Καθάρα Δευτέρα: Πολύχρωμος ο ουρανός από τους χαρταετούς


Καθάρα Δευτέρα: Πολύχρωμος ο ουρανός από τους χαρταετούς


Διαφ.


Από νωρίς το πρωί κόσμος έχει ξεχυθεί σε λόφους και παραλίες για να πετάξει χαρταετούς, τηρώντας για άλλη μια χρονιά το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας.

Μάθετε επίσης τι γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα και γιατί έχει αυτήν την ονομασία

Ο καλός καιρός και το αεράκι βοήθησαν για να υψωθούν οι χαρταετή, με αποτέλεσμα οικογένειες και παρέες να μπορούν να απολαύσουν την ημέρα που σηματοδοτεί, κιόλας, την έναρξη της νηστείας.

Λόφος Φιλοπάππου

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος ο Λόφος τοπυ Φιλοπάππου έχει ξεχυλίσει από παιδικές φωνές και χαμόγελα.

Ο ουρανός πάνω από το Κέντρο της Αθήνας έχει «φορέσει τα καλά» του.

Λόφος Φιλοπάππου

Λόφος Φιλοπάππου

Λόφος Φιλοπάππου

Από τη σημερινή μέρα, φυσικά, και δε θα έλειπε το τραγούδι και ο χορός.

Mε παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια γιορτάζουν οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν στου Φιλιοπάππου, ενώ θα μοιραστούν 2.000 μερίδες με λαγάνα, ελιές και χαλβά.

Το παρόν έδωσε και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Λόφος Φιλοπάππου

Χάρης Δούκας

Στη παραλία της Φρεαττύδας

Τα πράγματα δεν είναι και πολύ διαφορετικά στην παραλία της Φρεαττύδας, όπου όπως μπορούμε να δούμε και από τις φωτογραφίες σφύζει από ζωή.

Παραλία Φρεαττύδας

Παραλία Φρεαττύδας

Τα παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας είναι προσφορά της ΠΑΕ Ολυμπιακός, με μικρούς και μεγάλους να συρρέουν στην Φρεαττύδα τόσο για τη λαγάνα, όσο και για το πέταγμα του χαρταετού.

Από τον δήμο Πειραιά έχει στηθεί ένα παραδοσιακό γλέντι, με τη Γωγώ Τσαμπά να δίνει τον ρυθμό, ενώ δεν έλειψαν και οι πιο τολμηροί που επιχείρησαν μια βουτιά στα δροσερά νερά του Σαρωνικού.

Παραλία Φρεαττύδας

Παραλία Φρεαττύδα

Παραλία Φρεαττύδα

4 ανοιχτοί χώροι της Αθήνας για μια αξέχαστη Καθαρά Δευτέρα

Μια εβδομάδα έμεινε για τον φετινό εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας κι αν είσαι από αυτούς που ακόμα δεν έχουν κλείσει κάποιο τριήμερο ή έστω μια μονοήμερη εκδρομή σε κάποιον κοντινό προορισμό, μην ανησυχείς. Μπορεί η πόλη μας να φημίζεται περισσότερο για το αστικό τοπίο της, διαθέτει όμως και αρκετούς ανοιχτούς, πράσινους χώρους για να περάσεις την ανοιξιάτικη αυτή μέρα όπως ακριβώς πρέπει.

Το AthensMagazine είναι εδώ για να σου προτείνει 4 μαγικά σημεία στην πόλη, για να συνδυάσεις μοναδικά τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας με την ομορφιά της αθηναϊκής φύσης, να απολαύσεις τα σαρακοστιανά σου και να πετάξεις το χαρταετό σου στον ανοιχτό αστικό ουρανό.

Λόφος Φιλοπάππου

Αυτό το φυσικό πάρκο στη καρδιά της Αθήνας είναι αδιαμφισβήτητα ο ιδανικός προορισμός να επισκεφτεί κανείς αν αναζητά τη χαλάρωση, την ηρεμία και την επαφή με τη φύση. Ο λόφος, ωστόσο, είναι εδώ και πολλά χρόνια και άρρηκτα συνδεδεμένος με τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας και το πέταγμα του «πατροπαράδοτου» χαρταετού. Πράγμα λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για έναν μεγάλο πνεύμονα πρασίνου με καθαρό αέρα, πλούσια βλάστηση, πυκνά δέντρα, πολύχρωμα λουλούδια, φιδωτά μονοπάτια και, φυσικά, άπειρα αρχαία κατάλοιπα. Πολλές Κυριακές, πόσο μάλλον την Καθαρά Δευτέρα, σε αυτόν τον τεράστιο ανοιχτό χώρο θα συναντήσετε πολλές παρέες και οικογένειες να κάνουν πικ νικ απολαμβάνοντας την εκπληκτική θέα που προσφέρει το μέρος.


Πάρκο Καισαριανής

Ακόμη έναν αγαπημένο προορισμό των Αθηναίων αποτελεί το Πάρκο της Καισαριανής, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού και θα το βρεις ανεβαίνοντας τη λεωφόρο Αντιστάσεως. Εκεί βρίσκεται και το δημοφιλές, ιστορικό «Σκοπευτήριο της Καισαριανής». Οποιαδήποτε μέρα κι αν θελήσεις να επισκεφτείς το πάρκο, να ξέρεις πως σίγουρα δεν πρόκειται να βαρεθείς. Βόλτες στα μονοπάτια του πάρκου, πεζοπορία, πικ νικ, παιχνίδια για τα παιδιά, εξερεύνηση, φαγητό ή καφές είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που σου προσφέρονται εδώ, με φόντο τη θέα της πόλης που φτάνει μέχρι και τον Πειραιά. Πώς θα γινόταν αυτό να μην είναι το κατάλληλο μέρος για να περάσεις την Καθαρά Δευτέρα με φίλους και οικογένεια;


Προφήτης Ηλίας, Ηλιούπολη

Συνεχίζουμε με ακόμη ένα υπέροχο μέρος στις παρυφές του Υμηττού, ένα κανονικό δάσος που σίγουρα πρωταγωνιστεί στον κατάλογο με «τα καλύτερα μέρη της Αθήνας για να γιορτάσει κανείς την Καθαρά Δευτέρα». Ο λόγος για τον Προφήτη Ηλία, στην Ηλιούπολη, έναν ιδανικό συνδυασμό φύσης και πνεύματος, έναν χώρο γεμάτο ηρεμία και ανανέωση. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου μέρους είναι πως την Καθαρά Δευτέρα δεν κατακλύζεται μόνο από απλούς επισκέπτες που θέλουν να γιορτάσουν, να γευτούν τα νηστίσιμα εδέσματα της ημέρας, να κάνουν βόλτα ανάμεσα στα ατέλειωτα πεύκα και να πετάξουν ψηλά το χαρταετό τους. Επιλέγεται και από πολλούς συλλόγους, οι οποίοι συχνά πραγματοποιούν παραδοσιακές εκδηλώσεις με χορό, τραγούδι και γλέντι μέχρι αργά. Αν είσαι κι εσύ αυτός ο τύπος, μια επίσκεψη αρκεί και θα μας θυμηθείς!


Άλσος Περιστερίου

Πολλοί θα χαρακτήριζαν το Άλσος Περιστερίου, ως έναν καλά κρυμμένο θησαυρό φύσης και πολιτισμού, τοποθετημένο ακριβώς στην καρδιά της πόλης. Έναν τεράστιας έκτασης (60 στρέμματα) χώρο γεμάτο πράσινο και καθαρό αέρα. Κακά τα ψέματα, την Καθαρά Δευτέρα το Άλσος θα έχει σίγουρα πολύ κόσμο, αλλά όχι και τόσο για να μην απολαύσετε και εσείς μια ξεχωριστή γιορτινή εμπειρία. Έχει, άλλωστε ήδη φροντίσει γι’ αυτό ο Δήμος Περιστερίου, που ένεκα της ημέρας προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό δωρεάν σαρακοστιανά, λαγάνες, κρασί, όλα με τη συνοδεία των ανάλογων τραγουδιών.


Πηγή