Φωτιά σε διαμέρισμα στην Νέα Ιωνία: Επιχείρηση με ειδικό βραχιονοφόρο όχημα


Φωτιά σε διαμέρισμα στην Νέα Ιωνία: Επιχείρηση με ειδικό βραχιονοφόρο όχημα


Διαφ.


Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική, εξαιτίας φωτιάς που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης (20/3) σε διαμέρισμα στην Νέα Ιωνία, επί της οδού Παναγούλη, με διπλή τραγωδία να σημειώνεται πρόσφατα στην Περιφέρεια από φωτιές.

Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το ειδικό βραχιονοφόρο όχημα, όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση.

Πώς αποφεύγουμε την φωτιά στο σπίτι

Η αμέλεια είναι βασική αιτία για φωτιά σε διαμέρισμα και γι’ αυτό πρέπει να δώσεις αρκετή βάση στην πρόληψη, αλλά και στην ασφάλεια σπιτιού που θα σου φανεί πολύτιμη σε περίπτωση ζημιών από πυρκαγιά.

Τι πρέπει να προσέξεις για να μην προκληθεί από δική σου αμέλεια η πυρκαγιά στο σπίτι σου;

Πρόσεχε πού αφήνεις τα αναμμένα τσιγάρα

Έχε πάντα το νου σου στο πού πέφτουν οι καύτρες και πού ακουμπάς το αναμμένο σου τσιγάρο. Κάνε πάντα έλεγχο στον καναπέ και στα χαλιά για να δεις αν έχουν πέσει καύτρες.

Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιείς βαθιά τασάκια και να τα γεμίζεις με λίγο νερό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Προσοχή! Φρόντισε πάντα να κρατάς τους αναπτήρες και τα σπίρτα μακριά από παιδιά, αφού δεν ξέρουν τι είναι και πώς να τα χρησιμοποιούν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να προκαλέσουν άθελά τους πυρκαγιά.

Μην έχεις ποτέ βενζίνη στο σπίτι

Ακόμη κι αν πρέπει για κάποιο λόγο να φυλάξεις ένα μπιτόνι με βενζίνη στο σπίτι, φρόντισε να την αποθηκεύσεις σε ειδικό δοχείο και να μην την έχεις σε καμία περίπτωση κοντά σε πηγή θερμότητας, ανοιχτή φλόγα ή αναμμένο τσιγάρο.

Προσοχή χρειάζεται και με όλα τα εύφλεκτα υλικά. Για παράδειγμα, το οινόπνευμα δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά στον χώρο που μαγειρεύεις, ούτε κοντά σε σπίρτα και αναπτήρες.

Πάρε έναν φορητό οικιακό πυροσβεστήρα

Συμβουλεύσου την Πυροσβεστική Υπηρεσία και αγόρασε το σωστό τύπο πυροσβεστήρα για τις ανάγκες σου.

Επίσης, δεδομένου ότι η φωτιά στην κουζίνα είναι η πιο συνηθισμένη περίπτωση φωτιάς σε διαμέρισμα, φρόντισε να έχεις οπωσδήποτε έναν πυροσβεστήρα σε αυτό το δωμάτιο του σπιτιού.

Τοποθέτησε έναν πυροσβεστήρα και κοντά στην έξοδο. Έτσι, όχι μόνο θα μπορέσεις να σβήσεις τη φωτιά με μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά θα μπορείς και να φύγεις εύκολα, σε περίπτωση που η φωτιά ξεφύγει από τον έλεγχό σου.

Πρόσεξε το τζάκι και τις φορητές συσκευές θέρμανσης

Τόσο το τζάκι, όσο και συσκευές όπως η σόμπα, πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή.

Στο τζάκι φρόντισε να καις μόνο στεγνά ξύλα και να βάζεις πάντα το κάλυμμα προστασίας από τις σπίθες. Μην πλησιάζεις πολύ κοντά, ούτε εσύ, αλλά ούτε και τα μικρά παιδιά, ειδικά αν φοράνε ρούχα από εύφλεκτα υλικά όπως πχ μάλλινα.

Όσον αφορά τις σόμπες και τις υπόλοιπες φορητές θερμαντικές συσκευές, φρόντισε να τις συντηρείς σωστά και να μην ακουμπάς πάνω τους ρούχα ή άλλα αντικείμενα.

Δώσε προσοχή στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση

  • Μια δυσλειτουργία στα ηλεκτρολογικά μπορεί να αποβεί μοιραία και να προκαλέσει φωτιά σε σπίτι.
  • Έλεγξε ότι δεν είναι φθαρμένα τα ορατά καλώδια
  • Τοποθέτησε αντιηλεκτροπληξιακό διακόπτη στον ηλεκτρολογικό πίνακα του σπιτιού
  • Μην βάζεις πολλές ηλεκτρικές συσκευές σε μια πρίζα
  • Κράτα τα καλώδια μακριά από χαλιά

Κάλεσε οπωσδήποτε την Πυροσβεστική

Σε κάθε περίπτωση που αντιληφθείς μια πυρκαγιά σε σπίτι, ακόμα κι αν φαίνεται μικρή και υπό έλεγχο, πρέπει οπωσδήποτε να καλέσεις την Πυροσβεστική. Οι άνθρωποί της είναι εξειδικευμένοι, ξέρουν ακριβώς το είδος της φωτιάς και πώς να την καταπολεμήσουν.

Η φωτιά σε σπίτι δεν είναι κάτι απλό και εκείνη τη στιγμή δε χωράνε ηρωισμοί. Κάλεσε αμέσως την Πυροσβεστική και φρόντισε να απομακρυνθείς από τη φωτιά με ασφάλεια τόσο εσύ όσο και τα υπόλοιπα άτομα που βρίσκονται μαζί σου στο σημείο.


Πηγή