Aegean: Από τις καλύτερες επιδόσεις στις έγκαιρες πτήσεις στην Ευρώπη- Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα


Aegean: Από τις καλύτερες επιδόσεις στις έγκαιρες πτήσεις στην Ευρώπη- Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα


Διαφ.


Ανοδική είναι η πορεία της αεροπορικής εταιρείας Aegean. Σύμφωνα με πληροφορίες από το capital.gr, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η Aegean Airlines βρέθηκε στην κορυφαία πεντάδα των αεροπορικών εταιρειών με τις καλύτερες επιδόσεις έγκαιρων πτήσεων στην Ευρώπη. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την εταιρεία ανάλυσης Cirium, η οποία συγκεντρώνει δεδομένα από 32 εκατ. παγκόσμιες πτήσεις σε ετήσια βάση.

Επομένως, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της χώρας κατέκτησε την πρώτη θέση μεταξύ των υπόλοιπων αεροπορικών εταιρειών στην Ευρώπη για τον Ιανουάριο του 2024 και αντίστοιχα την τρίτη θέση για τον φετινό Φεβρουάριο.

Δείτε επίσης: Aegean: Νέα ανοίγματα για το 2024- Τι έχει κατορθώσει και τι σκοπεύει να κάνει

Πρωταθλήτρια Ευρώπης

Πιο αναλυτικά, κατά τον πρώτο μήνα του έτους, στον οποίο περιλαμβάνεται μέρος της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, το 90,02% των πτήσεων της Aegean, που παρακολούθησε η Cirium έφτασε εγκαίρως δηλαδή εντός 15 λεπτών από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ποσοστό ήταν αυξημένο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023. Δεύτερη στην κατάταξη βρέθηκε η ισπανική Iberia express με 89,34% ενώ τρίτη κατετάγη η επίσης ισπανική χαμηλού κόστους αεροπορική Vueling με 87,38%.

Δυνατές οι επιδόσεις της Aegean
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISS

Σε ό,τι αφορά τον Φεβρουάριο, το 89,67% των πτήσεων της Aegean έφθασε στην ώρα τους, κάτι που οδήγησε την ελληνική αεροπορική στην Τρίτη θέση της κατάταξης στην Ευρώπη, με πρώτη την αυστριακή Austrian με 92,98% ενώ στη δεύτερη θέση ακολούθησε η Iberia express. Την κορυφαία πεντάδα συμπλήρωσαν η ιταλική ITA Airways με 89,32% στην τέταρτη θέση και η Vueling με 89,11% στην πέμπτη θέση.

Αυτές οι επιδόσεις θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές, λαμβάνοντας υπόψη ότι και τη φετινή χρονιά συνεχίστηκαν οι προκλήσεις σε επίπεδο κυρίως εργατικού δυναμικού στα περισσότερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Παράλληλα, καταγράφηκε αξιοσημείωτη υποχώρηση της τάξεως του 25% στις ακυρώσεις πτήσεων κατά τον Ιανουάριο του 2024 σε σύγκριση με τον περσινό Δεκέμβριο ενώ η πλειονότητα των αεροπορικών εταιρειών στην Ευρώπη εμφάνισε βελτιωμένη εικόνα σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις έγκαιρων πτήσεων.

Οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά

Θυμίζουμε ότι η Aegean, παίρνοντας σκυτάλη από ένα εξαιρετικό 2023, όπου σημείωσε ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, η φετινή χρονιά αναμένεται να κινηθεί με θετικό πρόσημο για τον εγχώριο αερομεταφορέα. Συγκεκριμένα, το 2024 βρίσκει την Aegean με επιπλέον 1,1 εκατ. προγραμματισμένες θέσεις, εκ των οποίων οι 800.000 αφορούν στο δίκτυο εξωτερικού και οι υπόλοιπες αντιστοιχούν σε δρομολόγια στο εσωτερικό της χώρας. Η ελληνική αεροπορική εταιρεία κατάφερε να αυξήσει για φέτος την χωρητικότητά της, μετά τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, μεταξύ των οποίων η επέκταση του leiasing για ορισμένα αεροσκάφη, η επιστροφή δύο αεροπλάνων στον κύριο κορμό λειτουργίας της μετά την αποεπένδυση από την ρουμανική Animawings καθώς και η περαιτέρω μείωση της παρουσίας της στο κομμάτι των πτήσεων charter, οι οποίες, άλλωστε, δεν εντάσσονται στον κεντρικό πυρήνα των δραστηριοτήτων της.

Οι επιπλέον θέσεις θα προστεθούν κατά κύριο λόγο στο δίκτυο της Αθήνας καθώς και της Θεσσαλονίκης, η οποία θα δει φέτος τις προσφερόμενες θέσεις στο δίκτυο εξωτερικού να αυξάνονται κατά 10% κατά 5% στο δίκτυο εσωτερικού. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη αναμένεται να σημειωθεί κυρίως στο δεύτερο μισό του έτους λόγω της υψηλής εποχικότητας που εμφανίζει ο ελληνικός τουρισμός.

Αναφερόμενος στο γενικότερο περιβάλλον, ο επικεφαλής της εισηγμένης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής ο προσφερόμενος αριθμός θέσεων από διεθνείς πτήσεις κινούνται με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το περσινό διάστημα, ωστόσο σε υψηλά επίπεδα παραμένει η δυναμική της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.


Πηγή