Εφορία: Ξεκινάει από σήμερα η νέα εφαρμογή για τις οικονομικές συναλλαγές


Εφορία: Ξεκινάει από σήμερα η νέα εφαρμογή για τις οικονομικές συναλλαγές


Διαφ.


Δρομολογείται από την ΑΑΔΕ εφαρμογή με σκοπό να διευκολύνει τους φορολογουμένους. Θα παρουσιαστεί εντός της εβδομάδας και θα προσφέρει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις σε μία μόνο εφαρμογή να διεκπεραιώνουν όλες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως π.χ να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για προθεσμίες που τους αφορούν, να εκδίδουν τιμολόγια και δελτία αποστολής και να πληρώνουν τους φόρους τους.

Στα σχέδια της εφορίας είναι η εφαρμογή να περιλαμβάνει και έναν ψηφιακό βοηθό κατά τα πρότυπα του mAIgov της ψηφιακής πύλης του δημοσίου, gov.gr. Ο ψηφιακός βοηθός της ΑΑΔΕ θα μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις φορολογικού ενδιαφέροντος και έπειτα να εκδίδει δικαιολογητικά και πιστοποιητικά.

Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ – Κλείνει η εφαρμογή Ε9 (video)

Το νέο app της ΑΑΔΕ θα υποστηρίζει τις εξής υπηρεσίες:

Πληρωμή φόρων. Με τη χρήση του συστήματος IRIS, οι πληρωμές σε λίγα δευτερόλεπτα θα περνούν στην καρτέλα του φορολογούμενου ενώ ένα σύστημα ειδοποιήσεων θα διασφαλίζει ότι ο φορολογούμενος δεν άφησε απλήρωτους τους φόρους, επειδή ξέχασε την προθεσμία.
Επιστροφές φόρων και κέρδη. Εκτός από τις υποχρεώσεις πληρωμών (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ρυθμίσεις δόσεων) η εφαρμογή θα ενημερώνει και για τυχόν επιστροφές φόρου ή κέρδη από φορολοταρία.
Έγγραφα και πιστοποιητικά. Δεν θα χρειάζεται να εκδίδονται κάθε φορά που τα χρειάζεται ο φορολογούμενος αλλά θα αποθηκεύονται στην εφαρμογή.
Τιμολόγια. Επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα μπορούν μέσω του κινητού τους τηλεφώνου να εκδίδουν τιμολόγια δωρεάν για όσους εγγραφούν στην εφαρμογή. Τα τιμολόγια αποθηκεύονται αυτόματα και διαβιβάζονται στα ηλεκτρονικά βιβλία.
Ψηφιακά δελτία αποστολής. Σταδιακά θα γίνουν υποχρεωτικά σε όλη την αγορά ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος , καθώς τα χάρτινα δελτία αποστολής συνεχίζουν να αφήνουν ανοιχτές τρύπες φοροδιαφυγής. Θα εκδίδονται και θα αποστέλλονται επίσης μέσω της εφαρμογής.
Η ΑΑΔΕ έχει δρομολογήσει τη λειτουργία ενός νέου αυτοματοποιημένου συστήματος μέσω του οποίου θα ελέγχονται κεντρικά οι προϋποθέσεις τήρησης των ρυθμίσεων και απώλειας των ρυθμίσεων που δεν τηρούνται. Με την νέα εφαρμογή στα κινητά, οι οφειλέτες θα ειδοποιούνται έγκαιρα για το υπόλοιπο των δόσεων της ρύθμισης και για περιπτώσεις απώλειας κάποιας από τις τρέχουσες ρυθμίσεις. Όταν ο οφειλέτης δεν πληρώσει μία δόση το σύστημα θα ενημερώνεται αυτόματα και στη συνέχεια θα στέλνει μήνυμα στον υπόχρεο για τη δόση που δεν κατέβαλε αλλά και για τις κυρώσεις που θα υποστεί εφόσον χάσει τη ρύθμιση.

Συγκεκριμένα ο συναγερμός της εφορίας θα ενεργοποιείται:

Όταν ο οφειλέτης δεν έχει πληρώσει εμπρόθεσμα μία μηνιαία δόση της ρύθμισής του και βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας και της επόμενης δόσης. Στην περίπτωση αυτή, το σύστημα θα τον ειδοποιεί ότι εάν δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα και δεύτερη συνεχόμενη δόση, θα τεθεί εκτός ρύθμισης.
Όταν βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας υποβολής μιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή μιας δήλωσης ΦΠΑ και δεν την έχει ακόμη υποβάλει, δεδομένου ότι και σε περίπτωση μη υποβολής δηλώσεων, μια ρύθμιση μπορεί να χαθεί.

Eφορία: «Ραβασάκια» σε 1.500 φορολογούμενους που δήλωσαν εισόδημα έως 10.000 ευρώ αλλά υπέρογκες δαπάνες

Μηνύματα έχουν αρχίσει να λαμβάνουν 1.500 φορολογούμενοι προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τα όσα έχουν δηλώσει στην εφορία για το 2022.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για φορολογούμενους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι δήλωσαν εισόδημα στην εφορία έως 10.000 ευρώ, κάτι που δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις υπέρογκες δαπάνες τους, που σε περιπτώσεις ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ.

Δείτε επίσης: Έχεις “μαύρα” λεφτά; Την πάτησες άσχημα -Τέλος τα μετρητά στην Ελλάδα, το τσουχτερό πρόστιμο που πρέπει να πληρώσεις

Όπως επισημαίνει δημοσίευμα της «Καθημερινής», για κάποιους οι δαπάνες ανέρχονται στις 30.000 ευρώ, σε άλλους 100.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις δαπανών από 150.000 έως και 300.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τους 612.413 επαγγελματίες που έχουν κάνει έναρξη πριν από το 2019 και έχουν υποβάλει και για τα πέντε φορολογικά έτη (2018 έως 2022) δήλωση φόρου, οι 170.338 δηλώνουν για αυτά τα συνεχόμενα έτη μηδενικά κέρδη ή ζημίες.

Από τους υπόλοιπους, το μεγαλύτερο ποσοστό δηλώνει εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ.


Πηγή