Πτώση F-16 στην Χαλκιδική: Σώος ο χειριστής του αεροσκάφους – Η επιχείρηση διάσωσης μετά το περιστατικό στην Ψαθούρα


Πτώση F-16 στην Χαλκιδική: Σώος ο χειριστής του αεροσκάφους – Η επιχείρηση διάσωσης μετά το περιστατικό στην Ψαθούρα


Διαφ.


Συναγερμός σήμανε στις Ένοπλες Δυνάμεις το μεσημέρι της Τετάρτης (20/3), εξαιτίας της πτώσης μαχητικού αεροσκάφους τύπου F-16 Block 52+, της 337 Μοίρας «Φάντασμα» της 110 Πτέρυγας Μάχης, και της συντριβής του στα ανοικτά της Χαλκιδικής, στην νήσο Ψαθούρα.

Ο πιλότος του μαχητικού κατάφερε να κάνει εγκαίρως χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος και είναι σώος, ενώ αυτή την στιγμή ελικόπτερο τύπου Super Puma, που απογειώθηκε νωρίτερα από την Λήμνο, πραγματοποιεί αποστολή διάσωσής του.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ για την πτώση του αεροσκάφους

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι: «Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 13:29 μονοθέσιο αεροσκάφος F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας, της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον χειριστή. Στην περιοχή σπεύδει ένα ελικόπτερο τύπου Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, ένα ελικόπτερο τύπου S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος τύπου CL- 415 από την 113 Πτέρυγα Μάχης και κατευθύνεται στην περιοχή η φρεγάτα «Αιγαίο», ενώ είναι σε μεγίστη ετοιμότητα ένα αεροσκάφος τύπου C-130.

Κυριάκος Μητσοτάκης για τα νέα ελικόπτερα Romeo: Δηλώνει ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να εξοπλίζεται

Κατά την παράδοση των τριών νέων ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk στο Πολεμικό Ναυτικό, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Κοτρωνίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε «Οφείλουμε να είμαστε προσηνείς αλλά όχι αφελείς».

«Η παραλαβή γίνεται σε μια περίοδο που εντείνεται η γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «και οι εξ ανατολών γείτονες επιταχύνουν το δικό τους εξοπλιστικό πρόγραμμα».

«Όλοι οφείλουμε να είμαστε προσηνείς αλλά όχι αφελείς, μένοντας στην πυξίδα που θέλει η ειρήνη και το διεθνές δίκαιο», σήμείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πρόκειται για τη νεότερη και πιο ικανή έκδοση των ναυτικών ελικοπτέρων Seahawk. Είναι τα πρώτα τρία από τα επτά συνολικά νέα ελικόπτερα Romeo.

Τα MH-60 είναι «καρποί» του διακρατικού προγράμματος με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται για το πιο φημισμένο μέσο ναυτικών επιχειρήσεων στον ανθυποβρυχιακό όσο και στον πόλεμο επιφανείας. Έχει εξελιγμένα συστήματα εντοπισμού, κρούσης, αλλά και αντιμέτρων που προσφέρουν ξεχωριστές δυνατότητες στον τρισδιάστατο χώρο μάχης των ναυτικών συγκρούσεων της εποχής μας.

Παράδοση νέων ελικοπτέρων Romeo

Σημαντική είναι και η διαλειτουργικότητά τους με τις άλλες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και τις φρεγάτες Belharra, που σε λίγο θα ενταχθούν στον στόλο του.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες πρόκειται για «στοιχείο που ενδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα περιφερειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Το μήνυμα που στέλνει η Κυβέρνηση έχει πολλαπλούς αποδέκτες, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Στο εξωτερικό, πως η Αθήνα θα συνεχίσει να εξοπλίζεται, επιθυμώντας τον διάλογο αλλά προετοιμασμένη και για τη σύγκρουση. Στο εσωτερικό, πως η Νέα Δημοκρατία είναι η πραγματικά πατριωτική δύναμη, στις πράξεις και όχι στα λόγια όπως κάποια κόμματα και κομματίδια της ακροδεξιάς.


Πηγή