«Κι ο Μητσοτάκης… τον χαλβά του» – Ο ΣΥΡΙΖΑ εύχεται «καλή Σαρακοστή» με καυστικό βίντεο για την ακρίβεια


«Κι ο Μητσοτάκης… τον χαλβά του» – Ο ΣΥΡΙΖΑ εύχεται «καλή Σαρακοστή» με καυστικό βίντεο για την ακρίβεια


Διαφ.


Με αιχμηρή διάθεση αποφάσισε φέτος ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να ευχηθεί για την «ακριβότερη Σαρακοστή της δεκαετίας», όπως την χαρακτήρισε.

Διαβάστε επίσης για την τελευταία δημοσκόπηση της MARC που δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάζει «ρυθμούς».

Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στο iSYRIZA πέρα από τις ευχές για «καλά κούλουμα σε όλες και όλους και καλή Σαρακοστή», το κόμμα αναφέρεται και στο ότι: «η πιο ακριβή Σαρακοστή είναι η φετινή, με τις τιμές στα ράφια, να καταδεικνύουν ότι και τα τελευταία μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έχουν αποτύχει».

Έπειτα, προσθέτει πως «ούτε πασχαλινό φιλοδώρημα δεν θα δώσει σε εκείνους που βρίσκονται σε απόλυτη ανέχεια, όπως δήλωσε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του».

Στο τέλος, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τον κόσμο αν έχει βγει εκτός προϋπολογισμού και εαυτού με την ακρίβεια να δει το βίντεο που δημοσιεύει.

Να σημειωθεί ότι το βίντεο τιτλοφορείται ως «σαρακοστή με ακρίβεια: Κι ο Μητσοτάκης… τον χαλβά του!».

Στα ύψη φέτος οι τιμές για το τραπέζι της Σαρακοστής

Απο «χρυσάφι» θα είναι αποτελούμενο το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι για τους καταναλωτές, καθώς διπλάσιες θα είναι οι τιμές σε κάποια προϊόντα σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις τιμές σε θαλασσινά τον περασμένο Φεβρουάριο δείχνουν – προς μεγάλη έκπληξη – ότι τα φρέσκα είναι ακριβότερα, ενώ τα κατεψυγμένα φθηνότερα από πέρσι.

Η εικόνα των τιμών είναι αξιοπερίεργη και μυρίζει αισχροκέρδεια, καθώς σύμφωνα με το crash test των τιμών της «Ημερησίας» οι τιμές θα έπρεπε να ήταν υψηλότερες στα καταψυγμένα θαλασσινά λόγω των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα και των υψηλών μεταφορικών.

Παρόλα αυτά τα φρέσκα θαλασσινά φαίνεται να είναι αυτά που σημειώνουν 2,77% αύξηση στην τιμή του σε σχέση με πέρσι.

Crash test τιμών

Φυσικά, πρέπει να ενσωματωθούν στο σύστημα και οι τιμές του Μαρτίου, που πιθανότατα θα είναι αυξημένες παντού, δεδομένου ότι είμαστε πλέον πολύ εγγύτερα στην Καθαρά Δευτέρα, ωστόσο η πορεία των τιμών τον Φεβρουάριο είναι ενδεικτική.

Αν λοιπόν δεν αυξάνονται στην λιανική τα κατεψυγμένα που έρχονται από μακριά, πώς αυξάνονται και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό οι τιμές των νωπών ψαριών και θαλασσινών;

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως ακριβώς λόγω της ανάφλεξης στην Ερυθρά Θάλασσα, οι Έλληνες εισαγωγείς κατεψυγμένων θαλασσινών αναζήτησαν πρώτη ύλη από άλλες αγορές πλην της Ασίας και ειδικότερα στη Ν. Αμερική, κάτι που βοήθησε ώστε να μην εμφανιστούν ελλείψεις, κάτι που θα οδηγούσε εκ νέου στα ύψη τις τιμές.

Οι φετινές αυξήσεις

Τα στοιχεία, λοιπόν, αποκαλύπτουν τις εξής διαφορές:

  • Θαλασσινά κατεψυγμένα: – 4% (φτηνότερα φέτος από πέρσι)
  • Φρέσκα θαλασσινά: +2,77% (ακριβότερα φέτος από πέρσι)
  • Κατεψυγμένα ψάρια: 0%
  • Ψάρια νωπά: +14% (πολύ ακριβότερα φέτος από πέρσι).

Πηγή