Έρχεται το Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται και πως υπολογίζεται (video)


Έρχεται το Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται και πως υπολογίζεται (video)


Διαφ.


Οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου που απασχολήθηκαν από την περίοδο 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου αναμένεται αναμένεται να λάβουν το Δώρο Πάσχα.

Πιο συγκεκριμένα, πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα:

Αφορά μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Εάν η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:

Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

 Έρχεται το Δώρο Πάσχα: πότε πληρώνεται και πως υπολογίζεται

Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ τον ασφαλιστικό φορέα.

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Δείτε επίσης: Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη: Επίδομα 1.800 ευρώ τον μήνα για χιλιάδες εργαζόμενους

Πότε πληρώνεται το Δώρο Πάσχα

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται συνήθως τη Μεγάλη Τετάρτη, φέτος δηλαδή την 1η Μαΐου, αλλά οι εργοδότες μπορούν να το καταβάλλουν και νωρίτερα, αν το επιθυμούν.

Μπορείτε να το υπολογίσετε εδώ: https://www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php.

Υπάρχουν χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται. Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές. Δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας)

Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Κατ’ αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.

Πασχαλινή «ανάσα»: Στα σκαριά έκτακτο επίδομα με εκατομμύρια δικαιούχους

Επίδομα προ των πυλών: Ξεκίνησαν από νωρίς οι συζητήσεις για την πιθανότητα χορήγησης ενός έκτακτου «Δώρου Πάσχα 2024» σε ευάλωτες ομάδες, όπως συνταξιούχοι, άνεργοι, δικαιούχοι επιδόματος παιδιού, και άλλες.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκη, ξεκαθάρισε ότι υπό δύο προϋποθέσεις θα μπορεί να δοθεί και φέτος ένα επιπλέον επίδομα, αλλά λίγες μόνο ώρες μετά, ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης «έκαψε» το συγκεκριμένο σενάριο. Τι ισχύει τελικά; Ένα μεγάλο «ναι μεν, αλλά».

Ο κ. Χατζηδάκης έθεσε δύο προϋποθέσεις, που εάν επιβεβαιωθούν, τότε δεν αποκλείεται να «ξεκλειδώσει» νέες ενισχύσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εάν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε υπέρβαση θετική σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, είμαστε εδώ για να επιστρέψει το υπερβάλλον πίσω στην κοινωνία».

Το θετικό στοιχείο που ενισχύει την πιθανότητα νέου επιδόματος, είναι το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, στις εκτιμήσεις της που δόθηκαν στη δημοσιότητα στα τέλη Δεκεμβρίου, είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ενισχυθεί ελαφρά το 2024 και το 2025, φτάνοντας το 2,5% από 2,4% το 2023.

Παρόλα αυτά, όμως, ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης έσπευσε αμέσως, να βάλει «φρένο» σε τέτοια σενάρια, λέγοντας πως «δεν έχει ακούσει κάτι». Μάλιστα, εμφανίστηκε αντίθετος σε τέτοιου είδους πολιτικές. «Οι καλύτερες διαδικασίες στήριξης των εισοδημάτων είναι αυτές που έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα» υπογράμμισε.

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι πως φαίνεται, ότι το οικονομικό επιτελείο «ζυγίζει» το δημοσιονομικό κόστος για τυχόν νέες παρεμβάσεις. Πότε θα γνωρίζουμε περισσότερα; Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η χορήγηση νέας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στα ευάλωτα νοικοκυριά θα ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος Μαρτίου, οπότε και θα γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν, ποιοι και πόσα θα πάρουν.

Στο σενάριο νέου έκτακτου επιδόματος, η πληρωμή του θα πρέπει να αναμένεται στο τέλος Απριλίου, και συγκεκριμένα μέσα στη Μ. Εβδομάδα.

Ποιοι θα πάρουν έκτακτο «Δώρο Πάσχα 2024»

Πάντως, πέρσι το Πάσχα, παρότι είχε διαρρεύσει ένα παρόμοιο σενάριο, το επίδομα είχε «κοπεί» από αρκετές ευάλωτες ομάδες και είχε δοθεί ένα ποσό -κλιμακωτά- μόνο στους συνταξιούχους που δεν είχαν πάρει αύξηση στη σύνταξή τους λόγω προσωπικής διαφοράς.

Αντίθετα, όμως, τα Χριστούγεννα του 2023 δόθηκε «επιταγή ακρίβειας» – που ονομάστηκε επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης- σε περισσότερες ομάδες.

Συγκεκριμένα, τα ποσά μοιράστηκαν ως εξής σε πάνω από δύο εκατομμύρια δικαιούχους:

Από 175 ευρώ έως 1.400 ευρώ έλαβαν οι 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ.
Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ έλαβαν 1.055.000 συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά και κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ.
Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ έλαβαν 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος έλαβαν 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου επιδόματος.
Έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ έλαβαν 225.000 δικαιούχοι λοιπών επιδομάτων του e-ΕΦΚΑ.


Πηγή