«Βράζει» η κοινωνία – Μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα: Φουντώνουν οι αντιδράσεις μετά την πρόταση απαλλαγής του Μίχου για την κατηγορία του βι@σμού της 12χρονης


«Βράζει» η κοινωνία – Μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα: Φουντώνουν οι αντιδράσεις μετά την πρόταση απαλλαγής του Μίχου για την κατηγορία του βι@σμού της 12χρονης


Διαφ.


Εντείνονται οι αντιδράσεις μετά την πρόταση της εισαγγελέως να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών ο Ηλίας Μίχος για τις κατηγορίες του βιασμού και της μαστροπείας με θύμα το κορίτσι από τον Κολωνό, όταν ήταν στην τρυφερή ηλικία των 12 ετών.

Η εισαγγελική πρόταση έρχεται μετά από τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων για την υπόθεση που είχαν ως αποτέλεσμα να καθίσουν στο εδώλιο συνολικά 25 άτομα, μεταξύ των οποίων η μητέρα του παιδιού και ο Μίχος.

Με δεδομένο ότι η δίκη διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, τόσο η αποδεικτική διαδικασία, όσο και το σκεπτικό πάνω στο οποίο δόμησε την πρότασή της η εισαγγελέας δεν είναι γνωστά. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από νομικούς κύκλους συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τον νομικό χαρακτηρισμό του βιασμού, όσο και για την κατηγορία της μαστροπείας.

Συνεπώς, όπως εκτιμάται, στην ακροαματική διαδικασία δεν αποδείχθηκαν πέραν πάσης αμφιβολίας οι συγκεκριμένες κατηγορίες, που επισύρουν ακόμη και την ποινή των ισοβίων. Ειδικά για τη μαστροπεία κατά πληροφορίες, δεν αποδείχθηκε ότι ο Μίχος εξωθούσε στην πορνεία το κορίτσι εξασφαλίζοντας οικονομικό όφελος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, έχει συνεκτιμηθεί πλήθος μηνυμάτων τόσο ανάμεσα στον Μίχο και το παιδί, όσο και της μητέρας προς τον Μίχο. Σημαντικό στοιχείο, επίσης, είναι και η εισαγγελική κρίση ότι μαστροπός του παιδιού είναι η μητέρα του.

Υπενθυμίζεται, παρόλ΄ αυτά, ότι ο ίδιος ο Μίχος, απολογούμενος, είχε αποδεχθεί ότι είχε ερωτικές συνευρέσεις με το παιδί, που είναι αδιανόητο να δεχθεί κανείς, ότι στα 12 του χρόνια έχει κρίση για να συναινέσει σε ερωτική επαφή -πόσο μάλλον με κάποιον κατά σαράντα χρόνια μεγαλύτερό του.

Πάντως, οι ίδιοι κύκλοι επισήμαιναν ότι η εισαγγελική πρόταση δεν συνιστά απόφαση για το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (μετέχουν δικαστές και ένορκοι) ενώ η διαδικασία έχει ακόμη δρόμο, αφού αύριο ξεκινούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων.

Η πρόταση της εισαγγελέως, πάντως, επισύρει μεν ποινές κάθειρξης για τον Μίχο, αλλά «σπάει» τα ισόβια. Όλα αυτά τα δεδομένα προκαλούν εντεινόμενες αντιδράσεις που εκδηλώνονται τόσο στα social media, όσο και με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας -χθες και σήμερα στην Αθήνα, σήμερα στη Θεσσαλονίκη- αλλά ακόμη και στη βουλή, όπου υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και την αντιπολίτευση.

Η αρχή έγινε με τη μετωπική σύγκρουση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, τόσο για την υπόθεση της 12χρονης, όσο και για τη σκευωρία Novartis και τους Ποινικούς Κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ. ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας καταδίκασαν την εισαγγελική πρόταση, ενώ ακολούθησε νέος γύρος διαξιφισμών του κ. Φλωρίδη με τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σε όλες τις περιπτώσεις υπενθύμισε ότι η δίκη διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών και ότι ο στοιχειώδης σεβασμός στη δικαστική λειτουργία επιτάσσει να περιμένουμε μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαησ. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ποινή για τον βιασμό ανηλίκων μπορεί να φτάσει τα ισόβια ενώ σημείωσε ότι η απόπειρα βιασμού πήγε στα 20 έτη από τα 8 έτη.


Πηγή