Ευρωπαϊκό «ραντεβού» στο Κάιρο για μεταναστευτικό και ενέργεια – Ο ρόλος της Αιγύπτου


Ευρωπαϊκό «ραντεβού» στο Κάιρο για μεταναστευτικό και ενέργεια – Ο ρόλος της Αιγύπτου


Διαφ.


Την Αίγυπτο επισκέπτονται σήμερα Κυριακή (17/03) η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός της χώρας μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, η ιταλίδα ομόλογός του, Τζόρτζια Μελόνι, ο βέλγος Σαρλ Μισέλ και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η ατζέντα των θεμάτων είναι πλούσια, με το μεταναστευτικό και την ενέργεια να είναι τα επίκεντρα θέματα της συνάντησης.

Διαβάστε επίσης: Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ: Στο Τζιμπουτί ο διοικητής Υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης – Η εξέλιξη της αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα

Δεδομένο είναι πως ο ρόλος της Αιγύπτου στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου και της Αφρικής εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων θεωρείται σημαντικός και αυτό πιστοποιείται και από τη σημερινή επίσκεψη.

Η Αίγυπτος θεωρείται, άλλωστε, αξιόπιστος εταίρος με στρατηγική σημασία για ολόκληρη την Ε.Ε σε πληθώρα από τομείς.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει εδώ και καιρό τη σημασία της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Αίγυπτο και την προώθηση συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ε.Ε και την Αίγυπτο.

Οι εξελίξεις, μάλιστα, στη Γάζα και οι προκλήσεις που προκύπτουν, όπως παραδείγματος χάριν οι μεταναστευτικές ροές, καθιστούν τον ρόλο του Κάιρο όλο και περισσότερο κομβικό.

Άρα, η σημερινή συνάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ευρωπαίων ηγετών με τον πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Σίσι έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ηγέτη της Αιγύπτου Αλ Σισι
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΗΣ/EUROKINISSI)

Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί ένα πολύ σημαντικό πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας- πού θα καλύπτει τη μετανάστευση αλλά και άλλα πεδία συνεργασίας- το οποίο θα ξεπερνά τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης – ο οποίος είχε μετάσχει και στη «Διάσκεψη Κορυφής για την Ειρήνη» για την Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο στο Κάιρο – θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου.

Αυτό που υπογραμμίζεται από την κυβερνητική πλευρά είμαι πως η Ελλάδα διατηρεί άριστο επίπεδο σχέσεων με την Αίγυπτο, με την οποία έχουν κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την εξεύρεση λύσεων για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Ελλάδα έχει συνάψει από το 2022 συμφωνία με την Αίγυπτο για τη μετανάστευση και την κινητικότητα.

Παράλληλα η ελληνική πλευρά ήταν η πρώτη που ανέδειξε την στρατηγική σημασία της Αιγύπτου και για την μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη με το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) που μπορεί να μεταφέρει καθαρή ενέργεια στην Ε. Ε. και το οποίο εντάχθηκε στα πρότζεκτ κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία των «27» για οικονομική βοήθεια ύψους 50 δισ. στην Ουκρανία – Η χώρα που αρνήθηκε (video)

Σε συμφωνία κατέληξαν οι «27» στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, για ένα πρόσθετο πακέτο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε πως «και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό εξασφαλίζει σταθερή, μακροπρόθεσμη και προβλέψιμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και ευθύνη για τη στήριξη της Ουκρανίας- γνωρίζουμε τι διακυβεύεται».

Προηγήθηκε πολυμερής συνάντηση ηγετών χωρών της ΕΕ με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν, που συγκάλεσε πριν από την έναρξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής ο Σαρλ Μισέλ.

Στη συνάντηση, που σκοπό είχε να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Βίκτορ Ορμπάν στο οικονομικό πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ την τετραετία 2024-2027, συμμετείχαν ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη», γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ. Η ανάρτηση συνοδεύεται από μία φωτογραφία με όλους τους ηγέτες που μετέχουν στη συνάντηση, γύρω από ένα οβάλ τραπέζι και τον Βίκτορ Ορμπάν να σκύβει το κεφάλι.


Πηγή