGT (12 πλοία) τον περασμένο μήνα, αριθμός που αποτελεί το 33% των συνολικών παγκόσμιων παραγγελιών των 1,96 εκατομμυρίων CGT.

Από την πλευρά τους τα κινεζικά ναυπηγεία συγκέντρωσαν σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό από αυτό της Κορέας, κερδίζοντας παραγγελίες για 1,12 εκατομμύρια CGT (72 νέα πλοία), το 57% του παγκόσμιου συνόλου.

Όπως επισημαίνεται, η παγκόσμια ζήτηση τον Ιανουάριο μειώθηκε κατά 63% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.


Πηγή