«Ώρα της Γης»το Σάββατο: Πόσο και πότε θα κλείσουμε τα φώτα – Συμμετέχει και η Προεδρία της Δημοκρατίας
Η «Ώρα της Γης» επιστρέφει για 18η συνεχή χρονιά το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024.
H Προεδρία της Δημοκρατίας, συμμετέχοντας και φέτος στην δράση του WWF για την προστασία του περιβάλλοντος «H Ώρα της Γης», αποφάσισε πως θα σβήσει τα φώτα του Προεδρικού Μεγάρου για μια ώρα από τις 20:30 έως 21:30 αύριο Σάββατο 23 Μαρτίου 2024.
Το Σάββατο 23 Μαρτίου, στις 20:30, η WWF μας καλεί να σβήσουμε για μία ολόκληρη ώρα τα φώτα με σκοπό να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία του πλανήτη. Για μία ώρα θα μείνουν στο σκοτάδι εκατοντάδες αξιοθέατα, τοπόσημα, φορείς και επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο.
Δείτε επίσης: WWF Ελλάς: «Απογοητευτική» η εφαρμογή του νόμου για τα πλαστικά μιας χρήσης – Τα λάθη και οι προτάσεις για τους καταναλωτές
Σύμφωνα με τη WWF, η «Ώρα της Γης» απευθύνει και φέτος ένα κάλεσμα σε όλους να αφιερώσουν 60 λεπτά, προκειμένου να υλοποιήσουν απλές και ουσιαστικές δράσεις που θα ενδυναμώσουν τη σχέση τους με τη φύση. Αυτή η μία ώρα που εκατομμύρια πολίτες από όλο τον κόσμο θα «διαθέσουν» για να συνδεθούν ξανά με τη φύση, σηματοδοτεί και τη μεγαλύτερη ώρα για τον πλανήτη μας. Μετά από μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε ως η θερμότερη παγκοσμίως και με την αποτίμηση των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα για το 2023 να αγγίζει τα 1,7 εκατ. στρέμματα, η φετινή «Ώρα της Γης» στη χώρα μας δεν θα μπορούσε παρά να εστιάζει στα δάση, στις πολύτιμες υπηρεσίες που μας προσφέρουν και στην επιτακτική ανάγκη προστασίας τους. Γι’ αυτό, φέτος, με αφορμή τη μεγαλύτερη αυτή παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία, απευθύνεται κάλεσμα προκειμένου όλοι να θυμηθούμε την τεράστια αξία που έχουν για τη ζωή μας τα δασικά οικοσυστήματα, να ενημερωθούμε για τις απειλές που δέχονται, αλλά και να συμβάλλουμε ενεργά στην προστασία τους.
Φέτος, η WWF καλεί τους πολίτες να:
Ενημερωθούν για τα πολλαπλά οφέλη των δασών στην προστασία του περιβάλλοντος, στη ζωή των ανθρώπων, αλλά και στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου. Παρ’ όλα αυτά, κάθε χρόνο, τα δάση στη χώρα μας πλήττονται από ολοένα και πιο καταστροφικές πυρκαγιές. Η μάχη για την προστασία των δασών είναι υπόθεση όλων μας και είναι καθημερινή.
Θυμηθούν το δεύτερο χειρότερο καλοκαίρι της νεότερης ιστορίας της χώρας μας που βιώσαμε πέρσι με τις καταστροφικές πυρκαγιές να καίνε 1.700.000 στρέμματα, από τα οποία τα 935.000 βρίσκονται μόνο στον Έβρο. Η πυρκαγιά στον Έβρο που έκαιγε για 16 συνεχόμενες μέρες, ήταν μία από τις σημαντικότερες από οικολογικής άποψης, αλλά και η μεγαλύτερη από θέμα έκτασης πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάθουν τί είναι η πρόληψη και γιατί μας αφορά όλους ως πολίτες. Ο μόνος τρόπος για να θωρακίσουμε πραγματικά τα δάση και τις ζωές μας από τις πυρκαγιές είναι η πρόληψη, καθώς η καταστολή από μόνη της δεν αρκεί. Μαθαίνοντας τί πρέπει και τί δεν πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, γινόμαστε και εμείς η ασπίδα για την προστασία των δασών μας!
Αναλάβουν δράση για την προστασία των δασών, είτε συμμετέχοντας ως εθελοντές στις δασικές δράσεις του WWF, είτεστηρίζοντας οικονομικάτις προσπάθειες της οργάνωσης να φυτέψει 25.000 δέντρα σε μια δασική έκταση στο Σούνιο που είχε καεί δύο φορές σε μόλις δέκα χρόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναγεννηθεί φυσικά.
Τεράστια φυσική καταστροφή: Ξεκόλλησε από την Ανταρκτική το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου – 3 φορές μεγαλύτερο από τη Νέα Υόρκη
Το παγόβουνο, με επιφάνεια περίπου 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δημιουργήθηκε το 1986 όταν αποσπάστηκε από την παγοκρηπίδα Filchner. Ωστόσο, το βαρύ του σώμα εγκλωβίστηκε αργότερα, όταν η κορυφή του εγκλωβίστηκε στον πυθμένα της θάλασσας Weddell.
Από τότε, το A23a κατείχε τον τίτλο του μεγαλύτερου παγόβουνου στον κόσμο πολλές φορές, καθώς άλλα παγόβουνα δημιουργούνταν και εξαφανίζονταν, ενώ αυτό παρέμενε ακλόνητο, δήλωσε ο παγετωνολόγος Κρίστοφερ Σούμαν, από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Όμως, από τα τέλη του Νοεμβρίου, μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι ο Α23α είχε τελικά αρχίσει να κινείται. Πράγματι, η προσπάθεια του μεγάλου λίθου για ελευθερία ξεκίνησε το 2020, όταν άρχισε να αποσπάται από το υπέδαφος στον βυθό της θάλασσας.
Δείτε βίντεο του VOX: Το παγόβουνο A23a που αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική
Σήμερα, καθώς κατευθυνόμαστε προς το γνωστό στην καθομιλουμένη ως “νεκροταφείο παγόβουνων” – δηλαδή ζεστά νερά που δεν ευνοούν τη διατήρηση των πάγων – οι επιστήμονες και οι ειδικοί στον τομέα του κλίματος παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις του και σκέφτονται τις επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή.
Πηγή