ΕΣΥ: Ποιο είναι το κόστος των απογευματινών χειρουργείων – Αντιδράσεις γιατρών και νοσηλευτών
Αμφιλεγόμενο εξακολουθεί να παραμένει το θέμα των απογευματινών χειρουργείων, τα οποία ξεκίνησαν την εβδομάδα που διανυσαμε.
Ένα από τα ζητήματα που έχει προκύψει είναι και ο τσουχτερός τιμοκατάλογός τους.
Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και ο Πάνος Παπανικολάου, γ.γ. Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος μίλησαν για την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία.
«Δεν είναι δυνατόν υπουργός Υγείας να πανηγυρίζει γιατί κάποιος καθηγητής πανεπιστημιακός έκανε λέει τρεις και τέταρτο το μεσημέρι μία επέμβαση είκοσι λεπτών σε έναν ασθενή που περίμενε χρόνια σε λίστα. Το αντίθετο έπρεπε να κάνει ο υπουργός, να το ελέγξει. Για να δούμε πώς θα λυθεί το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής θα πρέπει να δούμε ποιος το δημιούργησε και το απαντάω εγώ. Το δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση, απόδειξη ότι στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας λειτουργεί το 60 με 70% των εξοπλισμένων χειρουργικών αιθουσών, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Εάν στελεχώσει η κυβέρνηση αυτές τις αίθουσες με νοσηλευτικό προσωπικό που λείπει δεν θα υπάρχει λίστα σε 3 μήνες», ανέφερε ο κ. Παπανικολάου.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε: «Πολλές προκηρύξεις βγαίνουν άγονες γιατί το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό», ενώ σχετικά με τις λίστες αναμονής που έχουν δημιουργηθεί εκτίμησε ο κ. Εξαδάκτυλος «ούτε τα απογευματινά χειρουργεία δεν θα τις μειώσουν στο βαθμό που επιθυμεί η κυβέρνηση ούτε θα καταστραφεί το ΕΣΥ όπως διατείνονται αυτοί που λένε ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα φέρουν την καταστροφή».
«Η κυβέρνηση κάνει τα απογευματινά χειρουργεία για δύο λόγους: πρώτον για να ενισχύσει το εισόδημα κάποιων μέσα στο ΕΣΥ και δίνει και μία ακόμη δυνατότητα στον άνθρωπο, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν ή στην λίστα αναμονής ή να πάει στον ιδιωτικό τομέα. Άρα εδώ έχουμε ελεύθερα τον γιατρό να επιλέγει αν θα το κάνει το απόγευμα και ελεύθερα να επιλέγει ο ασθενής αν θα πάει το απόγευμα. Για ένα σημείο μπορεί κάποιος να ανησυχήσει, αν δούμε αραιές λίστες το πρωί και πυκνές το απόγευμα, τότε έχουμε παθογένεια», πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Απογευματινά Χειρουργεία: Πόσο κοστίζουν και ποιες κατηγορίες αφορούν
Πραγματοποιήθηκαν εχθές τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας. Το Υπουργείο Υγείας προώθησε το μέτρο αυτό με σκοπό να αυξηθεί η δυναμικότητα του συστήματος και να καταστεί πιο ελκυστική η θέση του χειρουργού και του αναισθησιολόγου στο ΕΣΥ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά προέκυψαν από την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, περισσότεροι από 7.600 ασθενείς αναμένουν να προγραμματιστεί η επέμβασή τους για περισσότερο από ένα χρόνο στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, με τους ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους να επιμένουν πως τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν την ορθότητα της ρύθμισης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, συνολικά σε όλη τη χώρα περισσότεροι από 102.000 περιστατικά βρίσκονται στην αναμονή, εκ των οποίων τα 31.954 περιμένουν από 4 έως και 12 μήνες και τα 26.221 περισσότερους από 12 μήνες.
Με υπουργική απόφαση έχει καθοριστεί το συνολικό ποσό που θα καταβάλλουν εφεξής οι ασθενείς, το οποίο προκύπτει από τη βαρύτητα της επέμβασης.
Αναλυτικότερα, η ιδιωτική δαπάνη ξεκινά από τα 300 ευρώ (για πολύ μικρές επεμβάσεις) αυξάνεται στα 500 ευρώ για μικρές επεμβάσεις, διαμορφώνονται στα 900 – 1.200 ευρώ όταν το χειρουργείο χαρακτηρίζεται μεσαίο ή μεγάλο, ενώ για βαριές ή εξαιρετικά βαριές επεμβάσεις η ιδιωτική δαπάνη αγγίζει τα 1.600 και τα 2.000 ευρώ αντίστοιχα.
Έτσι για μια επέμβαση βουβωνοκήλης το κόστος των απογευματινών χειρουργείων δεν θα ξεπερνά τα 500 ευρώ ενώ για αρθροπλαστική γόνατος τα 1.600 ευρώ.
Είναι αξιοσημείωτο πάντως πως στον ιδιωτικό τομέα η ιδιωτική δαπάνη για τις συγκεκριμένες επεμβάσεις εκτιμάται σε 1.800 και 3.500 ευρώ αντίστοιχα.
Επιπλέον, το κόστος που θα επιβαρύνει τους ασθενείς για μια επέμβαση καταρράκτη διαμορφώνεται στα 300 – 500 ευρώ (πολύ μικρή ή μικρή επέμβαση) ενώ για μια χολοκυστεκτομή οι ασθενείς που θα επιλέγουν την απογευματινή ζώνη θα πρέπει να καταβάλουν από 500 ως 1.200 ευρώ (ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας).
Πηγή