Ιρλανδία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός- «Δεν αισθάνομαι πλέον ότι είμαι ο καλύτερος άνθρωπος για αυτή τη δουλειά»
Μετά από επτά χρόνια στην εξουσία, ο Λέο Βάραντκαρ παραιτείται ξαφνικά από τη πρωθυπουργία της Ιρλανδίας.
Αναφέρει: «Μετά από επτά χρόνια στην εξουσία, δεν αισθάνομαι πλέον ότι είμαι ο καλύτερος άνθρωπος για αυτή τη δουλειά», είπε ο Βαράντκαρ την Τετάρτη σε μια συναισθηματική ομιλία. «Κάνω στην άκρη με την πεποίθηση ότι το κόμμα και η χώρα βρίσκονται σε καλή θέση».
Η παραίτηση έρχεται στον απόηχο της απόρριψης ων δημοψηφισμάτων που διεξήχθησαν για την αλλαγή της ξεπερασμένης γλώσσας για τις γυναίκες και την οικογένεια στο Σύνταγμα το Σάββατο, σε μια αιφνιδιαστική ανατροπή για την κυβέρνηση. Ο Βάραντκαρ δήλωσε ότι ως επικεφαλής της κυβέρνησης αναλαμβάνει την ευθύνη για τις δύο ήττες.
«Δεν έχω τίποτα στο μυαλό μου. Δεν έχω συγκεκριμένα προσωπικά ή πολιτικά σχέδια», είπε. Το 2017, ο Λέο Βαράντκαρ έγινε το νεότερο άτομο που κατείχε το αξίωμα.
Επέστρεψε στην πρωθυπουργία το 2022 με μια συμφωνία εκ περιτροπής που επιτεύχθηκε μεταξύ του Fine Gael και του Fianna Fail, των δύο μεγαλύτερων κομμάτων σε έναν τρικομματικό συνασπισμό με το μικρότερο Κόμμα των Πρασίνων.
Η παραίτηση του Βαράντκαρ μπορεί να μην οδηγήσει απαραιτήτως άμεσα σε νέες εκλογές, καθώς πολλοί υπουργοί δεν επιθυμούν πρόωρες κάλπες. Οι επόμενες προγραμματισμένες εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2025.
Οι υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον πρώην πρωθυπουργό ως ηγέτη του Fine Gael περιλαμβάνουν τον Υπουργό Τριτοβάθμιας Παιδείας Simon Harris, ο οποίος ήταν υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, τον Υπουργό Επιχειρήσεων Simon Coveney, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Υπουργό Δημοσίων Δαπανών Paschal Donohoe και την υπουργό Δικαιοσύνης Helen McEntee.
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι
Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι την Πέμπτη (25/1). Αυτό σημαίνει ότι και όλη η κυβέρνηση είναι υπό παραίτηση έως την εκλογή της υπηρεσιακής κυβέρνησης την προσεχή Κυριακή, 28 Ιανουαρίου.
Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι είχε οριστεί πρωθυπουργός της χώρας τον Ιανουάριο του 2022, αντικαθιστώντας τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος είχε παραιτηθεί από πρωθυπουργός τότε, λόγω της δεινής ήττας του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) στις δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2021.
Η παραίτηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι προκύπτει από την εκλογική νομοθεσία της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με την οποία, 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα μέχρι τις βουλευτικές εκλογές.
Οι βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι την Κυριακή 28 Ιανουαρίου θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή της χώρας.
Βάσει μίας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) της οποίας ηγείται ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και του αλβανικού DUI του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι, επικεφαλής αυτής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα οριστεί πρόσωπο που θα υποδειχθεί από το αλβανικό κόμμα και για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, από το 1991 που απέκτησε την ανεξαρτησία της, η χώρα θα έχει Αλβανό πρωθυπουργό, έστω και για 100 ημέρες.
Το DUI πρότεινε για υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον νυν πρόεδρο της Βουλής και υψηλόβαθμο στέλεχος του αλβανικού αυτού κόμματος, Ταλάτ Τζαφέρι.
Ο 62χρονος Ταλάτ Τζαφέρι είναι πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας από το 2017, ενώ την περίοδο 2013-2014 είχε διατελέσει υπουργός ‘Αμυνας στην συγκυβέρνηση VMRO-DPMNE-DUI, πρωθυπουργός της οποίας ήταν ο Νίκολα Γκρούεφσκι. Νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου θα οριστεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SDSM, Γιόβαν Μίτρεφσκι.
Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση συμμετέχει και η αντιπολίτευση με δύο υπουργούς από τις τάξεις της (Εσωτερικών και Εργασίας). Οι υπουργοί αυτοί θα υποδειχτούν από το μεγαλύτερο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το δεξιό VMRO-DPMNE.
Πηγή