Μητσοτάκης: Καταδικάζουμε τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων Ρώσων πολιτών- Στους 115 οι νεκροί


Μητσοτάκης: Καταδικάζουμε τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων Ρώσων πολιτών- Στους 115 οι νεκροί


Διαφ.


Συγκλονίζει η είδηση του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Μόσχα από το Ισλαμικό Κράτος. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 115 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με την Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας. Υπάρχουν φόβοι ότι θα αυξηθεί το νούμερο, ενώ οι τραυματίες αγγίζουν τους 200.

Δείτε επίσης: Μακελειό στη Μόσχα: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη – 62 οι νεκροί και 115 οι τραυματίες, παγκόσμιο σοκ από τα βίντεο της εκτέλεσης (video)

Οι πολιτικές ηγέτες από όλο το κόσμο εκφράζουν τη συμπαράσταση τους στο Κρεμλίνο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει τη στάση της Ελλάδας.

Εξέφρασε έντονη καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα.

Σε ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για βάναυση τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων Ρώσων πολιτών.

Ο Μητσοτάκης παίρνει θέση για το μακελείο της Ρωσίας
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

«Όπως σταθερά αντιστεκόμαστε στην επιθετικότητα και στον αυταρχισμό κρατών και ηγετών, έτσι μένουμε απέναντι και στην ωμή βία η οποία εκδηλώνεται με πρόσχημα θρησκευτικές ή φυλετικές διαφορές» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης και καταλήγει: «Είμαστε με την ελευθερία, τη Δημοκρατία και τον πολιτισμό».

Μακελειό στη Μόσχα: Καρέ-καρέ η φρίκη της τρομοκρατικής επίθεσης του ISIS – 3 νεκρά παιδιά

Παγκόσμιο σοκ προκαλεί η είδηση της τρομοκρατικής επίθεσης σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα. Το τρομακρακτικό χτύπημα ξυπνά μνήμες από την σφαγή του Μπατακλάν, που συνέβη 9 χρόνια πριν στο Παρίσι. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν τουλάχιστον 62 νεκροί και 115 τραυματίες, ανάμεσά τους και πέντε παιδιά. 3 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ενδέχεται να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων.

Ο ΙSIS επιστρέφει

Την ευθύνη του μακελειού ανέλαβε ο ISIS με ανάρτηση στο Telegram, που υποστηρίζει ότι οι τρομοκράτες υποχώρησαν με ασφάλεια στις βάσεις τους: «Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση χριστιανών στην πόλη Κρασνογκόρσκ στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, της Μόσχας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στο σημείο πριν αποσυρθούν με ασφάλεια στις βάσεις τους».

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας έχουν εντοπίσει τα πρόσωπα των πέντε τρομοκρατών και τα έδωσαν στη δημοσιότητα.

Για τρεις εξ αυτών, δόθηκαν και τα ονόματά τους: Γκουράζεφ Αμιρκάν (γεννημένος το 1989), Οζντόεφ Αντάμ (1987) και Τσουρόεφ Ζελιμκάν (2000).

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πριν από δύο εβδομάδες για τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα

Το μακελειό έγινε δύο εβδομάδες αφότου η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία προειδοποίησε ότι «εξτρεμιστές» ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα. «Η Πρεσβεία παρακολουθεί αναφορές ότι εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια να στοχοποιήσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, που περιλαμβάνουν συναυλίες και συμβουλεύουμε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις τις επόμενες 48 ώρες», προειδοποίησε η αμερικανική πρεσβεία στις 7 Μαρτίου.

Οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν στις 3 Μαρτίου ότι έξι ύποπτοι μαχητές του ISIS σκοτώθηκαν σε επιχείρηση στην Ινγκουσετία, μια μικρή δημοκρατία με μουσουλμανικό ως επί το πλείστον πληθυσμό στην περιοχή του Καυκάσου.

Ο Πούτιν δεν είχε δώσει σημασία στις προτροπές της Δύσης

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση για «προκλητικές δηλώσεις» αναφορικά με την προειδοποίηση για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μόσχα και τις απέρριψε. «Θα σας υπενθυμίσω τις πρόσφατες, ας το πούμε ευθέως, προκλητικές δηλώσεις από ορισμένες επίσημες δυτικές δομές για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία», είπε ο Πούτιν. «Όλα αυτά μοιάζουν με προφανή εκβιασμό και μια προσπάθεια εκφοβισμού, αποσταθεροποίησης της χώρας μας», είπε ενώπιον της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης (προσοχή σκληρές φωτογραφίες):

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μόσχα μετά το μακελειό: Τέθηκε σε ισχύ το σχέδιο «Ζάρια» – Ανατριχιαστική δήλωση Μεντβέντεφ για «θάνατο με θάνατο»
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Μόσχα μετά την επίθεση ενόπλων στο Δημαρχείο Crocus στο Κρασνογκόρσκ κοντά στη Μόσχα μέσα σε συναυλιακό χώρο.

Σε ισχύ τέθηκε το σχέδιο «Ζάρια» και κλήθηκαν όλοι οι Ρώσοι στρατιωτικοί να επιστρέψουν μέσα σε μία ώρα στις μονάδες τους προκειμένου να τεθούν σε επιφυλακή.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση μέσα στο κτηριακό συγκρότημα, ενώ έχουν συλληφθεί και ύποπτοι. Εκτιμάται ότι περίπου 150 άτομα παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στον συναυλιακό χώρο.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση μέσα στον χώρο, ενώ έχουν συλληφθεί και ύποπτοι. Εκτιμάται ότι περίπου 150 άτομα παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στον συναυλιακό χώρο.

Εκτιμάται ότι με βάση τον αριθμό των εισιτηρίων που είχαν πουληθεί την ώρα της επίθεσης στον συναυλιακό χώρο βρίσκονταν έως 6.200 άνθρωποι. Σημειώνεται πως το Crocus City Hall είναι χωρητικότητας 9.500 ανθρώπων. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των αρχών στα ρωσικά ΜΜΕ, ο αριθμός των νεκρών έχει ανέβει στους 40, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 100.




Πηγή