Θεσσαλονίκη: Έβαψαν με σπρέι τον Πύργο του Τριγωνίου


Θεσσαλονίκη: Έβαψαν με σπρέι τον Πύργο του Τριγωνίου


Διαφ.


Άγνωστοι έβαψαν με σπρέι τον Πύργο του Τριγωνίου στην περιοχή της Άνω Πόλης στη Θεσσαλονίκη.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο TikTok, οι δράστες έγραψαν συνθήματα με κόκκινη μπογιά πάνω στον τοίχο του πύργου και απομακρύνθηκαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Διαβάστε επίσης: Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Ο διαρκής εφιάλτης μίας 17χρονης από διαδικτυακό της «φίλο» – Την πίεζε να ακρωτηριάσει τα γεννητικά της όργανα

Στη βόρεια άκρη του ανατολικού τείχους της Θεσσαλονίκης βρίσκεται ο δεύτερος σημαντικότερος πύργος της πόλης που χτίστηκε στο τέλος του 15ου αιώνα, σχεδόν την ίδια χρονική περίοδο με τον Λευκό Πύργο που κατείχε τη νότια άκρη του.

Τα δύο φρούρια έχουν εντυπωσιακές αρχιτεκτονικές και μορφολογικές ομοιότητες, με τη διαφορά στον τρόπο που θεμελιώνεται ο πύργος του Τριγωνίου στο κατηφορικό έδαφος της Άνω Πόλης.

Οι εικόνες ντροπής που άφησαν πίσω τους οι δράστες, κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο κυκλικός πύργος αντικατέστησε παλιότερο τετράπλευρο πύργο που τον ενσωμάτωσε στη νέα μορφή του. Εκτός από το βυζαντινό όνομα, ονομαζόταν και “πύργος της αλύσεως”, “Τζιντζιρλή κουλέ” και “Κουσακλή κουλέ”.

Μετά τον 18ο αιώνα ο πύργος του Τριγωνίου, λόγω της οχυρής δόμησής του, χρησίμευε για την αποθήκευση πυρίτιδας και όπλων. Ο χώρος μπροστά στην πύλη του πύργου είναι διάσημος τόπος θέας, καθώς από ‘κει απολαμβάνει κανείς το πανόραμα της πόλης και του Θερμαϊκού έως τον Όλυμπο.

Θεσσαλονίκη: Το Γενί Τζαμί κατάλληλο για μουσουλμανική προσευχή

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, αποφάσισε το Γενί Τζαμί, ένα σημαντικό μνημείο της περιόδου της Τουρκοκρατίας και του Ισλάμ να παραχωρηθεί για πρώτη φορά στους μουσουλμάνους για την τέλεση της προσευχής στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου (Eid al Fitr) στις 10 Απριλίου 2024.

Όπως επισημαίνει η kathimerini.gr, δεδομένης της λειτουργίας του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, δεν υφίσταται ανάγκη παραχώρησης χώρων από τον Δήμο Αθηναίων και τους όμορους δήμους για την τέλεση της προσευχής κατά την 10η Απριλίου. Ωστόσο, ειδικά για τις περιοχές της Ρόδου και της Θεσσαλονίκης θα δοθεί προς χρήση από τους μουσουλμάνους συμπολίτες και επισκέπτες της περιοχής, για την προσευχή της 10ης Απριλίου, το Τέμενος «Σουλεϊμανίγιε» και το Τέμενος «Γενί Τζαμί» αντίστοιχα. Ο ιμάμης θα επιλεγεί από το ελληνικό κράτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, στην Αττική εκτός από το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών λειτουργούν ακόμη 15 αδειοδοτημένα τζαμιά, ενώ τα ανεπίσημα υπολογίζονται σε 55 με 60. Στη Θράκη λειτουργούν περί τα 300 τζαμιά, και από ένα στην Κω, τη Ρόδο, τη Θήβα και τη Θεσσαλονίκη (στον τελευταίο όροφο της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ), ενώ το Γενί Τζαμί χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης.

Το Γενί Τζαμί κατάλληλο για μουσουλμανική προσευχή

Οι μουσουλμάνοι Ελληνες πολίτες είναι περίπου 125.000 και ζουν κατά κύριο λόγο στη Θράκη. Στην Αττική οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες και μετανάστες υπολογίζονται σε 250.000, με τη μεγαλύτερη κοινότητα να είναι η πακιστανική. Βεβαίως, πολλοί λιγότεροι υπάρχουν και σε διάφορες περιοχές της χώρας (Ηλεία, Κρήτη, Θήβα), για να καλύψουν τις ανάγκες των γεωργικών καλλιεργειών σε εργατικά χέρια.

Δεδομένης της λειτουργίας του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, δεν υφίσταται ανάγκη παραχώρησης χώρων από τον Δήμο Αθηναίων και τους όμορους δήμους.

Ετσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις ή σωματεία σε περιοχές της χώρας στις οποίες δεν λειτουργούν χώροι προσευχής για μουσουλμάνους, μπορούν να απευθυνθούν στους κατά τόπους δήμους, προκειμένου να τους παραχωρηθούν περίκλειστοι χώροι που θα εξυπηρετούν την τέλεση της προσευχής την 10η Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι κατά τη νηστεία (περίπου από την Ανατολή έως τη Δύση του ηλίου) του Ραμαζανίου δεν επιτρέπεται η βρώση και η πόση οιασδήποτε τροφής ή υγρού (υφίστανται εξαιρέσεις που προβλέπονται αναλυτικά) και ότι οι ώρες προσευχής δεν είναι κοινές για όλη τη χώρα, αλλά διαφοροποιούνται.

Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλαντζής, η Ελλάδα από το 2011 παραχωρεί δωρεάν δημοτικούς χώρους σε μουσουλμάνους συμπολίτες μας για την τέλεση της προσευχής του Eid al Fitr και του Eid al Adha καθώς και ορισμένα τεμένη που όλο τον υπόλοιπο χρόνο λειτουργούν ως μνημεία, όπως το Σουλεϊμανίγιε στη Ρόδο ή το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη. «Δεν γνωρίζω άλλη ευρωπαϊκή χώρα που να πράττει κάτι τέτοιο. Επίσης, είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που κατασκεύασε και λειτουργεί με δικά της χρήματα ένα τέμενος στην πρωτεύουσά της. Και αυτό δεν το έχουμε κάνει για καμία άλλη θρησκευτική κοινότητα της Ελλάδας», τόνισε ο ίδιος. Παράλληλα, όπως συμπλήρωσε, «η Ελλάδα συντηρεί, δαπανώντας εκατομμύρια ευρώ, πολλά τεμένη που είναι μνημεία και ανήκουν στον πολιτιστικό της πλούτο. Το Τέμενος Ζινζιρλί στις Σέρρες ή το Τέμενος Σουλεϊμανίγιε στη Ρόδο είναι μόνο δύο παραδείγματα. Το υπουργείο Πολιτισμού κάνει μια εκπληκτική δουλειά. Η τεχνογνωσία των Ελλήνων αρχαιολόγων στη συντήρηση μνημείων είναι η κορυφαία παγκοσμίως».

Σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις περιστατικών εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, τα περιστατικά εις βάρος τζαμιών που έγιναν τα τελευταία 8 χρόνια αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό, περίπου το 1% του συνόλου, ενώ το 96% αφορά την Ορθόδοξη Εκκλησία και το 1,5% τον Εβραϊσμό.

Οπως παρατηρεί ο κ. Καλαντζής, «αυτά είναι τα γεγονότα και μιλούν από μόνα τους. Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία που εγγυάται και προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία όλων των πολιτών της. Συγχρόνως, όμως, γνωρίζει ότι πρέπει να προστατεύει τους πολίτες της από τον κίνδυνο κάθε είδους ριζοσπαστικοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής».


Πηγή